Işınsu Kestelli Çeşme için tarihi fırsat
HABERİ PAYLAŞ

Çeşme için tarihi fırsat

Devletten desteği nüfusu oranında alan ama yoğun mevsimde milyonları konuk eden beldelerin sıkıntıları her geçen yıl katlanarak artıyor.

Bu durumu önlemenin tek yolu ise planlı büyümeden geçiyor. Ve Çeşme’de bu yönde oldukça kapsamlı bir proje yürütülüyor.

Nedir Çeşme projesi?

Bütününde zemin artı 2 kat yapılaşma öngören, yüksek standartta yaklaşık 50 bin yatak kapasitesi barındıran, “sesli” ve “sessiz” sahaların birbirinden keskin bir şekilde ayrıldığı, 16 golf sahasının bulunduğu, su ihtiyacının denizden ters ozmos arıtma yöntemiyle elde edildiği, yarımadayı sanatla, gastronomiyle ve sporla 12 ay yaşayan bir cazibe merkezine çevirecek kapsamlı bir proje... Ayrıca kullanılan malzemeden sürdürülebilirliğin sağlanmasına kadar projenin tamamı, dünyada bir ilk olarak çevre sertifikasına sahip olacak.

Haberin Devamı

Elbette ki böylesine kapsamlı bir proje söz konusu olunca bazı endişeler de doğal olarak gündeme geliyor. Ancak benim gözlemlediğim kadarıyla projenin mimarı olan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy bu süreci tüm tarafları dinleyerek, onlarla aynı masa etrafında sık sık bir araya gelerek, gelişmeleri düzenli bir şekilde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran ile paylaşarak süreci gayet şeffaf bir şekilde yürütüyor.

Ayrıca projenin eksiksiz olması adına da farklı uzmanlık alanlarına sahip çok sayıda bilim insanından atılan her adım öncesi destek alınıyor.

Ülkemizde örneğine az rastladığımız türden böyle büyük bir projenin, zaman zaman tartışarak, çoğu zaman uzlaşarak ve ortak akılla en mükemmel şekilde hayata geçirilmesinin hem Çeşme hem İzmir hem de Türk turizmi açısından çok önemli bir adım olacağına tüm kalbimle inanıyor ve destekliyorum.

LEVREK BEREKETİ

Egeli ihracatçılar yeni bir rekora imza attı. Türkiye'den yaklaşık 80 ülkeye yapılan su ürünleri ihracatı, ocak-ekim döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 820 milyon 258 bin dolardan yüzde 34 artışla 1 milyar 97 milyon dolara çıktı. Böylece geçen yıl 12 ayda yapılan ihracat rakamı da aşıldı.

Haberin Devamı

Su ürünleri ihracatında ilk sırada Türkiye'nin üretiminde ve ihracatında lider olduğu levrek yer aldı. Levrek ihracatı 10 aylık dönemde 383,5 milyon dolara ulaşırken, çipura ihracatı 312 milyon dolara, alabalık ihracatı 123 milyon dolara ve Türk somonu ihracatı da 117 milyon dolara yükseldi.

Şayet denizlerimize gözümüz gibi bakabilir ve balık türlerinin üremesine engel olmayan bir avcılık modelini benimsersek sadece çiftlik balığı üretimimizle değil doğal balıkçılıkla da fark yaratabiliriz.

Bu nedenle sadece devletin değil özel şirketlerin de denizlerimizdeki doğal hayatı korumak ve zenginleştirmek adına üniversitelerimizce sürdürülen projelere daha fazla destek vermesi gerekiyor.

ARKAS SANAT URLA

Bu hafta farklı bir deneyim yaşamak istiyorsanız sizlere Arkas Sanat Urla’ya zaman ayırmanızı öneriyorum.

İzmirli başarılı iş insanı Lucien Arkas’ın sanata ve koleksiyonculuğa duyduğu ilgi doğrultusunda oluşturulan Arkas Koleksiyonu’ndan bir seçkinin sunulduğu Arkas Sanat Urla hem eserleri hem de binanın mimarisi ile göz kamaştırıyor.

Haberin Devamı

Yalnız gidecekleri uyarayım; merkez sadece salı, perşembe ve cumartesi günleri açık ve gitmeden önce arayıp bilgi almanızda fayda var.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder