Işıl Cinmen Sanat giyer miydiniz?
HABERİ PAYLAŞ

Sanat giyer miydiniz?

19 Şubat'ta Milano Fashion Weeek’de yeni koleksiyonlarını sergileyen ve sıra dışı şovlarıyla adından söz ettiren Türk moda sanatçısı Başak Cankeş’le buluştuk.

Sanat giyer miydiniz

Milano Moda Haftası’nda yer aldın, tebrikler. Seni tanıyalım.

Moda tasarımcısı olarak anılsam da aslında ‘giyilebilir sanat’ alanında çalışıyorum. Her koleksiyonum için kendi yazdığım senaryoları sahneye koymak üzere kıyafetler ve desenler üretiyorum.

Yolun Milano Moda Haftası’yla nasıl buluştu?

Sevgili Serra Arıkök’den aldığım bir telefon ile başladı her şey. Milano Moda Haftası’nda defile yapmak için bir marka önerisi istenmiş ve kendisi de beni önermiş. Sonrasında Milan Fashion Club ile işbirliğimiz başladı. Her şey iki ay içinde oldu.

Haberin Devamı

Giyilebilir sanat ne demek?

Strüktür olarak heykelimsi formlara ya da farklı kalıplara sahip, hiçbir döneme ait olmayan kıyafetler... Modayı takip etmeden sanatsal bir alt yapıya dayanırlar ve bir hikayeleri vardır. Yapan kişinin hisleri ile bağlantılı kıyafetlerdir.

Sanat giyer miydiniz

Gündelik hayatta giyebilir miyiz bunları?

Minimal bir uyarlama gerekir. Çünkü örtünme ihtiyacının ötesinde bir alan bu.

Felsefesi ne?

Geleneksel moda anlayışına ve tekstil endüstrisine karşı bir hareket. Üretilen parçalar tektir ve eşi benzeri yapılamaz. Sanatçının duygu dünyası ve hisleri üzerinden yola çıkılarak tasarlanır. Kurumsallaşmamış giysiler her türlü akışkanlıkta ya da sertlikte olabilirler.

Herkes de giyemez tabii...

Evet, sanat seven ve cesur kişilerce giyilebilen parçalar. Kıyafeti örtünme aracı olarak değil ifade ve bir duruş göstergesi olarak giymek isteyenler bu seçimi yapabilir. Nerede olduğunuzun da önemi var tabii... Örneğin bir kanvas boyayıp bundan ceket yaptığınızda Londra’da ya da Berlin’de kimse size sokakta garip bakmaz. Fakat bazı bölgelerde delirdiğinizi düşünenler olacaktır.

Türkiye’de giyimle ilgili yapılan üç genel yanlış ne?

Sürekli siyah giyinmek, başkalarında görmediğimiz hiçbir şeyi üstümüze giymeyi aklımızdan bile geçirmemek, kendi kendimize parçaları değiştirip dönüştürüp kendi tarzınızı yaratmamak. Yaratmaya yeltenmemek!

Haberin Devamı

Bilginin ve görsellerin bu kadar dolaşımda olduğu bir çağda özgün kalmak nasıl mümkün?

Ben bunun için şöyle bir formül buldum: Kendi hislerimin nereden gelmiş olduğunu ve nasıl inşaa edilmiş olabileceğini analiz edip benim için en önemli beş anıyı seçtim. Yaratıcılığımı onlar üzerinden hayata geçiriyorum. Kimsenin ilk beş anısı birbiriyle benzemeyeceği için parmak izi gibi bir yöntem.

Sanat giyer miydiniz

Başak, Catwalk sunum anlayışını 2016 yılında reddetti ve teatral moda performansları ile adını duyurdu. Performansların senaryolarını da kendisi yazıyor ve hikayelerdeki kadınları giydiriyor. ‘Bashaques’ ekibi kendilerini teatral moda performansçıları olarak tanımlıyorlar.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder