Işınsu Kestelli Bir ihmalle yanan değerlerimiz bin bir emekle yerine konuyor
HABERİ PAYLAŞ

Bir ihmalle yanan değerlerimiz bin bir emekle yerine konuyor

2019 yılının 18 Ağustos tarihinde İzmir kapkara bir gece yaşamıştı... Karabağlar ilçesinde çıkan, rüzgârın da etkisiyle Menderes ve Seferihisar ilçelerine kadar ilerleyen ve ancak 53 saatte kontrol altına alınabilen yangında 80 yıllık kızılçam ağaçlarıyla dolu ormanlık alan yok olmuştu. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin talimatları doğrultusunda yangın söndürülür söndürülmez çalışmaya başladı. Yanan ağaçların kesilerek sahadan çıkarılmasıyla başlayan süreçte bin 300 orman köylüsü görev aldı.

Haberin Devamı

Ardından yeni fidanların dikilmesi için yangın bölgesinde sürüm ve teraslama işlemleri gerçekleştirildi. Dozerler ve iş makinalarının kullanıldığı çalışmalarda 400 kişi görev alırken, ekipler dik yamaçları yeniden ağaçlandırmak için teraslama işlemini elleriyle yaptı. İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince, verilen zorlu mücadeleyi, ‘Yangın söndürülür söndürülmez ve daha dumanlar tüterken arkadaşlarımızla sahaya geldik, ağaçlandırma için program yaptık’ sözleriyle ve büyük bir gururla anlatıyor.

Artık her şey hazır. Yanan bölgeye önümüzdeki dönemde yaklaşık 6 milyon fidan dikilecek. Dere kenarlarına aromatik bitkiler, yangın emniyet yolları kenarlarına serviler ile yanan alana kızılçamın yanı sıra akasya ve zakkum gibi fidanlar ekilecek. 2 yaşındaki fidanların kullanılacağı dikim işleminin ardından bölgenin eskisi gibi yemyeşil bir görünüme kavuşması için ise 10 ila 15 yıl geçmesi gerekecek.

Yani bir ihmalle giden ancak ve ancak binbir emekle yerine konulabilecek. Bu nedenle lütfen ormanlık alanlarda ateş ve mangal yakmayın. Yangına sebebiyet veren şişe ve izmarit gibi maddeleri ormana atmayın. Hatta ormanda bir cam parçasına rastlarsanız onu mutlaka alıp çöp kovasına bırakın. Unutmayın ki önlem almak yananı yerine koymaktan çok daha kolay.

YAPAY ZEKÂ ÇAĞI

Geçen gün rastladığım haber dünyanın gittiği yönü göstermesi açısından çok ama çok önemli buluyorum. Söz konusu habere göre Çin’de sadece bu yıl yapay zekâ alanında kurulan şirketlerin sayısı 210 bine ulaşmış. Bu da ülkede günde 913 yapay zekâ şirketi kurulduğu anlamına geliyor. Bu alanda kurulan şirket sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 45 artarken, yeni teknolojiler ve yapay zekâ alanında faaliyet gösteren toplam şirket sayısı da 950 bini aşmış.

Haberin Devamı

Evet; dünya hızla başka bir çağa doğru koşuyor. Bu çağa da yapay zekâ damgasını vuracak. Çin’de daha şimdiden bazı mahkemelerdeki hakimlerin yerini ve şimdilik sadece belli dava konularında yapay zekâ uygulamaları almış durumunda. İnsanların yazdığı kanunları insanların geliştirdiği uygulamalar yorumluyor ve tartışmaya yer bırakmayacak kararlara imza atıyorlar. Ülkemizin de zaten son yıllarda yaygınlaşmakta olan yapay zekâ çalışmalarına daha da ağırlık vermesinde sonsuz fayda görüyorum.

ZAFER BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN

Büyük şairimiz Nazım Hikmet Ran, Kocatepe’deki Mustafa Kemal’i anlattığı şiirinde şöyle diyordu: Dağlarda tek tek ateşler yanıyordu. Ve yıldızlar öyle ışıltılı öyle ferahtılar ki Şayak kalpaklı adam, Nasıl ve ne zaman geleceğini bilmeden Güzel, rahat günlere inanıyordu. Ve gülen bıyıklarıyla duruyordu ki mavzerinin yanında, Birdenbire beş adım sağında onu gördü.

Haberin Devamı

Paşalar onun arkasındaydılar. O saati sordu. Paşalar ‘Üç’ dediler. Sarışın bir kurda benziyordu. Ve mavi gözleri çakmak çakmaktı. Yürüdü uçurumun kenarına kadar, Eğildi, durdu. Bıraksalar, İnce uzun bacakları üstünde yaylanarak Ve karanlıkta akan bir yıldız gibi kayarak Kocatepe’den Afyon Ovası’na atlayacaktı.

Sanırım Büyük Taarruz’un başladığı o anı Nazım Hikmet’in bu dizelerinden daha iyi anlatabilmek mümkün değil. Bağımsızlık mücadelesinin baş tacı olan Zafer Bayramımızı kutluyor; Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını bir kez daha rahmet ve minnetle anıyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder