Işınsu Kestelli İyiyiz ama yeterli miyiz?
HABERİ PAYLAŞ

İyiyiz ama yeterli miyiz?

İstanbul Üniversitesi Şehir Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, 2009 ve 2014’ten sonra 2019 yılı verileriyle İller Arası Rekabet Endeksi’ni açıkladı. Ülkemizde bu kapsamda yapılan ender araştırmalardan biri olduğu için hem İzmir hem de diğer Ege illerinin bu çalışmayı titizlikle incelesinin son derece faydalı olacağını düşünüyorum.

İller Arası Rekabet Endeksi, demografik yapıdan eğitime, sağlıktan sosyal yaşama, ekonomik ve sektörel yapıdan altyapı ve ulaşıma, inovasyondan girişimciliğe, toplam 266 gösterge için toplanan veriler kullanılarak oluşturuluyor. 2019 yılı çalışmasına göre, İstanbul, Ankara ve İzmir bir kez daha en rekabetçi ilk üç kent olmayı başardı. Ancak raporun bir de alt açılımları var ki oradaki detaylar çok önemli.

Haberin Devamı

Mesela ilk 10’da Ege’nin ikinci kenti olan Muğla, yerini Aydın’a kaptırdı. Ulaşımda İstanbul, İzmir ve Balıkesir ilk üç sırayı elde ederken alt yapıda İstanbul, Ankara ve Gaziantep öne çıktı. Genel eğitim sıralamasında Denizli, Edirne ve Ankara; yükseköğretim alanında İstanbul, Ankara ve Eskişehir en rekabetçi iller olarak sıralandı. Turizmde Antalya, İstanbul ve Muğla zirvedeyken, dış ticarette İstanbul, İzmir ve Bursa; inovasyonda ise İstanbul, Ankara ve Bursa lider şehirler.

Ar-Ge birimi olan firma oranı açısından zirvedeki İstanbul’u Bursa takip ederken, yüksek teknolojiye dayalı ihracatta İstanbul’un ardından Manisa yer alıyor. İlde gerçekleştirilen ihracatın ülke ihracatı içindeki payı bakımından İstanbul yüzde 51 ile ilk sırada... İstanbul’u sırasıyla yüzde 6.6 ile Bursa, yüzde 6 ile İzmir ve yüzde 5.4 ile Kocaeli takip ediyor. Kişi başına düşen ortalama banka mevduatı açısından incelendiğinde ise 58 bin 481 lira ile İstanbul yine ilk sırada... İstanbul’u, 47 bin 820 lira ile Ankara, 25 bin 303 lira ile İzmir, 24 bin 373 lira ile Muğla izliyor.

Türkiye’de toplanan 100 liralık verginin 44 lirasını İstanbul öderken, İzmir ve Kocaeli 12 lira, Ankara ise 11 lira ödüyor. 10 bin kişiye düşen yatak sayısında en yüksek değere sahip il 48 yatak ile Bolu... Bolu’yu 47 yatak ile Erzurum, Elazığ ve Edirne takip ediyor... 10 bin kişiye düşen doktor sayısında ise Ankara 31 doktorla birinci. Edirne ve Bolu’da 26, Isparta ve İzmir’de ise 25 doktor bulunuyor.

Haberin Devamı

Bin kişi başına düşen otomobil sayısında 262 ile Ankara, 213 ile Muğla ve 206 ile Antalya ilk sıraları paylaşıyor. İstanbul’da kilometrekareye 764 araç düşerken bu sayı İzmir’de 117, Kocaeli’nde ise 115. Bunlar araştırmanın öne çıkan başlıkları... Bu kısa özetten İzmir adına bazı dersler çıkaracak olursak genel alt yapı ile eğitim, sağlık, turizm, Ar-Ge, inovasyon, nitelikli üretim alanında daha hızlı hareket etmemiz gerektiğini söyleyebiliriz.

Ve bu yöndeki planlamayı yerel yönetimlerden sivil toplum örgütlerine kadar herkesin katılımıyla yapmalıyız. Eğer bunu başarabilirsek her alanda ilk üç içinde yer alabilir, Türkiye’nin İstanbul’un ardından ikinci ekonomik gücü olabiliriz.

TEŞEKKÜRLER HALUK LEVENT

Anadolu Rock müziğinin temsilcilerinden Haluk Levent, son zamanlarda şarkılarından çok imza attığı yardım kampanyalarıyla adından söz ediyor. ‘Ahbap’ adını verdiği ve sosyal medyadan çığ gibi yayılan hareket Türkiye’nin dört bir yanından yükselen yardım çağrılarına anında yetişiyor.

Haberin Devamı

Haluk Levent’in son olarak da Ağustos ayındaki yangın nedeniyle organik zenginliği kaybolmuş toprakların yeniden yeşerebilmesi için Menderes ve Seferihisar ilçelerindeki üreticilerin imdadına yetiştiğini öğrendim. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 408 üreticiye dağıtılan 75 ton solucan gübresinin 25 tonu sanatçı Haluk Levent’in desteğiyle temin edilmiş.

Bir insanın böylesine geniş bir coğrafyada ve birbirinden çok farklı sorunlar karşısında bu kadar hızlı reaksiyon gösterip, takipçilerinin de desteğiyle yardımları hayat geçirebiliyor olması gerçekten muhteşem; yürekten tebrikler.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder