Hakan Çelik Yeni kabinede olası bakanlar
HABERİ PAYLAŞ

Yeni kabinede olası bakanlar

Haberin Devamı

Herkes soruyor: “Kimler bakan olabilir?” Kabine öncesinde bakan-toto yapmayı çok sevmem. “Kesin” diye düşünülen ihtimal hiç gerçekleşmeyebilir. İstişarelerin sonunda nihai kararı AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu verecek. Parti içi hassas konular, bölgeler dengesi, çalışma performansı gibi çok sayıda kriter söz konusu. Ama öne çıkan isimlerle ilgili tahminlerimi dile getirebilirim.

En önemlilerinden biri, ekonomi ve büyük yatırımcı durumundaki bakanlıklar. Ali Babacan, Berat Albayrak, Nihat Zeybekçi, Mehmet Şimşek, Cevdet Yılmaz, Lütfi Elvan, Fikri Işık, Nurettin Canikli, Naci Ağbal, İbrahim Turhan burada yer alabilecek isimler. Koordinasyonu Babacan mı Albayrak mı yoksa üçüncü bir isim mi sağlayacak? Bu sorunun yanıtı muhtemelen Davutoğlu-Erdoğan görüşmeleriyle belli olacak.

Süreci “AK Parti’de Erdoğan gölgesi” gibi algılamak doğru olmaz. Bazı bakanlıklara getirilecek isimler hakkında Başbakan ve Cumhurbaşkanının fikir alışverişinde bulunmasını devlet hizmetlerinde uyumun sağlanması adına doğal karşılıyorum. Nitekim Erdoğan gerek gördüğünde bakanlar kurulunu Cumhurbaşkanlığı’nda topluyor.

Ekonomi yönetiminde dağılım yapılırken görüşler arasında dengenin dikkate alınacağını sanıyorum. Zira ekonominin geleceği ve alınması gereken önlemler konusunda iki farklı eğilim mevcut. Gümrük ve Ticaret, Kültür ve Turizm, Çevre ve Şehircilik bakanlıklarının ayrılmasıyla yeni koltuklar da ortaya çıkabilir. Önemli kararlardan biri de İzmir’de AK Parti’nin oylarını artıran deneyimli siyasetçi Binali Yıldırım ile ilgili.

Uzun süre üstlendiği Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na mı dönecek, yoksa başbakan yardımcılığına mı getirilecek? Şanlıurfa’da Faruk Çelik, Erzurum’da Recep Akdağ, Van’da Beşir Atalay yüksek performans gösteren isimler. Üçü de kabinede etkili pozisyonlarda yer alabilir. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile AK Parti Sözcülüğü görevlerini sürdüren Ömer Çelik kabinenin güçlü siyasi profillerinden olacak. Bu kez farklı bir görev de alabilir.

Yalçın Akdoğan ve Numan Kurtulmuş, başbakan yardımcılığı görevlerini sürdürebilir. Ancak Bekir Bozdağ, Tuğrul Türkeş ve Cemil Çiçek’in de isimleri geçiyor. Efkan Ala hükümette yer alması muhtemel milletvekillerinden. Mevlüt Çavuşoğlu’nu yine Dışişleri Bakanlığı’nda görebiliriz. Mehdi Eker ve Taner Yıldız’ın tarım ve enerji bakanlıklarına devam edebileceğini tahmin ediyorum.

Galip Ensarioğlu, Doğu ve Güneydoğu illerinde saygı gören bir siyasetçi. Kendisini bu kez kabinede görebiliriz. Maalesef bu dönem TBMM’de kadın milletvekili sayısı önceki döneme göre azaldı. Başbakan Davutoğlu keşke sürpriz yapıp iki kadın vekili bakan olarak karşımıza çıkarsa. Ayşe Keşir ve Nükhet Hotar isimleri bir adım öne çıkıyor. Ancak sürpriz isimler de duyabiliriz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder