Işınsu Kestelli Asıl sorun şu: Hobimiz yok
HABERİ PAYLAŞ

Asıl sorun şu: Hobimiz yok

Bir dostum, “İnsanın zaman ve para ayırdığı şey hobisidir” demişti. Bence çok kısa ve gayet net bir tanım. Bugün sokaktan herhangi birini çevirip “Hobileriniz nelerdir” diye sorsanız, hemen hemen herkes “Kitap okumak, seyahat etmek” falan diye benzer şeyleri sıralamaya başlar. “Son bir yılda kitap okudunuz mu ya da kitap aldınız mı” diye soracak olursanız da çoğu zaman “Vakit bulamıyorum ya da param yok” yanıtını alırsınız.

Geçmişte bir dergide rastladığım bilgiye göre, Almanya’da 16 milyonun üzerinde lisanslı tenisçi bulunuyormuş. Tabii ki bu insanların çok büyük bölümü amatör ancak hepsi düzenli tenis oynuyor, kendi yaş kategorilerinde turnuvalara katılıyor, hatta seyahat programlarını bile bu hobileri çerçevesinde belirliyor.

Haberin Devamı

Keza çok sayıda balıkçılık kulübü, fotoğrafçılık kulübü, bahçecilik kulübü gibi kulüpler mevcut ve hepsinin on binlerce üyesi var. İnsanlar hafta sonu geldiğinde bu kulüplerin düzenlediği etkinliklerde buluşuyor, sohbet ediyor, öğrendikleri bilgileri diğer üyelerle paylaşıyor.

Biz de ise çoğu kulüp veya dernek, sadece mekâna ruhsat alıp iskambil veya okey oynatmak için bir araç. Çoğu ‘sözde kulüp!’ İşin özü bizde hobisi olan insan sayısı çok az. Bu nedenle koronavirüs nedeniyle yaşanan karantina günleri pek çoğumuz için azap haline geliyor. Oysa bunu bir fırsat olarak değerlendirmek mümkün.

İnsanın ilgi duyduğu alanda kendisini yetiştirebileceği eşsiz bir fırsat bu dönem. Tabii ki tüm bunları karantina günlerinde bile çalışmak zorunda olanlar ya da salgın nedeniyle işini kaybedip ekonomik açıdan sıkıntı yaşayanlar için söylemiyorum.

Onlar bambaşka sorunlarla mücadele ediyor. Benim kast ettiklerim onların dışında kalan herkes. Zaten bakacak olursanız en çok bu kesimin sıkılmaktan şikâyet ettiğini görürsünüz. Lütfen artık şikâyet etmeyelim, mümkünse birer hobi edinelim.

YASAKLAMAK YA DA YASAKLAMAMAK

Tabii ki bu güzel havada dört gün eve kapanmak eziyet ama ne yazık ki bir gereklilik. Çünkü kendi önlemimizi alma konusunda ciddi sıkıntılarımız var. Mesela cuma günü güneş İzmir’i adeta kavurunca Çeşme plajları neredeyse yaz günlerini aratmadı.

Haberin Devamı

Şayet bugün sokağa çıkma yasağı olmasaydı eminim izdiham bile yaşanırdı. Oysa alınan tüm tedbirler hayatın bir an önce normale dönmesi için. Biz o tedbirlere uymadıkça da normalleşme süresi uzuyor. Bir de şu maske meselesi var: Para cezası ödememek için herkes bir şekilde maske takıyor...

Ama ne takmak! Kiminin maskesi çenesinde kiminki de alnında. Sanki çeneden ya da alından bulaşıyor bu virüs. Lütfen biraz ciddiyet. En başta kendiniz, aileniz ve sevdikleriniz; sonra da hepimiz için.

EXPO 2020 BAŞKA BAHARA KALDI

İzmir olarak iki kez aday olduğumuz ve son katılımımızda 2020 EXPO’yu düzenleme hakkını Dubai’ye kaptırdığımız dev organizasyon da COVID-19 kurbanı oldu. Paris merkezli Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE), şimdiye kadar resmi olarak 14 bin COVID-19 vakası ve 126 can kaybının bildirildiği Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai kentinde yapılacak olan bu önemli organizasyonun 1 Ekim 2021’e ertelendiğini açıkladı. Rakibimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder