Işınsu Kestelli En tehlikeli göç
HABERİ PAYLAŞ

En tehlikeli göç

Bir ülkenin en büyük zenginliği beşeri sermayesidir... Beşeri sermaye, kişilerin verimliliklerini doğrudan etkileyen doğuştan gelen ya da sonradan kazanılmış özelliklerin tamamıdır. Olağanüstü yeteneğe sahip bir sporcu veya sanatçı da ciddi emeklerle yetiştirilen doktor, pilot ya da mühendis de bu zenginliğin bir parçasıdır. Son yıllarda çalışmak üzere ülkemizden ayrılıp yurt dışına giden doktor sayısının artmasını da işte bu nedenlerle ülkemiz açısından büyük bir tehlike olarak görüyorum.

2012 yılında yurt dışına giden doktor sayısı 59 iken, çeşitli nedenlerle bir başka ülkede çalışmak üzere gidenlerin sayısı sadece 2021 yılında bin 300’ü buldu. Son 10 yılda giden doktorların sayısı ise 5 bin 500’e yaklaştı. Doktorların yurt dışına gidiş sebeplerinin başında çalışma koşullarının ağırlığı, düşük maaş, hekimlere yönelik şiddet gibi sorunlar yer alıyor.

Haberin Devamı

Her ne kadar eğitimlerini yurt dışında almış olsalar da küçük yaşta aileleriyle birlikte Almanya’ya yerleşmek durumunda kalan Özlem Türeci ve Uğur Şahin’in elde ettiği büyük başarı, potansiyeli olan insanlarımızı kaybetmekle aslında neleri kaybedebileceğimizi gösteren çarpıcı bir örnek. Almanya Federal İstatistik Ofisi’nin açıkladığı verilere göre, Almanya ekonomisi 2021’in tamamında 2020’ye göre yüzde 2.7 oranında büyüdü.

Hem Alman hem de uluslararası yayın organları, Özlem Türeci ile Uğur Şahin’in kurucusu olduğu ve koronavirüs aşısını üreten BioNTech firmasının, 2021 yılında Alman ekonomisinin büyümesine tek başına 0.5 puanlık katkıda bulunduğunu kaydetti. Washington Post gazetesinde yer alan bir haberde, Almanya merkezli Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü ekonomisti Nils Jannsen’in, BioNTech’in büyümeye katkısına ilişkin “Bir şirketin milli geliri bu kadar çok artırması çok sıra dışı bir olay” şeklindeki görüşüne yer verildi.

Almanya merkezli ekonomi gazetesi Handelsblatt da Almanya’daki ekonomik büyümenin neredeyse beşte birinin BioNTech’ten geldiğine dikkati çekerek, firmanın aşı satışlarından 2021 yılında 17 milyar Euro gelir elde ettiğini yazdı. Bu konuda sadece Sağlık Bakanlığının çalışma şartlarını düzeltmek için atacağı adımlar da yetmez. Doktorlara yönelik ardı arkası kesilmeyen şiddet olaylarının da bir an önce sona ermesi ve toplumsal açıdan büyük öneme sahip yetişmiş her insanımızın, toplumun her kesiminden hak ettiği saygıyı görmesi gerekir.

Haberin Devamı

KÜÇÜK BİR TAVSİYE

Şayet meteorolojik tahminler doğru çıkarsa bugün İzmir ve çevresinde biraz sert ama ışıl ışıl bir hava var... Pazar miskinliğine kendinizi fazla kaptırmayın ve ailece kent dışına uzanabileceğiniz bir program yapın. İzmir, bu konuda kent sakinlerine en geniş tercihi sunan metropollerin başında yer alıyor.

Çeşme, Foça, Ödemiş, Bergama, Tire, Alaçatı, Karaburun, Dikili, Sığacık ve daha fazla adres, tarihi zenginliklerden bol bol fotoğraf çekebileceğiniz manzaralara, soluklanacak samimi mekânlardan Ege’ye özgü lezzetlerin tadına varacağınız restoranlara kadar sayısız alternatife sahip.

Bunların hiçbirini yapma fırsatı bulamazsanız da çıkın sevdiklerinizle Kordon’da bir boy yürüyün ve sevdiklerinizle birlikte olmanın tadını çıkarın. Unutmayın; yaşanan tüm sıkıntılar gelir geçer ve bu hayatın her anı yaşamaya değer. İyi pazarlar.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder