Hakan Çelik Uyuşturucuda yeni tehlike: Metamfetamin
HABERİ PAYLAŞ

Uyuşturucuda yeni tehlike: Metamfetamin

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Ankara Polis Müzesi’nde dün düzenlenen uyuşuturcuyla mücadeleye yönelik toplantıda bir araya geldik. Bakan Soylu, dünya ve Türkiye açısından uzun yıllardır büyük sorun olan uyuşturucu krizindeki son gelişmeleri paylaştı ve narkotik operasyonlarında Türkiye’nin hangi başarıları gösterdiğini somut örneklerle anlattı.

Uyuşturucuda yeni tehlike: Metamfetamin

MERSİN LİMANI

Türkiye’de kokain yakalamalarında artış yaşanıyor. Ortada olmayan bir kokain konteyneri senaryosu üzerinden birileri tarafından, Türkiye’nin ‘kokain cenneti’ne döndüğü şeklinde bir algı oluşturuldu. 2016’da 845 kilo, 2021’de 2 ton 841 kilo kokain yakaladık.

Haberin Devamı

Belçika, Hollanda ve İspanya’da toplam 156 ton kokain yakalandı. Türkiye’nin, özellikle de Mersin Limanı’nın, kokain pazarı olduğu şeklindeki söylemler, propagandadan başka şey değil. Bunu, rakamlar da teyit etmekte.

‘METİN AMCA’

Uyuşturucu madde metamfetamin çok büyük tehlike haline geldi. Avrupa’da ele geçirilen metamfetamin, 2010-2020 yıllarında yüzde 477 oranında arttı. Türkiye de yeni tehditle karşı karşıya. Üstelik Türkiye metamfetamini tam olarak tanımıyor. Avrupa’da 2020’de 2.2 ton, Türkiye’de ise aynı dönemde 4.1 ton, geçen yıl da 5.5 ton metamfetamin yakalandı.

Uyuşturucu nedeniyle yaşanan ölümlerde, 2016’da yüzde 1.4 olan metamfetaminden kaynaklanan ölüm oranı, 2021’de yüzde 35.6’ya çıktı. Madde bağımlılığından tedavi görenler arasında, metamfetamin bağımlılarının oranı artıyor. Bağımlılık ihtimali çok yüksek. Sokakta ‘Met,’ ‘Metin amca’, ‘Kristal’ gibi isimlerle biliniyor.

‘BAŞARIRIZ'

Madde bağlantılı ölümlerde, Avrupa’da 2019 verilerine göre milyonda 15, Türkiye’de ise 2019 verilerine göre milyonda 6 olarak gerçekleşti. Metamfetaminle mücadelemizi güçlü yapar ve yenersek Türkiye, dünyada uyuşturucuya bağlı ölümler konusunda en az ölümü yaşayacak ülke olacak. Başarabilir miyiz, başarırız.

BÜYÜK OPERASYON

Uyuşturucuda tutuklu sayıları 2012’de 22 bin 445, 2016’da 37 bin 367. Şu anda Türkiye’de uyuşturucudan tutuklu sayısı 106 bin 37. Bunun büyük kısmı (yüzde 90 kadar) uyuşturucu satıcısı.

Haberin Devamı

Türkiye’de 2016’da eroinin yüzde 24’ünün doğu sınırlarında, yüzde 76’sının ise batı illerinde yakalandı.

Geçen yıl bu tablo terse çevrildi. Madde batıya gitmeden sınırlarda ele geçirilmeye başlandı. Bataklık Operasyonu Cumhuriyet tarihinin en büyük uyuşturucu ve suç geliri operasyonu oldu.

52 KİLO PATLAYICI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun uyuşturucu baronlarına bir şey yapılmadığı yönündeki söylemleri uyuşturucuyla mücadele edenleri töhmet altında bıraktı. Türkiye’nin mücadelesini etkisizleştirmeye çalıştı. 2016-2021 yıllarında 945 suç organizasyon çetesi çökertildi, 9 bin 633 şüpheli yakalandı.

6’LI MASA CANAN MASASI

Soylu, hakkındaki hapis cezaları Yargıtay tarafından onanan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu için “Bir taraftan 6’lı masaya oturacaksınız, Siyasi Etik Yasası ortaya koyacaksınız diğer yandan Cumhurbaşkanı’na hakaret edeceksiniz. Siz hangisisiniz? Hukuk bir karar verecek.

Buradan siyasi mağduriyet oluşturabilir miyim diye manipülasyonlara girmeye çalışacaksınız. Siyasetimize terörizmin, anarşizmin meşruiyeti bulaştırılmaya çalışılıyor. ‘Ben sonucu alayım da nasıl alırsam alayım’ diye bir mantıkla karşı karşıyayız. Bunun doğru olmadığının altını çizmek gerekir. Masa 6’lı masa değil, masa ‘Canan masası’ oldu” dedi.

Haberin Devamı

Uyuşturucuda yeni tehlike: Metamfetamin

‘CHP İNÖNÜ PARTİSİ’

Soylu “Bu CHP, Atatürk’ün partisi değil, İnönü’nün partisidir, bugünkü CHP’nin, Atatürk ile hiçbir ilgisi yoktur. Neden İnönü’nün partisidir? Çünkü İnönü, Atatürk karşıtıdır. Bugün uyguladığı politika da İnönü politikasıdır. İnönü politikası dedikodu politikasıdır, iftira politikasıdır. Batı ile işbirliği yaparak iktidarı ele geçirme politikasıdır” diye konuştu.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder