Hakan Çelik Yeni kâbusumuz biyolojik tehdit
HABERİ PAYLAŞ

Yeni kâbusumuz biyolojik tehdit

Covid-19 pandemisi sağlık ve ekonomi açısından insanlık tarihinin en büyük yıkımlarından birine sebep oldu. Hükümetler bundan sonra oluşabilecek virüs kaynaklı salgınlara karşı nasıl önlemler alınabileceği üzerine yoğun hazırlık yürütüyor. Kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer saldırı tehditleri önümüzdeki günlerin sıcak konu başlıkları arasına girdi.

İstihbarat raporları, terör örgütlerinin bu yöntemlerle yıkım yaratma arayışına girebileceğini gösteriyor. Hızlı müdahale, bilgi birikimi ve ileri teknoloji çok önemli. Milli Savunma Bakanlığı bu alanda güvenlik politikaları üzerinde ciddi çalışma yürütüyor. STM tarafından kısa süre önce düzenlenen online panelde açıklamalarda bulunan Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir de siber atakları öncelikli tehditler arasına aldıklarını açıklamıştı.

Haberin Devamı

Türkiye’nin bu başlıklardaki hazırlıkları ve uluslararası gelişmeler 9-10 Haziran tarihlerinde Hakan Kurt tarafından düzenlenecek online konferansta ele alınacak. Milli Savunma Bakanlığı’ndan uzmanların da katılacağı etkinliğin resmi adı Military Medical WebEx. CovId-19 ve sonrasına dair askeri ve tıbbi konuların da ele alınacağı panelde yeni teknolojiler üzerinde durulacak.

En önemli konuşmacılardan biri virginia Teknik Üniversitesi’nden Randall S. Murch. ABd Başkanı Donald Trump’ın danışmanlığı görevinde bulunan Murch, ABd’nin biyoterör kanununu yazan kişi olarak da biliniyor. ABd’den ZOLL, Temple Üniversitesi, KKTC’den Girne Amerikan Üniversitesi, Pakistan, Bangladeş ve Sırbistan’a kadar farklı ülkelerden önemli isimler de etkinliğe katılacak. Elde edilecek sonuçların Türkiye’nin hassas konulardaki bilgi birikimine önemli katkı sağlayacağını düşünüyorum.

KRİTİK DÖRT PROJE:

Türkiye bir yandan da konvansiyonel savunma hazırlıklarını son sürat devam ettiriyor. Hayati nitelikteki dört projede son durumu özetlemek istiyorum:

1- Baykar’ın ürettiği İHA ve SİHA’lar Libya’dan Suriye’ye bugüne kadar çok kritik operasyonlarda üstün başarı ortaya koydu. Yine Baykar tarafından geliştirilen yeni Taarruzi İnsansız Hava Aracı Akıncı’nın testleri devam ediyor. 5.5 ton ağırlığındaki Akıncı dünyada bu sınıfın en gelişmiş SİHA’larından biri olarak göreve başlayacak.

Haberin Devamı

2- STM Genel Müdürü Murat İkinci, İSTİF sınıfı fırkateynlerin ilki TCG İstanbul gemisinin bu yılın sonuna kadar bitirilmesinin hedeflendiğini açıklamıştı. MİLGEM’den 15 metre daha uzun ve daha gelişmiş silah sistemleriyle donatılan TCG İstanbul’un hizmete girmesi Türkiye’nin denizlerdeki etkinliğine ciddi katkı yapacak.

3- Milli Muharip Uçak (MMU) TUSAŞ tarafından sürdürülen bir proje. Tamamlandığında Türk savunma endüstrisinin en pahalı programı olacak. F-35 konusunda yaşanan sorunlar ve bugüne kadar Türkiye’nin savaş uçaklarında dış alımlara aşırı derecede bağımlı olması nedeniyle bu projeye çok önem veriliyor. İngiltere’den Rusya ve Ukrayna’ya kadar farklı ülkelerin ortaklık önerdiği MMU ile ilgili yakında önemli gelişmeler olabilir.

4- TCG Anadolu gemisi, amfibi birlikleri taşıyabilmesi, helikopter ve dikine inip kalkan uçakların kullanımına imkan vermesi nedeniyle stratejik nitelikte. Türkiye’yi çevreleyen denizlerde yaşanan olaylar sebebiyle bu projenin de planlanandan önce tamamlanması bekleniyor.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder