Işınsu Kestelli Ormanlarımız için seferberlik şart
HABERİ PAYLAŞ

Ormanlarımız için seferberlik şart

Bu hafta yine içimiz yandı. Geçen yıl Marmaris, Manavgat, Ören, Bodrum’da yaşanan büyük yangınların ardından, alevler bu defa da Marmaris’in cennet köşesi Bördübet’i teslim aldı. Datça Yarımadası’nın Gökova Körfezi’ni kucakladığı doğa harikası Bördübet Koyu, adını ‘Kuş Yatağı’ anlamına gelen İngilizce ‘Birds’ Bed’ kelimelerinden alan eşsiz bir bölge. Savaş yıllarında bölgeye gelen İngiliz askerleri bu koyda konaklarlar.

Bölgenin sayısız kuş çeşidine ve bunlara ev sahipliği yapan muhteşem doğa örtüsüne hayran kalırlar. Daha sonra ‘Birds’ ve ‘Bed’ kelimeleri birleşerek bölgenin Bördübet olarak anılmasıyla sonuçlanır. Ancak artık bölgenin büyük bölümü alevler tarafından yutulmuş durumda. Çam ağaçlarının kokusu yerini is kokusuna bıraktı. Kuşların cıvıldadığı alanlarda şimdi soğutma çalışmaları yapılıyor. Umarım bu yangın yaşadığımız son kâbus olur.

Haberin Devamı

Ama bu amaca ulaşabilmek için dünden çok çalışmalı ve eskisinden daha tedbirli olmalıyız. Malum, ülkemiz iklim krizinden en çok etkilenen ve etkilenecek ülkeler arasında... Yazlar çok daha sıcak geçecek. Sert rüzgârları, fırtınaları daha çok göreceğiz. Su kaynaklarımız da azalmaya devam edecek.

Tüm bu faktörler bir araya gelince orman yangını riski de maalesef artacak. Dolayısıyla riskli bölgelerde uçakların, helikopterlerin her an hazır olması, yaz aylarında itfaiyelerinin ek personelle desteklenmesi şart. Ayrıca yine riskli bölgelerde yaşayan sivillere yangın konusunda eğitim verilebilir, gönüllülerden oluşan destek güçleri oluşturulabilir, belli aralıklarla tatbikatlar yapılabilir.

Bu konuda hem resmi kurumların hem de sivil toplum örgütlerinin koordinasyon içinde çalışması hayati derecede önemli... Gerekli önlemleri alalım ki daha büyük acılar yaşamayalım.

DRONE İLE KARGO TESLİMATI BAŞLIYOR

Amazon, bu yıl ilk kez müşterilerine drone ile kargo teslimatı yapacağını açıkladı. Uygulama California’nın Lockeford kasabasında hayata geçirilecek ve daha sonra geniş bir alana yayılacak. Yaklaşık 4 bin drone, paketleri müşterilerin arka bahçelerine bırakacak şekilde programlanacak. Dronelar bir gözlemci tarafından kontrol edilmeyecek.

Haberin Devamı

Bunun yerine diğer hava araçlarından, insanlardan, hayvanlardan ve karşılaşabilecekleri diğer engellerden kaçınmaları için sensörler kullanılacak. Amazon, paketleri bir saatten kısa sürede müşterilere güvenli şekilde ulaştırmayı hedefliyor.

Bu tarz bir uygulama, çok daha önce bile hayata geçebilirdi diye düşünüyorum. Ama benim merak ettiğim, çok katlı binaların yoğun olduğu kalabalık kentler için bu teslimatları nasıl geliştirecekleri...

CEZA İNDİRİMİ HAKSIZLIĞI

Bu hafta tüm Türkiye, üniversite öğrencisi Pınar Gültekin’in öldürülmesiyle ilgili davada sanık Cemal Metin Avcı’nın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldıktan sonra, uygulanan haksız tahrik indirimiyle cezasının 23 yıla indirilmesini konuştu.

Böylesine vahşice işlenmiş bir cinayette bile haksız tahrik indirimi uygulanmasına Cumhurbaşkanından Bakanlara, Muhalefet liderlerinden sivil vatandaşlara kadar herkes haklı olarak büyük tepki gösterdi. Umarım bu haklı tepki, verilen haksız kararın bir üst mahkemeden dönmesini sağlar.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder