Hakan Çelik Zor günleri dayanışma göstererek atlatacağız
HABERİ PAYLAŞ

Zor günleri dayanışma göstererek atlatacağız

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’le konuştum. Koronavirüs günlerinde hangi çalışmaları sürdürdüklerini not aldım. Bugünkü yazımda Ankara’daki durumu, sonraki yazımda Türkiye’nin en hızlı büyüyen şehirlerinden Gaziantep’te yapılanları paylaşacağım.

Kamu kurumlarıyla ilgili hangi çalışmaları yapıyorsunuz?

Şimdiye kadar İl Sağlık Müdürlüğü, Bakanlıklar, Komutanlıklar ve yüksek yargı binaları dahil 780 kamu kurumu binasında dezenfeksiyon ve hijyen çalışması gerçekleştirdik. Umreden dönenler başta olmak üzere yurt dışından gelen vatandaşlar Ankara Valiliği koordinasyonunda EGO otobüsleriyle Gölbaşı’ndaki öğrenci yurtlarına taşındı. Burada detaylı dezenfeksiyon çalışması gerçekleştirdik.

Haberin Devamı

Halkın ekonomisine dair hangi adımlar atıldı?

“Dayanışma İçin 6 Milyon Tek Yürek” adıyla bağış kampanyası başlattık. EYT’lilere, evlerde temizlik hizmeti veren kadınlara, işini ve gelirini kaybeden simitçi, terzi, taksici, dolmuşçu, müzisyen gibi meslek gruplarına çağrıda bulunarak nakdi destek ve gıda desteği sağlandı. Toplum sağlığı ve gıda konuları dışındaki tüm ihaleler iptal edildi. Mülkiyeti Büyükşehir’e ait iş yerlerinden alınan kira bedeli 2 ay süreyle ertelendi.

Su faturası borcu olanlar için su kesintisine gidilmeyeceği kararı verildi. Sokağa çıkma yasağı nedeniyle mağdur olan pazarcı esnafının 4 bin kasadan oluşan 23 kamyon ürünü, ihtiyaç sahipleri için hazırlanan sıcak yemeklerde kullanılmak üzere satın alındı. Salgın nedeniyle yolcu sayısı düşen özel halk otobüslerinde ruhsat ve hat ihale bedelleri 2 ay süreyle ertelendi. ASKİ dezenfektan üretimine başladı.

Esnafa destek olunması amacıyla AŞTİ’de otobüs çıkış ücretleri yarı yarıya düşürüldü. İhtiyaç sahibi ailelere ikinci el dizüstü bilgisayar temin edildi. AŞTİ’de çalışan 155 esnaftan taksi başına günlük 35 TL’lik depo ve durak parası nisan ayında alınmadı. Risk grubunda bulunanlara, işlerini kaybedenlere, sağlık çalışanlarına ve yardıma muhtaçlara üç öğün sıcak yemek dağıtıldı.

Haberin Devamı

Belediye ve bağlı şirketlerinden alacağı olan 570 esnafın korunması için toplam 9 milyon 204 bin TL ödeme kararı çıkarıldı. Tüm hayırseverlere seslendik, oturdukları yerlerde ihtiyacı olan vatandaşların bakkal, manav ya da kasaba olan veresiye borçlarını ödemeleri çağrısında bulunduk. İftarver.com kampanyası hayırseverlerin yoğun ilgisi ile 3 günde tamamlandı. 500 bin iftar siparişi verildi.

Toplum sağlığına dönük neler yapıyorsunuz?

AŞTİ’de toplum sağlığını korumak amacıyla kapılara termal kameralar yerleştirdik. Bilkent Şehir Hastanesi, Hacettepe ve İbn-i Sina Hastanesi sağlık personelleri için öğrenci yurtları kiralandı. Zabıta ekipleri; EGO otobüsleri, metro ve pazar yerleri gibi alanlarda maske dağıtımlarını sürdürüyor.

Belediye defin işlemleri devam ediyor ancak cenaze yakını haricinde tüm mezarlıklar geçici süreyle ziyarete kapalı durumda. Gönüllü sivil toplum kuruluşları ile iş birliği içinde kafeterya ve restoranların kapatılmasıyla yiyecek bulmakta zorlanan sokak hayvanlarına mama dağıtımı iki katına çıkarıldı.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder