Işınsu Kestelli Gediz Deltası için seferberlik
HABERİ PAYLAŞ

Gediz Deltası için seferberlik

Türkiye, eşsiz doğal güzelliklere sahip bir ülke... Ne var ki UNESCO Dünya Doğa Mirası listesine giren tek bir alana bile sahip değiliz. Bunda doğayı korumadaki eksikliklerimiz kadar ilgisizliğimizin de payı var.

Doğa Derneği, ülkemizin bu alandaki eksiğini kapatmak adına önemli bir işe imza attı. Akademisyenler tarafından hazırlanan kapsamlı raporla, İzmir Çiğli’deki Gediz Deltası’nın neden UNESCO Dünya Doğa Mirası listesine girmesi gerektiği gözler önüne serildi. Derneğin www.dogadernegi.org adresi üzerinden konuyla ilgili bir de imza kampanyası başlatıldı.

Haberin Devamı

Dernek, başta Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü ve İzmir Büyükşehir Belediyesi olmak üzere tüm ilgili kurumları, Gediz Deltası’nın UNESCO listesine alınması için gerekli başvuruları yapmaya da davet etti.

Gediz Deltası, 289 kuş türüne ev sahipliği yapıyor. İzmir gibi nüfusu dört milyonu aşan metropolün içinde yer alan yeryüzünün tek sulak alanı olan Gediz Deltası, UNESCO’nun öngördüğü dört Dünya Doğa Mirası kriterinin tümünü sağlıyor. Flamingoların dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 10’u burada yaşıyor. Nesli tehlike altında olan tepeli pelikan, Akdeniz foku ve caretta caretta deniz kaplumbağasının birlikte yaşadığı nadir alanlardan biri olma özelliğine sahip. Gediz Deltası, tüm Ege Denizi’ndeki en önemli balık yavrulama ve beslenme alanlarından biri. Ayrıca Türkiye’deki tuz üretiminin yaklaşık üçte biri burada gerçekleştiriliyor. Delta, ulusal ve uluslararası yasalarla korunmasına karşın yeryüzünün en çok tehlike altındaki 422 kuş alanı arasında yer alıyor.

Buradan İzmir’i yönetmeye talip olan tüm adayları Doğa Derneği’nin bu önemli kampanyasına destek vermeye ve böylesine değerli bir doğal alanın hiçbir zarar görmeden yaşatılması, İzmir halkına ve gelecek nesillere UNESCO Dünya Doğa Mirası olarak armağan edilmesi için çalışmaya davet ediyorum.

EN MİSAFİRPERVER ÜLKELER

Türkiye olarak tüm tanıtım politikalarımızda, reklam sloganlarımızda ‘Türk misafirperverliği’ kavramını kullanıyoruz. Kişisel görüşüm de insanımızın bu kavramın karşılığını verdiği yönünde. Ancak dünyanın en popüler rezervasyon sitelerinden olan booking.com tarafından, siteyi kullananlar arasında yapılan ankette Türkiye en misafirperver ilk 10 ülke içinde yer almayı başaramadı. Ankete göre en misafirperver ülkeler şöyle sıralandı: Avusturya, Çekya, Polonya, Yeni Zelanda, Tayvan, Romanya, Macaristan, İrlanda, Sırbistan, Yunanistan. Söz konusu sitenin neredeyse iki yıldır ülkemize yasaklı olmasının bu durumda bir payı var mıdır bilemiyorum ama buna pek ihtimal vermiyorum. Nedeni her ne olursa olsun, hem katılımcı sayısı hem de dünya genelinde haber olma oranıyla bu listede yer alamamamızı bizim açımızdan olumsuz buluyorum.

Haberin Devamı

ÇİFTÇİ DOSTU UYGULAMA

Tarım ve Orman Bakanlığı’nca geliştirilen ve çiftçilerin destekleme başvurularını kolaylıkla yapmasını sağlayacak e-Çiftçi Portalı uygulamaya girdi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin verdiği bilgilere göre, portala giriş yapan kullanıcı, işletmesinde kayıtlı tarım arazileri, bu parseller üzerinde kayıtlı olan ürün ile sahip olduğu hayvanların ırk, yaş, cinsiyet bilgilerine ulaşabilecek. Ayrıca, işletmelerinde kayıtlı büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar ile ilgili doğum, ölüm, hastalık, satış gibi bildirimlerini uygulama üzerinden yapabilecek ve hayvanlara yönelik tüm veteriner işlemlerini de takip edebilecek. Portal, 2 milyon 132 bin işletme, 33 milyon tarım parseli ve 64 milyon 700 bin baş hayvan varlığıyla birlikte kayıtlı ürün çeşitliliği göz önünde alındığında dünyanın en geniş ve en kapsamlı tarım bilişim altyapılarından biri olma özelliğine de sahip. Umarım e-Devlet ve mobil uygulamalar üzerinden erişilebilen portal çiftçiler tarafından etkin bir şekilde kullanılır ve hem sektöre dair önemli bir bilgi hem de çözüm adresi haline gelir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder