Işıl Cinmen Hevesli velilere 10 soruluk test
HABERİ PAYLAŞ

Hevesli velilere 10 soruluk test

“Ayyyy! Ben de bir hayvanım olsun istiyoruuuum” demek kolay ama hayat hiçbir zaman fotoğraflardaki kadar şahane olmuyor. Bir evcil hayvanın velisi olmak isteyenleri 10 soruluk bir test bekliyor. Bakalım başarıyla geçebilecek misiniz?

Hayvan velisi olmak isteyen hevesliler gün geçtikçe artıyor. Türkiye’de 1 milyon 113 bin köpek, 3 milyon 263 bin kedi besleniyor. Pet sektörü 1 milyar dolarlık bir sektör haline geldi. Ancak bakın sayın hevesli veli adayları, o iş öyle kolay değil.

Kedim Toma İnsansı Dali’yi bir çöp kutusunun içinde bulduğumda bir buçuk haftalıktı. Parmak kadardı. Çişini bile kendi yapamıyordu ama yardım edince karşı duvara kadar fışkırtabiliyordu; o yüzden adını Toma koydum.

Haberin Devamı

Hevesli velilere 10 soruluk test

Boyundan uzun bıyıkları nedeniyle de soyadını, dünyaca ünlü ressam Salvador Dali’den aldı. Veterinerler “Yaşamaz” dedi. Ben “Yaşayacak” dedim. Biberonuna iki patisiyle sıkıca sarılır dibine kadar dikerdi kafaya... Bu kadar hayat iştahlısı bir canlı yaşamaz olur muydu hiç? Toma, yaşamakla kalmadı giderek insanlaştı. Göbek adı olan ‘İnsansı’ da böylece eklendi kimliğine.

Hevesli velilere 10 soruluk test

Bizimkiler onu “İnsansı” diyerek sever oldu, annem onun sonraki hayatına insan olarak geleceğine emin oldu. Şimdi o kadar seviliyor ki sadece onu görmek için beni görmeye gelmiş gibi yapan arkadaşlarım olduğundan bile şüpheleniyorum.

O hayatıma girmeden önce, bir hayvanın velisi olmanın ne kadar sorumluluk gerektiren, insanın kişiliğini etkileyen, sevgi kalıplarını tanımasını sağlayan bir olay olduğunu anlamamıştım.

Şimdi ona bakınca sınırsız bir sevginin yanında büyük bir hayranlık ve saygı kaplıyor içimi... Zaten Leonardo da Vinci demiş ya, “Kediler, doğanın başyapıtlarıdır” diye... Hakikaten öyle. Size tavsiyem, koşullar uygunsa ve hazır olduğunuzu düşünüyorsanız hayatınızı onlardan biriyle birleştirin.

HAZIR MISINIZ?

Aşağıdaki testi başarıyla geçebilirseniz iyi bir veli olmaya hazırsınız demektir!

Gözlerini kapat ve en az beş yıllık hayat planını düşün.

Bir köpek ya da kedi 15 yıl ve daha fazla yaşayabilir. Onlardan birinin velisi olacaksanız, gelecekteki yaşantınızın içinde ona yer ayırıp ayıramayacağınızı öngörebilmeniz çok önemli.

Haberin Devamı

Tek başınıza mı yaşıyorsunuz yoksa beraber yaşadığınız biri var mı?

Evin içinde sizden başkası varsa, yani bir ev arkadaşınız ya da eşiniz varsa, o da sevgili hayvanınızı sizin kadar istemeli. Onların bakımı için iyi anlaşmanız ve uyumlu olmanız gerekir.

Çocuğa her gün ne kadar vakit ayırabileceksiniz?

Bebek kediler ve köpekler çok dikkat ister. İlginizin bir kısmını onlara ayırmanız gereklidir. Onlarla oyun oynamak, yürüyüşe çıkarmak gibi ritüelleri hayatınıza dahil etmelisiniz ve onları her gün mutlaka sevmelisiniz.

Yeterli paranız var mı?

Mama, kum, oyuncak, aşı, damla, banyo, veteriner derken bir insan kadar maliyetli olabilir o minik canavar. Kediler köpeklere göre daha az masraflıdır. Masrafları paylaşacağınız birisi yoksa, bir evcil hayvanınız olduğunda bunun bütçenizi zorlamayacağından emin olmalısınız.

İşiniz uzadığında ya da tatile çıktığınızda ne olacak?

Bir yerlere gittiğinizde onları uzun süre evde bırakamazsınız. Onları acil durumlarınızda emanet edebileceğiniz güvenilir dostlarınız ya da komşularınız olmalı.

Haberin Devamı

Hasarlara karşı ne kadar toleranslısınız?

Koltuklar tırmalanır, yatak kenarları yenir, ayakkabılarınız kemirilir, kremleriniz kırılır… Evde yaramaz bir canlı varsa HER ŞEY OLABİLİR! Ancak sabırlı olmalısınız. Birkaç haftalık iyi eğitim, rüya gibi olacak ilişkinizin başlangıcı için iyi olacaktır.

Hali hazırda bir evcil hayvanınız varsa yeni gelecek dostunu kabul edebilecek mi?

Birçok evcil hayvan için yeni arkadaş edinmek iyi bir haberdir, hatta en şımarık olanları için bile… Sadece bazı durumlarda yeni birine alışmaları zaman alabilir ve alışmaları için birbirlerini tanımaları gerekir.

İnsanı olacağınız hayvanla nasıl bir ilişkiniz olmasını bekliyorsunuz?

En sevdiğiniz şey battaniye altında film izlemek ya da saatlerce kitap okumak mı? O zaman bir kedi kısa zamanda sizin en iyi arkadaşlarınızdan olabilir. Hayvanınızla yapabileceğiniz aktivitelerin bir listesini yapın ve yaşam tarzınıza uygun olan partneri bulun. Eğlenerek yaptığınız şeylere onu da dahil edin; top oynamaktan, uzun yürüyüşlerden hoşlanıyorsanız, size eşlik edecek bir köpek hayatınızı hemen renklendirecektir.

Onu eğitmek için yeterli donanım ve zamanınız var mı?

İnsanlar nasıl hayvanlara saygılı olmayı öğreniyorlarsa, hayvanlar da insanların kurallarına saygılı olabilmek için rehberliğe ihtiyaç duyar. İnsanların dünyasını ona olabildiğince iyi öğretin ki, o da buralarda keyifle yaşasın.

Evde insan bebek var mı?

Eğer bir bebeğiniz varsa, ona da hayvanlara karşı saygılı olmayı öğretmelisiniz. Bebek, onu itmemesi, tüylerinden çekmemesi, onunla alay etmemesi ve üzerine tırmanmaması gerektiğini bilmelidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder