Işınsu Kestelli Bu kış kapımızı enerji sorunuyla çalıyor
HABERİ PAYLAŞ

Bu kış kapımızı enerji sorunuyla çalıyor

Dünyanın insanlar ve diğer canlılar için yaşanabilir bir gezegen olmaya devam edebilmesi için çözülmesi gereken sorunlardan biri; COVID-19 salgını sonrası iyice baş gösteren enerji sıkıntısı. Geçen ay İngiltere’de başlayan akaryakıt krizinin nedeni, Brexit sonrası Avrupalı işçilerin ülkelerine dönmesi sebebiyle nakliye şoförü sıkıntısı yaşanması olarak gösterilse de uzmanlar tüm dünyada kışın zor geçeceğini, küresel enerji krizinin kapıda olduğunu rakamsal verilerle açıklıyor ve İngiltere’yi de örnek gösteriyorlar.

Haberin Devamı

Avrupa ve Asya’da doğal gaz ve kömür fiyatları en yüksek seviyelerine ulaştı. Amerika’da petrol fiyatları yedi yılın en yüksek seviyesine geldi. Euro bölgesinde yıllık enflasyon eylül ayında petrol ve gaz fiyatlarının artmasıyla 13 yılın en yüksek seviyesinde. Enerji fiyatlarındaki yüzde 17.4’lük artış, Avrupa’nın da enflasyonunu yükseltti. Avrupa’da doğal gaz vadelileri eylülde yüzde 90.2 artışla 97.8 euroya çıktı.

Bu yılın başlangıcından neredeyse beş kat daha yüksek... Sebepler arasında Asya’daki güçlü talep, Rusya’dan daha az arz ve rezervlerin tükenmesi gösteriliyor. Bütün bu gelişmeler ise daha yüklü doğal gaz ve elektrik üretimi anlamına geliyor. Gelinen bu nokta güneş, rüzgar ve su tabanlı temiz enerji kaynaklarına daha hızlı yönelmenin gerekliliğini işaret ediyor.

Bunları neden yazıyorum? Çünkü enerji fiyatlarının eylülde yüzde 2.2 oranında arttığı, yıllık enerji enflasyonunun eylüldeki enerji fiyatlarının artmasıyla yüzde 22.8’i bulduğu Türkiye’nin ve ülkemiz gibi enerjiyi dışarıdan almak zorunda kalan ülkelerin çok dikkat etmesi gerekiyor. Türkiye gibi enerji kaynakları kısıtlı ülkeler için çözüm, alternatif enerjilerde...

Ve bizim bu açıdan büyük avantajlarımız bulunuyor. Rüzgar ve güneş enerjisini günlük hayatımızın içine daha fazla sokmalıyız. Güneş tarlaları özellikle Ege ve Batı Anadolu’da mutlaka daha ısrarlı şekilde teşvik edilmeli. Avrupa’da birçok evin çatısında olan güneş panelleri teknolojisini biz de evlerimize dizayn edebiliriz. Yapılacak her projede uygun alanlara güneş enerjisi panelleri döşenebilir.

Haberin Devamı

Devletin de bu konuda sunacağı uzun vadeli, ucuz kredi gibi destekler de teşvik edici olacaktır. Bu sene ve sonrasında zorlu kışlar bizi bekliyor. Hepimiz kullandığımız suya, elektriğe, benzeri kaynaklara daha fazla dikkat etmeliyiz. Tüm dünyayı hiç şahit olmadığı bir dönem bekliyor.

AŞI, KANADA ÖRNEĞİ, İNSAN HAKLARI VE ÖTESİ

Kanada, salgınla mücadelede kritik bir karar aldı. Aşı olmayı reddedenler, 15 Kasım’dan itibaren ücretsiz idari izne ayrılacak. Şahsen veya evden çalışıyor olsalar bile işe gidemeyecekler ve idari izne çıkarılarak maaşları kesilecek. Bu kişiler işsizlik sigortası yardımlarından da yararlanamayacak. Salgın, insan hakları ve özgürlükler konusunda tüm dünyayı çok sert sınıyor doğrusu. Bakalım bu meydan okuma bizi nasıl bir geleceğe taşıyacak!

TWITCH!

Streaming dünyayı giderek daha artan bir hızla değiştirmeye devam ediyor. Video paylaşım dünyasının yeni yıldızı Twitch (Türkçe anlamı seğirme). 2011’de kurulan ve 2014 yılında Amazon tarafından satın alınan Twitch, salgının da etkisiyle üç haneli büyüme rakamlarına ulaştı. Sayıları 10 milyona ulaşan yayıncıların, ağırlıkla bilgisayar oyunu oynarken çekilen videolarını paylaştıkları uygulamaya giren takipçiler her girişte ortalama 1.5 saat harcamışlar ki bu inanılmaz bir süre.

Haberin Devamı

Türkiye’de takipçi sayısı 2 milyonu aşan twitcher’lar var. Hal böyle olunca bu tür mecraların pazarlamacıların ilgi odağı olmasına ve oyun üreten girişimlerin en hızlı unicorn’lar (milyar dolar değere ulaşan girişim. mitolojide tek kanatlı uçan at) oluşuna şaşırmamak gerekiyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder