Işıl Cinmen Mehmet Coşkundeniz: Aşık olduğunla evlen ama aşıkken evlenme
HABERİ PAYLAŞ

Mehmet Coşkundeniz: Aşık olduğunla evlen ama aşıkken evlenme

Türkiye’nin 'Aşk Doktoru' Mehmet Coşkundeniz ile Sevgililer Günü için buluştum ve “Aşk nedir?” diye sordum.

Aşk tanımınız ne?

Aşk, insanın üremeye hazırlık aşamasıdır ve aynı zamanda bir duygu-durum bozukluğudur. Arthur Schopenhauer “Aşk, kişinin kendisindeki eksiklikleri başkasında tamamlama arzusudur” der. Bu tanımı severim...

❤ Aşk yıllarca sürebilir mi?

Aşkın ömrü bellidir. 6 aydan sonra inişe geçer. 3 yılın sonunda da tamamlanır. Aşkın coşkusundan sorumlu hormon dopamindir, yüksek derecede salgılanması ortalama 6 ay sürer, 3 yılın sonunda aşkın kimyası biter ve beyin doğal durumuna geri döner.

Haberin Devamı

Mehmet Coşkundeniz: Aşık olduğunla evlen ama aşıkken evlenme

❤ Birden fazla kez aşık olabilir miyiz?

İnsan seri aşıktır. Defalarca aşık olma potansiyelimiz var.

❤ Her ilişkiye ‘aşk’ deniyor artık. Aşkın kanıtı nedir?

Tek gerçek kanıt vardır: Birine aşıkken bir başkasına aşık olamazsın. Hormonlar tek kişiye aittir.

❤ O zaman aşıkken aldatamazsınız... İnsan neden aldatır?

Birçok cevabı var... Ne zaman aldatmadığının ise tek cevabı var; aşıkken.

❤ Yapmayın ama! Aşıkken başka biriyle sevişmek imkansız mı?

İmkansız değil. Ama öyle bir kaza olmuş olsa bile çok büyük pişmanlık duyarsın. Aşk ve ilişkiyi kesin bir çizgiyle ayırmak gerekiyor bu konuşmada. Bahsettiğimiz ilişki değil, aşk. İnsan birini severken başkasını sevebilir ama birine aşıkken başkasına aşık olamaz.

Aşkla seksi daha çok kadınlar karıştırıyor. Neden?

Hiçbir erkek yatakta aşık olmaz, yemek için oturduğunuz masada size aşık olması bile daha yüksek bir ihtimaldir. Sevişerek aşk doğurmaya çalışmak yanlış. Ama kadınlar, erkek onunla sevişmeyi sevdikçe ilişki doğacağı hissiyatı yaşıyor. Bunun nedeni hem evrimsel süreç, hem de fiziksel gerçek. Kadın erkeği içine alır ve aldığında bütünüyle içine aldığını hisseder. Ama bu yanılgı.

❤ Karşınızdakine zaman içinde aşık olmamız mümkün mü?

Tanımadığımız kişiye aşık oluruz. 40 yıllık dostumuza aşık olmayız. Onunla iyi sevgili ya da karı-koca olabiliriz ama oradan tutkulu bir aşk çıkmaz. Sevmek zaman ister, aşk zaman istemez. Tanıdıkça severiz ya da sevmeyiz ama tanıdıkça aşık olmayız ve nefret ederken de aşık olabiliriz.

Haberin Devamı

❤ Duygu-durum, bu kadar bozukken evlilik gibi kararlar almak...

Yanlış! Aşıkken karar alma mekanizmamız doğru ça-lış-maz! Aşık olduğunuz insanla evlenin ama aşıkken evlenmeyin! Biraz zaman verin, önce ayaklarınız yere bassın. Bakın bakalım 6 ay sonra ne oluyor? Yemek yerken sevimli gelen ağız şapırtısı kulaklarınızda çınlamaya başlıyor mu? Evlenecekseniz karşınızdakinin insana dönüşmüş haliyle evlenmelisiniz, o hayal kadar güzel idealle değil. Yoksa sonu…

❤ Çocuk evliliği kurtarır mı?

Çocuk evliliği öldürür ve aşkın en büyük düşmanıdır. Hayatını çocuğa göre ayarlıyorsun. Sevişmeler bile çocuklar uyuduğunda mümkün oluyor. Yine de her üç evliliğimde de sağlıklı ve saygılı ayrılmayı başardım. Sırf çocuklar ve aileler mutlu olacak diye evliliği yürütmek bize zarar vermeye başladı.

❤ Evlilik aşka ne yapıyor?

Evlilikle beraber işin içine zorunluluklar girdiği için aradaki bağı azaltıyor; iletişimi koparıyor. Bir çift görünce evli olup olmadıklarını hemen anlarım çünkü bağları azalmıştır, bu gözle görülür.

Haberin Devamı

❤ Sevgililer Günü sizin için ne ifade ediyor?

Kimi “Ticari bir tuzak” diyor, kimi “İnsan sevdiğini her gün söylemeli” diyor. 14 Şubat, kutlamak isteyenin kutlayacağı, istemeyenin hiç ilgilenmeyeceği bir gün... Büyük anlamlar yüklemek de yanlış, itibarsız hale getirmek de yanlış. Sevgililer Günü’nü hayatınıza renk katmak için kullanın. Ve unutmayın: Bütün kadınlar bu günün organizasyonunu erkeklerden bekler. Erkekler de bu kadarını yapıversin!

AŞK DOKTORU DİYOR Kİ...

İLİŞKİDE 5S KURALI

● İlişkinin olmazsa olmaz 5 kuralı vardır. 5S: Sevgi, saygı, sabır, seks ve sadakat.

● Eşten habersiz girilen her türlü duygusal ve fiziksel ilişki sadakatsizliktir. Açık ilişki ise bir yaşam tarzıdır, iki tarafın da rızası varsa başkasıyla birlikte olmak sadakatsizlik olmaz.

● İlişki baştan ayağa bir strateji oyunudur. Güzelsen güzel, naziksen nazik olmaya devam edeceksin. “Sevgilim” diye başlayan “Lan” diye devam eden bir ilişki bitmeye mahkumdur.

● İlişki yarı yarıya koyulan sermayedir. Sonrasında sadece tek taraf sermayeye katkı yaparsa şirket batar. Halka açılmak zorunda kalırsın. Üçüncü kişiler devreye girer.

● Sevgilinizle ya da eşinizle ayrı alanlarınız olmalı. Kimse kimseyi istemediği bir şeyi yapmaya zorlamamalı. Biriniz aksiyon filmine, diğeri romatik komediye gitmek istiyorsa filmleri farklı salonlarda izleyin. Çıkışta yine eve beraber gidersiniz.

● Sinemaya ayrı gidin ama tatile asla! Bir çift ayrı ayrı tatile gidiyorsa orada sorun vardır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder