Işınsu Kestelli En eşit ilçe Karşıyaka
HABERİ PAYLAŞ

En eşit ilçe Karşıyaka

Dünyaya baktığımızda, ekonomik açıdan en iyi durumda olan ülkelerin kadın erkek eşitliği alanında da zirvede yer aldığını görüyoruz. Çünkü kadınların ve erkeklerin eğitim, sağlık, istihdam, politik güç ve katılım konularında eşit ve ayrımcılıktan uzak haklara sahip olması sadece kadınların yaşam standartlarının iyileşmesini sağlamıyor, aynı zamanda tüm toplumun refah seviyesini yukarı taşıyor. Bugüne kadar Türkiye’nin kadın erkek eşitliği alanındaki durumunu uluslararası araştırmalardan öğreniyorduk. Nihayet bu alanda yerli bir çalışmaya, hem de ilçe bazında yapılmış kapsamlı bir araştırmaya kavuştuk.

Haberin Devamı

Yanındayız Derneği, Kanada Büyükelçiliği ve İstanbul Üniversitesi Şehir Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliğiyle hazırlanan endekste 81 ilin 100 bin ve üzeri nüfusa sahip olan 234 ilçesi baz alındı. Politik katılım ve karar alma, eğitim, ekonomik yaşam ve kaynaklara erişim ile sağlık ve spor olmak üzere dört ana kategoride, 27 alt göstergeye göre hazırlandı.

Çalışma sonucunda İzmir’den Karşıyaka’nın toplumsal cinsiyet eşitliğinin en yüksek ilçe olduğu belirlendi. Karşıyaka’nın 100 üzerinden aldığı puan 79... Yani en iyi durumda olan ilçemiz bile ne yazık ki mükemmel durumda değil. Genel sıralamada ilk 10 sırada İstanbul’dan Kadıköy, Bakırköy, Beylikdüzü, Beşiktaş, Şişli, İzmir’den Karşıyaka, Bayraklı, Bornova, Çanakkale Merkez ve Ankara’dan Çankaya yer aldı. Araştırma, Türkiye’nin batısında toplumsal cinsiyet eşitsizlik aralığında azalma olduğunu, kadınların güçlenmesinin Marmara, Ege, Akdeniz bölgelerinde artış kaydettiği, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ise cinsiyet eşitliğinde ve kadınların güçlenmesinde iyileşme yaşanmadığını da ortaya koydu.

Her yıl yenilenecek olan bu çalışma yerel yönetimler için önemli bir rehber. Her ilçe kendi durumuna bakıp zayıf kaldığı alanlarda kadın erkek eşitliğini sağlamak amacıyla adımlar atabilir. Endekste üst sıralara tırmanmanın sağlayacağı motivasyonla çok daha etkin çalışmalar yürütülebilir. Dileyenler <https://tabsoft.co/2KsBKaM> linkine tıklayarak yaşadığı bölgedeki eşitlik durumuna bakabilir.

Haberin Devamı

Olacağı buydu

Salgında ikinci zirveyi yaşıyoruz. Günlük hasta sayısı 5 bin sınırını aştı. Belirti göstermeyip testi pozitif çıkan vaka sayısı bunun çok ama çok üzerinde. Her gün 100’ü aşkın insanımız hayatını kaybediyor. Bu vahim tabloya rağmen bazı insanlar hâlâ maske, fiziki mesafe ve hijyen kurallarını yerine getirmiyor. Özellikle pozitif olup belirti göstermeyenlerin bir bölümü tam izolasyona uymuyor.

Sağlık Bakanlığı, bu durumun önüne geçmek için elektronik bileklik uygulamasına geçti. İlk olarak pilot bölge seçilen Kırıkkale’de uygulanan ve pozitif vakaların izolasyon kurallarına uyup uymadığını denetleyen elektronik bilekliğin kısa zamanda tüm ülkede yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Bilekliği çıkartanlara 3 bin 150 lira para cezası uygulanıyor. Elbette ki insanların adeta bir suçlu gibi prangalanması hoş değil ama virüsün daha çok can almasının önüne geçmek için sorumsuz davrana insanlara engel olacaksa desteklemekten başka çare kalmıyor.

Haberin Devamı

Eksi enflasyon

Biz ülke olarak enflasyonu yeniden tek haneli rakamlara indirmek için uğraşırken, Avrupa Birliği genelinde, Covid-19 tedbirlerinin sıkılaştırıldığı ekim ayında yıllık enflasyon yüzde eksi 0.3 seviyesinde gerçekleşti. Böylece, Euro Bölgesi’nde ağustos, eylül ve ekim olmak üzere art arda 3 ay eksi enflasyon gerçekleşmiş oldu.

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre enflasyon, ekim ayında Yunanistan’da yüzde eksi 2, Estonya’da yüzde eksi 1,7, İrlanda’da yüzde eksi 1.5, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde yüzde eksi 1.4, İspanya’da yüzde eksi 0.9, İtalya’da yüzde eksi 0.6, Almanya’da yüzde eksi 0.5, Fransa’da ise yüzde 0.1 olarak tespit edildi. Ne diyelim; darısı başımıza.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder