Işınsu Kestelli Hoşgörüden uzaklaşmayalım
HABERİ PAYLAŞ

Hoşgörüden uzaklaşmayalım

Türkiye; doğudan batıya 1650 kilometre, kuzeyden güneye ise 650 kilometre mesafeye yayılan, Avrupa’nın en büyük yüzölçümüne sahip ülkelerinden biri... Bu uçsuz bucaksız topraklarda, geçmişi günümüzden 12 bin yıl öncesine kadar uzanan çok sayıda medeniyet var oldu. Kabileler, kavimler, beylikler, kent devletleri, imparatorluklar kurulup yıkıldı. Binlerce kez akınlar, kanlı savaşlar, depremle sonlanan uygarlıklar görüldü.

Doğudan, batıdan, kuzeyden, güneyden göç aldı; göç verdi. Anadolu coğrafyasında, paganizmden tek tanrılı dinlere kadar yaşanmamış inanç neredeyse kalmadı. Böylesine büyük, böylesine köklü geçmişe, geleneklere sahip bir coğrafyanın tek kalıba sığdırılabileceğine inanmıyorum.

Haberin Devamı

10 daireli bir apartmanda yaşayan 10 aile bile aynı çizgide yaşamlar sürmezken; konserlere, şarkı sözlerine, sanatçıların kıyafetine müdahale edilmesini beyhude bir çaba olarak görüyorum. Bu nedenle herkesi birbirine anlayışlı olmaya ve hoşgörüden uzaklaşmamaya davet ediyorum. Bu ülke hepimizin; lütfen ötekileştirmeden bir olalım.

İZMİR’İ ATEŞ BASTI

Son bir haftadır 35 derece civarında seyreden hava sıcaklıkları ile boğuşuyor İzmir... Uzmanlara göre, 2022 yılının mayıs ayında, son 77 yılın en sıcak mayısını yaşıyoruz. Tüm bunlar, 7-8 yıldır düzenli olarak dile getirdiğim iklim krizinin neticeleri ve bu daha başlangıç.

Umarım devletlerden bireylere kadar herkes bir an önce işin ciddiyetini kavrar ve gerekli sorumlulukları alır. Açıkçası devletlerin işine müdahil olma şansım pek yok ama bireysel olarak katkıda bulunma şansım ve şansımız var. Yapılabilecekler ise özetle şöyle:

  • Elektrik tüketiminden tasarruf sağlayan yeni nesil cihazlar kullanabiliriz.
  • Yerli üretim gıdalar tüketebilir; gıda atıklarını en aza indirgeyebiliriz.
  • Daha az otomobil ve uçak kullanarak, fosil yakıt tüketimini azaltabiliriz.
  • Araç alırken hibrit veya elektrikli modellere yönelebiliriz.
  • Kısa mesafelerde bisiklete binmeyi veya yürümeyi tercih edebiliriz.
  • İş için seyahat etmek yerine, video konferansla iletişim sağlayabiliriz.
  • Yıkanan çamaşırları kurutma makinesine atmayıp ipte kurutabiliriz.
  • Birkaç dakika daha kısa duş alarak bile önemli farklar yaratabiliriz. Herkes bu saydıklarımın tamamını değil ama bir kısmını uygulasa, inanın çok daha hızlı sonuç alabiliriz.

MİDİLLİ SEFERİ

Komşu ülkeler arasında gidiş gelişlerin kolaylaştırılması, hem ticaret hem de sosyal ilişkiler açısından son derece faydalı. Bu nedenle İZDENİZ bünyesinde hizmet veren İhsan Alyanak feribotu ile İzmir- Midilli seferlerinin başlayacak olmasına çok sevindim.

Ancak iki temennim var. İlki, Türk vatandaşlarına kapıda vize uygulaması ile ziyaretlerin kolaylaştırılması, ikincisi ise İzmir’den dolu kalkan feribotun Midilli’den boş dönmemesi; yani ilişkinin karşılıklı olması.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder