Işınsu Kestelli Gübre fiyatlarındaki artış duracak mı?
HABERİ PAYLAŞ

Gübre fiyatlarındaki artış duracak mı?

Gübredeki fahiş fiyat artışı devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) Haziran 2021 verilerine göre, tarımsal girdi enflasyonu yıllık bazda yüzde 27,65 yükselirken 32 ayın zirvesini gördü; yıllık en fazla artış yüzde 53 ile bir kez daha gübrede oldu. Aslında, son bir yıl içinde artışın yüzde 150 üzerinde olduğunu söyleyen çiftçilerin çok zor duruma düştüklerini ve üretim yapamayacak duruma geldikleri biliniyor.

Çiftçinin tepkisi giderek artarken Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un devreye girmesiyle gübre firmalarının indirim yönünde söz verdiği ve bütün gübre fiyatlarında tonda 100 ile 200 lira arasında bir indirim yapılacağı söyleniyor. Bunun yanında Rekabet Kurumu’nun, rekabet şartlarının ihlal edildiği gerekçesiyle gübre firmalarına yönelik kapsamlı bir soruşturma başlattığını duyurması da fiyat artışlarının önüne geçecek, hatta düşüşe geçirecektir.

Haberin Devamı

Bu gelişmeler hem çiftçi hem tüketici hem de çiftçiye mazot ve gübre desteği veren devlet bütçesi açısından büyük önem taşıyor. Gübredeki fahiş fiyatları önlemek, çiftçinin üretim maliyetini düşürecektir. Gıdayı daha ucuza almamızı sağlayacaktır. Ve verilecek devlet desteğinin amacına ulaşmasını sağlayacaktır.

OKULLAR AÇIK KALSIN

Yarından itibaren tüm öğrenciler yüz yüze eğitime başlıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamasına göre; “Öğretmenler arasında birinci doz aşı oranı yüzde 84,06...” Bakanlar Kurulu da haftada iki gün PCR testi zorunluluğu getirdi ama aşılanma oranı bence yüzde 100 olmalıydı. Dünya Sağlık Örgütü salgının başından beri, “En son kapanması gereken yer okullardır” diyor.

Dilerim bir daha okulları kapatmak zorunda kalmayız. Çünkü bu risk hâlâ sürüyor. Toplumsal bağışıklığımız yüzde 80’lere ulaşmadan rahata eremeyeceğimiz bir gerçek. Hep söylediğim gibi doktor raporuyla aşı olmasına engel olanların dışında mutlaka herkesin aşı olması gerekiyor.

Çocuklarımız, son bir buçuk yıl boyunca çocuklar okullarından uzak kaldılar. Artık yeni bir kapanmaya kimsenin tahammülü yok. Ayırca Pfizer BioNTech’in geliştirdiği aşı, son olarak ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından “tam onay” aldı. Bilime inanmaktan başka bir çaremizin olmadığı da somut bir gerçek.

Haberin Devamı

TOPLU TAŞIMA 5 KURUŞ

İzmir Büyükşehir Belediyesi, okulların açılacağı 6 Eylül’den itibaren bir hafta boyunca ulaşım araçlarında öğrenci ve öğretmenlerden 5 kuruş alınacağını duyurdu. İzmir’in son dönemdeki trafik yoğunluğundan sıkça bahsederken bu uygulama çok yerinde olacaktır. Başkan Soyer’in de açıklamasında dediği gibi servis planlamalarının tam netleşmediği ilk hafta hem öğrencilerimize ve eğitimcilerimize kolaylık sağlanacak; hem de toplu ulaşım araçlarının kullanımına farkındalık yaratmak ve teşvik etmek için ön ayak olunacak.

Önlemlerin yanında unutmamamız gereken bir başka şey de hepimize büyük sorumluluk düştüğü... En azından bu hafta İzmir trafiğinin hafiflemesi için özellikle sabah ve akşam yoğun saatlerde mecbur olmayanların özel araçlarıyla trafiğe çıkmamasında fayda var.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder