Işınsu Kestelli Birlikte bitirelim
HABERİ PAYLAŞ

Birlikte bitirelim

COVID-19 salgını başladığında, bilmediğimiz bir tehditle karşı karşıyaydık. Elimizde bir ilaç, sihirli bir formül yoktu. Belirsizlikler içinde bir yaz mevsimi geçirdik. Ardından uzun süre aşı haberlerini konuştuk. İkinci yaz mevsimi ise aşı olanlar ile olmayı reddedenler arasında geçti diyebiliriz. Derken; Delta varyantını, Omicron takip etti. Virüsün öldürücülüğü azalırken, bulaşıcılığı arttı. Geldiğimiz nokta itibariyle cuma günü açıklanan resmi verilere göre, 24 saatlik bir zaman zarfında 438 bin 252 test yapıldı, 93 bin 586 kişinin testi pozitif çıktı, 210 insanımız da yaşamını yitirdi...

Haberin Devamı

Hem vaka sayısı hem vefat sayısı açısından salgının en kritik dönemlerini aşan veriler bunlar. Bu satırları okuyan herkese bir kez daha seslenmek istiyorum: Lütfen aşılarınızı aksatmadan olun; şayet aşı karşıtıysanız iyi korunun... Çünkü ne insanların ne de ekonominin bir yaz mevsimini daha belirsizlikler içinde geçirecek gücü kalmadı.

KARABURUN’DAKİ KAYAKÖY

Fethiye’deki eski Rum yerleşimi olan Kayaköy’ü bilmeyen, duymayan yoktur... Terk edilmiş bu görkemli köy, sayısız tanıtım broşüründe yer almış; pek çok reklam filmine ve müzik klibine ev sahipliği yapmıştır. Peki İzmir Karaburun’daki terk edilmiş köyü kaç kişi bilir? Eminim ki bilenlerin sayısı çok değildir.

Bugün, 30 Ocak 1923 tarihinde imzalanan mübadele anlaşmasının 99’uncu yılı... Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı destanının ardından Anadolu’daki Rumlar ile Yunanistan’daki Türkler karşılıklı olarak göç etti. Ve her iki yakada da hüzünlü öyküler kaldı. Kısa süre önce kentsel sit alanı ilan edilen Karaburun’daki eski Rum köyü Sazak da bu öykülerin merkezlerinden biri...

Karaburun Belediyesi, bir asırdır yalnızlık çeken Sazak’ı turizme kazandırmak için çalışmaları başlattı. Hedef, merkeze 20 kilometre mesafede bulunan köydeki 80 kadar binayı aslına uygun restore ederek, yeniden ayağa kaldırmak ve alternatif turizm için bir çekim merkezi haline getirmek. Keşke proje, mübadelenin 100’üncü yılına yetiştirilse diyeceğim ama İzmir’in en küçük ilçesi olan Karaburun’un Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan’ın elinde dev bir bütçe olmadığının da farkındayım.

Haberin Devamı

ÇEŞME GÜRÜL GÜRÜL

Tatil beldelerinin en büyük sıkıntısı, birkaç ay süren yoğunluğun ardından derin bir sessizliğe gömülmesidir. Bu, neredeyse 9-10 ay süren büyük bir yalnızlıktır... Oysa bu, aynı zamanda bir yenilenme, yeni sezona gelişerek ve değişerek girme dönemidir.

Tıpkı şu anda Çeşme’de süren hummalı çalışma gibi... Kısa süre önce Cumhuriyet Meydanı’nı yenileyerek ilçenin çehresini değiştiren Çeşme Belediyesi, Çeşme Kalesi ve Kervansaray karşısındaki işgalleri kaldırdı... Tarihi mekanlar ile deniz ve çarşının buluşmasını sağlayan projenin ikinci etabında ise otopark, bisiklet yolu, süs havuzu ve seyir terasları yapılacak...

Düzenlemeler tamamlandıktan sonra isteyenler, Çeşme merkezden denize de girebilecek. Bu çalışmaların yaz sezonu öncesinde tamamlanmasını diliyor, Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran’ı ve ekibini tebrik ediyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder