Işınsu Kestelli Başarılı çocukların sırrı
HABERİ PAYLAŞ

Başarılı çocukların sırrı

Çocuk yetiştirmek gerçekten zor iş... Hele hele iletişim kanallarının akıl almaz derecede çeşitlendiği, gençlerin konsantrasyonunun iyiden iyiye dip yaptığı günümüz şartlarında daha da zor... Fazla serbest bıraksan sıkıntı; üzerinde baskı kursan ayrı bir sıkıntı. İyi de anne baba olarak bizler ne yapacağız? Sanırım bunun en doğru yolu onların gerçek ilgi alanlarını keşfedebilmekten geçiyor.

10 yaşındaki İzmirli Elanur Akıncı bunun en canlı örneği... İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde yaşayan ve Kemalpaşa Merkez Atatürk İlkokulu’nda öğrenim gören 4. sınıf öğrencisi Elanur, 1. sınıfa giderken sınıf öğretmeninin yönlendirmesiyle Bilim Sanat Merkezi sınavlarına katıldı. Sınavlardan başarılı sonuç alan Elanur Akıncı, kendi okulunun yanısıra Bornova Şehit Fatih Satır Bilim Sanat Merkezi’nde de eğitim görmeye başladı.

Haberin Devamı

Onun bilime ve özellikle de matematiğe olan ilgisini erken fark eden öğretmeni sayesinde küçük kızın adeta kaderi değişti. İngilizce bilen ve internetten öğrenmeye başladığı Fransızcasını geliştirmek için ders de alan Elanur, son olarak internet üzerinden İngilizce olarak düzenlenen Kanada Caribou Matematik Yarışması’nda 7 bin 328 kişiyi geçerek birincilik kazandı.

Evet; belli ki Elanur özel bir çocuk ve çok yetenekli... Ama unutmayın ki her insanın iyi olduğu bir alan mutlaka vardır. Belki çocuğunuz matematiği sevmeyebilir ama bu onun dünyanın en ünlü şeflerinden biri olabilmesinin önünde engel değil. Yeter ki yeteneğini erken keşfedin ve mutlu olabileceği bir alana yönlendirin. Mutlu çocuk büyüdüğünde mutlaka başarılı olur, endişe etmeyin.

YAŞASIN ELEKTRİKLİ ARAÇLAR

İklim felaketinin vahim sonuçlarının olumlu etki yarattığı ender sektörlerin başında otomotiv sektörü yer alıyor... Dünya, daha düne kadar en çok tercih edilen versiyon olan dizel araçlardan hızla uzaklaşıyor. Tüm üreticiler, dizel ve benzinli araçların yerine büyük bir hızla hibrit ve elektrikli modellere yöneliyor.

Siyaset de bu büyük değişimde öncü rol oynuyor. Alman Hükümeti, hafta içinde elektrikli otomobiller için 1.8 milyar euroluk yeni bir teşvik paketi açıkladı. İngiliz Hükümeti de cuma günü Ulaştırma Bakanı Grant Shapps tarafından yapılan açıklamayla, dizel ve benzinli araçların yasaklanma tarihini 2032 olarak açıkladı. İngiltere ilk olarak dizel ve benzinli araçların 2040’ta yasaklanacağını ilan etmiş, sonra bu tarihi 2035’e çekmişti.

Haberin Devamı

Uzmanlar, elektrikli otomobil pazarında yaşanan hızlı gelişmelere paralel olarak bu tarihin daha da öne gelebileceğini düşünüyor. Darısı, yerli otomobille elektrikli otomotiv pazarına iddialı bir giriş yapan ülkemizin başına... Çünkü bu hedefe ne kadar erken ulaşırsak, ithalatımızdaki en büyük kalemlerden biri olan fosil yakıtlardan o kadar çabuk kurtuluruz.

Bu da hem çevre kirliliğinin azalmasına hem de ekonomimizin rahatlamasına vesile olur. Bu nedenle “Yaşasın elektrikli otomobiller” diyorum.

ARI=İNSAN

Geçen gün izlediğim yabancı bir TV dizisindeki diyalog, ünlü bilim insanı Albert Einstein’ın “Arılar yok olursa, insanların yalnızca dört yıl ömrü kalır. Arı olmazsa, tozlanma olmaz, bitki olmaz, hayvan olmaz, sonunda da insan olmaz” sözünü hatırlamamı sağladı. Ne yazık ki başta ABD ve Brezilya olmak üzere dünyanın her yerinden toplu arı ölümleri haberleri geliyor.

Haberin Devamı

Ülkemizde de arı nüfusu hızla azalıyor. Bunun başlıca nedeni de tarımda yanlış ilaç ve gübre kullanımı... Bu konuya herkesin azami oranda dikkat göstermesi gerekiyor. Çünkü söz konusu benim, senin, onun hayatı değil, hepimizin hayatı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder