Işınsu Kestelli Hızlıyız
HABERİ PAYLAŞ

Türkiye olarak aşı temin konusunda ilk başlarda ciddi sıkıntılar yaşadık. Çin’in Sinovac aşısıyla ilgili taahhüdünü yerine getirememesi aşılama takvimini sekteye uğrattı. Bu noktada, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Biontech’in kurucusu Prof. Uğur Şahin ve eşi Dr. Özlem Türeci arasındaki yoğun görüşmeler olumlu sonuç verince kriz daha da büyümeden aşıldı. Türkiye’ye pozitif ayrımcılık yapan Şahin ve Türeci, aşıların teslimine haziran ayı itibariyle başladı.

Aşılama da o tarihten itibaren büyük bir hız kazandı. Geride kalan haftanın ilk gününde, Türk sağlık ordusu 24 saat içinde 1 milyon 582 bin 232 doz aşı yaparak çok önemli bir başarıya imza attı. Türkiye olarak da bir haftada nüfusun yüzde 9.8’ini aşılayarak tüm ülkeleri geride bıraktık. Tüm bunları, sağlık çalışanlarının özverisini daha iyi anlatabilmek için ve bir arkadaşımın anlattıklarının daha da anlam kazanabilmesi için yazdım.

Haberin Devamı

Şöyle ki... Arkadaşım, önceki gün tatil beldelerinden birindeki devlet hastanesinden randevu almış... Tam 12 aşı odası seçeneği varmış. Randevu saatinde hastaneye gittiğinde ise üzerinde “Aşı Merkezi” yazılı bir çadır ve içinde 12 koltuk görmüş. Sağlık çalışanları, sıcağa aldırmaksızın, güler yüzle ve büyük bir hızla çalışıyormuş.

Arkadaşım, iki dakika süren işlem sırasında bile bunaldığını, çalışanların ise hiç söylenmeden şevkle çalıştıklarını anlattı. Gerçekten şu anda bir başarı öyküsü yazılıyor ve bu öykünün altında neredeyse bir buçuk yıldır canları pahasına aralıksız çalışan sağlık kadrolarının emeği yatıyor. Her birine en içten sevgilerimi ve teşekkürlerimi iletiyorum.

YAVAŞIZ

İnternetin icadı ve yaygınlaşması bilgi çağının fitilini ateşledi. Hem bilginin hem iletişimin hem de ekonominin sınırlarını genişleten büyük bir devrimi başlattı. Her ne kadar internetin sağladığı imkânlar ülkemizde ve dünyada, geniş kesimler tarafından bir eğlence aracı olarak görülse de bence en önemli etkisi bilgiye erişimi demokratikleştirmesi oldu.

Bu nedenle internetin hızlı olması zamanın rasyonel kullanımı açısından da ekonominin çarklarının daha iyi işlemesi açısından da son derece önemli. OECD’ye üye 35 ülkede yapılan bir araştırma, ülkemizin bu konuda nerede olduğunu gözler önüne serdi. Söz konusu araştırmaya göre, 35 ülke arasında en hızlı internet bağlantısının İsviçre’de, en yavaş internet bağlantısı ise Türkiye’de... İsviçre’de bir saatlik video 2 dakika 9 saniyede indirilirken Türkiye’de bu süre 13 dakika 55 saniye.

Haberin Devamı

Listede en hızlı indirme hızına sahip ilk beş ülke İsviçre, Fransa, Danimarka, Macaristan ve ABD olarak sıralanıyor. Hızı en düşük son beş ülke ise Avustralya, Meksika, Kolombiya, Yunanistan ve Türkiye... Açıkçası bol bol reklam yapan telekomünikasyon şirketlerinden, altyapıya daha fazla yatırım yapmalarını bekliyoruz... Eğer onları motive edecek bir örnek arıyorlarsa, çok uzağa gitmesinler; sağlık çalışanlarının hızına baksınlar yeter.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder