Işınsu Kestelli İzmir deklarasyonu
HABERİ PAYLAŞ

İzmir deklarasyonu

Dünya üzerinde kaç şehir bulunduğunu düşündünüz mü hiç? 100 bin, 500 bin, 1 milyon? 2020 yılı verilerine göre yaşlı gezegenimizde tamı tamına 2 milyon 469 bin, 501şehir bulunuyor. Peki sıradan bir insan bu şehirlerden kaçının ismini bilir? Muhtemelen birkaç 100’ünün... Ya da bu şehirlerden kaçını görmeyi aklından geçirir? Bir kenti görmeyi istemek için o kentin geniş bulvarlarının, düzenli sokaklarının, birbirine benzeyen modern binalarının olması yetmez... Öyle olsa son 30-40 yılda, her santimetresi planlanarak inşa edilen modern kentler herkesin ilgi odağı olurdu. Kentleri kent yapan, onları çekici kılan asıl etken köklü tarihi ve sahip olduğu zengin kültürdür.

Haberin Devamı

İzmir işte böyle bir kenttir. Bir ucunda Efes, diğer ucunda Bergama antik kentleri bulunur. Kentin tam ortası Smyrna antik kentidir. İzmir, geçtiğimiz hafta sonunda sahip oldukları bu zenginlikleriyle çok önemli bir zirveye ev sahipliği yaptı. Dünya Belediyeler Birliği (UCLG) 4’üncü Kültür Zirvesi kentimizde yapıldı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ’Başka Bir Kültür Mümkün’ vizyonuyla yapılan UCLG Kültür Zirvesi’nin sonunda, ’Kültür İnsanlığın Geleceğini Kuruyor’ başlığıyla İzmir Deklarasyonu yayımlandı. 65 ülkeden kültür üreticilerini ağırlayan, 346’sı çevrim içi olmak üzere toplam 864 konuşmacı ve katılımcının yer aldığı zirvenin sonunda ortaya çıkan İzmir Deklarasyonu’nda kültürel yaşama erişimi ve katılımı artırmak, farkındalık ve hoşgörüyü teşvik etmek, yeni ifadeler yaratmak üzere çalışmaların arttırılması öne çıktı.

Kalkınma için tüm toplulukların kamusal tartışmalara etkin katılımının altının çizildiği deklarasyonda kültür ve eğitim politikaları arasında daha sıkı bir bağ kurulması, miras ve kültürün kentsel planlamayla bütünleşmesi ve kültür politikalarının hiçbir yeri ihmal etmeden oluşturulması gerektiği vurgulandı.

Deklarasyonda ayrıca yerel düzeyde katılımcı kültür politikalarının oluşturulması, uluslararası düzeyde yeni hedeflerle ilgili daha iddialı gündemler belirlemek üzere tüm ilgili aktörlerin tartışmalara katılımının sağlanması önerildi. İzmir Deklarasyonu’nda doğayla uyum, geçmişle uyum, birbirimizle uyum ve değişimle uyumdan oluşan yeni bir kavram olarak ’döngüsel kültür’ üzerine temellenen yeni bir kültürü tarifi de ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Bu önemli zirvede İzmir’e yakışan bir fikir zenginliğine imza atılmış tüm kent ve kentliler adına büyük bir onur kaynağı olmalı... Ben kendi adıma, zirvenin organizasyonunda emeği geçen herkese ve başarılı ev sahipliğinden dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e teşekkür ediyorum.

İNTERNET HIZINDA ARA AÇILIYOR

Koronavirüs salgını nedeniyle uzaktan çalışmanın iyiden iyiye yaygınlaştığı son dönemde internet kullanımına olan talep de doğal olarak arttı.Hükümetlerin ve özel sektörün yaptığı yatırımlarla internetin hızında da önemli bir artış yaşandı. Speedtest servisi ile sabit ve mobil kullanımda hız testleri yapan uluslararası kuruluş Ookla’nın Küresel Hız Endeksi’nin Ağustos 2021 sonuçları da bu artışı net olarak ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

190’dan fazla ülkede 10 bini aşkın sunucu üzerinden yapılan testlere göre Ağustos 2021’de dünyanın ortalama internet hızı mobilde 56 Mbps’yi, sabitte ise 100 Mbps’yi geçti. Türkiye’de ise son bir yılda ortalama hızlar mobilde yüzde 30, sabitte ise yüzde 45 arttı ama bu yeterli olmadı.Buna rağmen son bir yılda dünya ortalamasında mobilde 10 Mbps, sabit internet hızında ise 70 Mbps’lik fark yedik.

Türkiye, ortalama internet hızına göre mobil internette 140 ülke arasından 53’üncü, sabit internette ise 180 ülke arasından 95’inci sırada yer alabildi. İnternet hızı hem eğitimde hem ticarette çok ama çok önemli. Bu nedenle Türkiye olarak internet altyapısına daha fazla önem vermemiz gerekiyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder