Işınsu Kestelli 'Özel' bir kadın
HABERİ PAYLAŞ

'Özel' bir kadın

Beklenen gerçekleşti ve evrenin en büyük gizemlerinden olan kara deliğin ilk fotoğrafı yayınlandı. Event Horizon Teleskobundan (EHT) elde edilen görüntü, daha şimdiden astrofizik tarihine geçti. Olayın bizim açımızdan farklı bir yönü daha var: Kara deliği görüntüleyen ekipte bir Türk bilim insanı da yer alıyor. Astronomi ve astrofizik profesörü Feryal Özel, 20 kişilik ekiple birlikte 20 yıl süren bu uzun soluklu çalışmaya imza atan isimlerden biri. “Dünyanın en akıllı kadınlarından biri” olarak nitelendirilen Özel, kara deliğin gölgesinin büyüklüğünü ölçmek ve Albert Einstein’in görelilik teorisinin öngörülerini EHT gözlemleriyle karşılaştırmakla görevlendirilen Modelleme ve Analiz Çalışma Grubu’nu yönetti. “Bu tatlı anı yaşamak çok uzun zaman aldı” şeklinde tatlı bir açıklama da yapan Özel’i canı gönülden tebrik ediyorum ve fırsat tanınması halinde Türk kadınının nasıl büyük başarılara imza atabileceğini bir kez daha gösterdiği için kendisine teşekkür ediyorum.

Haberin Devamı

BIRAKALIM DOĞAL KALSIN

Salda Gölü’nü bilmeyeniniz pek yoktur diye düşünüyorum... Burdur’un Yeşilova İlçesinde, dağların arasında saklı kalmış bir doğa harikası burası. 1989’dan bu yana doğal sit alanı statüsünde olan Salda Gölü’ne ulaşımın zor olması, onun bu zamana kadar korunmasında en temel etkendi. Ne var ki son yıllarda sosyal medyadaki paylaşımların da etkisiyle bölge çok sayıda turist almaya başladı. Sadece geçtiğimiz yaz 300 bin civarında ziyaretçiyi ağırladı. Bu yüksek turizm potansiyeli nedeniyle bölge için yeni projeler üzerinde çalışılıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın göl çevresine kafeler, otopark ve bungalov evlerinin yer alacağı bir rekreasyon alanı yapma planı çevrecilerden büyük tepki çekiyor. Salda Gölü’ndeki özel koruma projesiyle bölgede istihdam sağlanarak doğal güzelliklerin korunacağını söyleyen Bakan Murat Kurum’un dediği gibi projenin sonuç vermesi hepimizin temennisi ama 7 gün 24 saat gölün yanı başında vakit geçirilebilecek olması içimizi pek ferahlatmıyor doğrusu. İnanın ki bu doğal güzelliği görmek isteyenler meşakkatli yola aldırış etmez, ilçedeki konaklama yerlerinde kalabilir ya da kamp yapabilir. Sonuçta artık bilinen bir yer olan göl turist çekmeye devam eder. Şahsi fikrim bu tarz projeler yerine, doğayı koruyacak projeler üretirsek Salda Gölü bugünkü haliyle kalabilir. Biz de böylece altın yumurtlayan tavuğu kesmemiş oluruz.

Haberin Devamı

HERKESİN SAĞLIĞI KENDİNE

Sağlıklı kalma sırrının sabah 5’te buz banyosu, işe 8 kilometre yürüyerek gitmek, günde tek öğün yemek ve hafta sonları oruç tutmak olduğunu söylesem... Bunlar benim değil Twitter’ın kurucusu ve CEO’su Jack Dorsey’in izlediği yöntemler. Güne çok soğuk suyla dolu banyoyla başlayan Dorsey ardından bir saat meditasyon yapıyor. Sabahları kahvaltı etmiyor ve ofisine yürüyerek gidiyor. İlk ve tek yemeğini ise akşam 6 ile 9 arası yiyor. Cuma akşamı ise yemek yemiyor ve pazar akşamına kadar oruç tutuyor. Birçok girişimcinin sağlıklı kalmak için farklı yöntemler izlediğine dair yakın geçmişte de bir yazı yazmıştım ama sanırım Dorsey’in metodu aralarında en uç olanı. Böyle yaratıcı beyinlerin illa bir bildiği vardır desem de uzman diyetisyene ve doktora danışmadan hiç kimseye böylesine radikal bir diyet uygulamasını tavsiye etmiyorum.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder