Işınsu Kestelli Başka dünyamız yok
HABERİ PAYLAŞ

Başka dünyamız yok

Dünyadaki en değerli şey ne altın ne yakut ne de elmas...

Elbette ki herkes onlara sahip olmak istiyor ve bu madenlerin hepsi çok kıymetli ama insan hayatı açısından hiçbiri olmazsa olmaz değil.

Bizler için asıl önemli olan soluduğumuz hava, içtiğimiz su, bizi besleyen toprak ve deniz... Ancak onlara tarih boyunca hep sahip olduğumuz için değerlerini ne yazık ki yeterince fark edemiyoruz. Biz fark etmeyince de mecburen doğa kendini fark ettirmek ve kırmızı alarm durumuna geçmek zorunda kalıyor. Tıpkı bu yıl olduğu gibi.

Haberin Devamı

Güneydoğu ve İç Anadolu çok ağır bir kuraklık yaşıyor. Ege’de de durum pek parlak değil. Baharda bir ay boyunca tek damla yağmur düşmeyen yerler oldu. Marmara ise bambaşka bir sorunla mücadele ediyor: Müsilaj.

Son 70 yılda yaşanan göçle Marmara Denizi kıyısına yığılan nüfus, yıllardır ya hiç ya da yeterince arıtılmadan denize bırakılan ev ve sanayi kaynaklı atıklar, bu eşsiz iç denizi ölme noktasına getirdi. Marmara, artık nefes alamıyor. Yoğun bir oksijensizleşme söz konusu. Bunun ana nedeni de aslında salyaya neden olan şeyle aynı; arıtılmadan denize ulaşan azot ve fosfor yükleri.

Tehlike Marmara’yla da sınırlı değil. Ünlü oyuncu Ata Demirer, deniz altından çektiği görüntülerle müsilaj sorununun Kuzey Ege’yi de tehdit ettiğini gözler önüne serdi. Eğer önlem alınmazsa benzer ve başka sorunları tüm denizlerimizde yaşamamız an meselesi. Denizleri kirlettiğimiz için sarıldığımız balık çiftlikleri de başlı başına bir kirlilik sorunu mesela. Ayrıca iklim krizinin getirdiği ve getireceği yeni sorunlarla da baş etmek zorundayız.

Baş edemezsek ne olacağı da ortada... Ne de olsa henüz gidecek başka bir dünyamız yok.

Daha çok gelir elde etmek için sorumsuzca zarar verdiğimiz her doğa parçası gün gelir bunun bedelini tüm insanlığa fazlasıyla ödetir.

HAYDİ BİZİM ÇOCUKLAR

Salgın nedeniyle ertelenen Euro 2020 nihayet bu cuma başlıyor... Milyarlarca insanı ekran başına çekecek dev turnuvada ilk vitrine çıkacak takımlar ise İtalya ve Türkiye... Grubumuzdaki diğer rakipler ise Galler ve İsviçre...

Haberin Devamı

Şampiyona, 2020 yılının turnuvanın 60’ncı yıldönümü olması nedeniyle özel bir formatta yapılıyor. Turnuvada yer alan 24 takım maçlarını 12 farklı kentte oynayacak. Bu kentler Roma (İtalya), Bakü (Azerbaycan), Saint-Petersburg (Rusya), Kopenhag (Danimarka), Amsterdam (Hollanda), Bükreş (Romanya), Londra (İngiltere), Glasgow (İskoçya), Bilbao (İspanya), Dublin (İrlanda), Münih (Almanya) ve Budapeşte (Macaristan...)

İnsan ister istemez ev sahipliği yapacak 12 kent arasında bizden bir kenti; hatta İzmir’i görmek istiyor... Ama ondan daha çok gayet yetenekli bir kuşak yakaladığımız böylesine bir dönemde A Milli Futbol Takımımızı Wembley’deki finalde görmek istiyor. Başarılar Bizim Çocuklar.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder