Işınsu Kestelli Kritik bir yatırım: VW
HABERİ PAYLAŞ

Kritik bir yatırım: VW

Günlük koşuşturmacalar, gündemim yoğunluğu ve değişkenliği bazı önemli konuları atlamamıza ya da gereken ilgiyi göstermememize neden olabiliyor. Alman otomotiv devi Volkswagen’ın (VW) yatırım için Türkiye’yi seçmiş olması da bu konulardan biri...

Yatırımın adresinin Manisa olması ise hem Ege hem İzmir açısından çok ama çok değerli... Nedenlerini kısaca açıklayayım: Birincisi; Türkiye bu yatırım için Avrupa Birliği üyesi Bulgaristan ile çekişiyordu ve kazanan ülke olmayı başardı.

Alman firmanın bu adımı, 22 yıl sonra otomotiv alanında Türkiye’ye gelen ilk yatırım oldu... Opel’in İzmir’den çıkışından sonra ise Ege’deki tek otomotiv yatırımı olma ayrıcalığını elde etti...

Haberin Devamı

Bugüne kadar liman avantajı ve ulaşım kolaylığı sebebiyle İzmir-Sakarya hattını seçen otomotiv yatırımları, bu hamleyle kabuğunu kırdı... Ege, İzmir-İstanbul otoyolu, yapımı devam eden Çandarlı limanı ve İstanbul-Çanakkale-İzmir otoyolu ile artık çok daha ulaşılabilir olduğunu; sadece Volkswagen için değil diğer yabancı firmalar ve yerli otomobil için de adres olabileceğini kanıtladı.

Manisa’daki tesis yaklaşık 1.4 milyar Euro’ya mal olacak. Fabrika inşaatının 2020 sonu, üretimin ise 2022 yılında başlaması bekleniyor. Tesiste yılda 300 bin araç üretilecek. Fabrikanın Manisa ve çevresinden 4 bin kişiye istihdam yaratacağı öngörülüyor.

Dolaylı istihdam rakamının ise 15 bin kişiye ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu seviyede bir yatırım, son yıllarda yabancı sermaye girişinde sıkıntılar yaşayan Türkiye’ye olan ilgiyi yeniden tetikleyebilir...

Bu yatırım kararıyla aynı günlere rastlayan Uluslararası Finans Enstitüsü’nün (IIF) tahminlerine göre, 2019 yılı sonunda, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu gelişmekte olan 17 ülkeye, toplam 308.8 milyar dolar sermaye girişi gerçekleşmesi bekleniyor.

Sermaye girişi öngörüsünde ilk sırada, 67.4 milyar dolarla Hindistan yer alıyor. Hindistan’ın ardından en fazla sermaye girişinin 50.9 milyar dolarla Çin’e, 34.9 milyar dolarla Brezilya’ya, 34.6 milyar dolarla Endonezya’ya, 23.1 milyar dolarla Meksika’ya ve 18.6 milyar dolarla da Arjantin’e olması bekleniyor.

Haberin Devamı

Türkiye ise 5.4 milyar dolarlık sermaye girişiyle bu yılki listede arzu edilen noktanın gerisinde yer alıyor. Volkswagen’in yatırım kararı, 2020 için bu tabloyu çok olumlu etkileyebilir. Türkiye, yabancı sermaye girişinde gelecek yılın yıldızlarından biri olabilir. İşte bu nedenlerle, tüm kalbimle “Ege’ye hoş geldin Volkswagen” diyorum.

MÜZİK HAYATIN İÇİNDE

Yurt dışına gidenler tanık olmuştur; bir parka girdiğinizde ya da küçük bir meydana çıktığınızda konser veren gruplara rastlarsınız.

Sokak müzisyenlerinden bahsetmiyorum; profesyonel olarak müzik yapan ve yerel yönetimler tarafından finanse edilerek müziği hayatın içine sokanlardan bahsediyorum.

Bu uygulama dün itibariyle İzmir’de de başladı...

Dünya müzik kültürünü Anadolu’nun müzikal zenginliğiyle buluşturup sanatseverlere ulaştırmayı hedefleyen Müştemilat Kumpanya, dün Bergama’da gerçekleşen konserlerini İzmir’in 21 ilçesinde sürdürecek.

Dünyaca tanınmış arp sanatçısı Şirin Pancaroğlu, etkileyici yorumu ve sesiyle dinleyicilerin kalbinde taht kurmuş Serap Tamay ve Piyanist/Şef Cemile Cabbar’ın yönetimindeki Müştemilat Mandolin Orkestrası, üç ay boyunca İzmirlilere unutulmaz anlar yaşatacak. Programa internette kolaylıkla ulaşabileceğiniz bu konserleri kaçırmamanızı öneririm.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder