Işınsu Kestelli Sevindiren yasak!
HABERİ PAYLAŞ

Sevindiren yasak!

Başlığa bakıp bir yasağın nasıl olup da birilerini sevindireceğini düşünmüş olabilirsiniz... Şayet söz konusu yasak doğanın yararınaysa sevinmeyip ne yapalım... Tahmin edeceğiniz gibi, Ticaret Bakanlığı’nın, etilen polimer atık ithalatını, “ithalatı yassak diğer atıklar” listesine eklemesinden söz ediyorum. Bundan yaklaşık dört yıl önce, Çin’in plastik atık ithalatını yasaklamasıyla birlikte, Avrupa kaynaklı atıkların yeni rotası olmuştu. Ve daha o zaman, yine bu köşede yazdığım bir yazıyla “Biz henüz kendi atıklarımızı dönüştürmeyi başaramazken Avrupa’nın çöplüğüne dönmeyelim” uyarısında bulunmuştum. Ama ne fayda... Korktuğum başımıza geldi.

Haberin Devamı

Zaten artış eğiliminde olan çöp ithalatı, Çin’in devre dışı kalmasıyla adeta patladı ve Türkiye, 2020 yılında Avrupa’dan en çok plastik atık alan ülke oldu. Greenpeace’in verilerine göre; Türkiye, 2020 yılında Avrupa Birliği ülkeleri ve İngiltere’den toplam 659 bin 960 ton plastik atık ithal etti. Avrupa plastik atık ihracatının yüzde 28’ini tek başına Türkiye’ye gerçekleştirdi.

Türkiye’ye 2020 yılında en çok plastik atık gönderen ilk beş ülke ise şöyle sıralandı: İngiltere 210 bin ton, Belçika 137 bin ton, Almanya 136 bin ton, Hollanda 50 bin ton, Slovenya 25 bin ton. Greenpeace ekibinin, geçen Kasım ayında Adana’da çektiği görüntüler, ithal edilen plastiklerin bir kısmının doğaya atıldığını ya da yakıldığını gözler önüne sermişti.

Nisan 2021’de yeniden Adana’ya yapılan saha gezisinde de bu durumun değişmediği görüldü. Bu görüntülerden sonra zirveye çıkan kamuoyu tepkisinin plastik atık ithalatının yasaklanmasında bir payı var mıdır bilemiyorum ama derhal aksiyon alarak bu rezalete son veren Ticaret Bakanlığı’na teşekkür ediyorum.

AÇILIŞA DAVET

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kültürel devamlılık ilkesi ışığında ilk kez İzmir Sanal Kitap Günleri etkinliğine imza atıyor. 28 Mayıs Cuma günü başlayacak etkinlik üç gün sürecek. Etkinlik kapsamında imzalı kitaplar da okurlarla buluşacak. Ataol Behramoğlu, Ayşe Kulin, Barış İnce, Barış Muslu, Barış Terkoğlu, Canan Tan, Emre Kongar, Ercan Kesal, Hakan Bıçakçı, Hilmi Yavuz, Mine Söğüt, Murathan Mungan, Nermin Bezmen, Sema Kaygusuz, Sinan Meydan, Şükrü Erbaş, Tuna Kiremitçi gibi birçok yazar, kitaplarını okurları için imzalayacak.

Haberin Devamı

Ziyaretçiler İzmir Sanal Kitap Günleri’nde üç gün boyunca online söyleşilere canlı olarak katılabilecek. Marksist sosyolog, filozof ve kültür eleştirmeni Sloven Slavoj Zizek, “Dünyayı Felsefeyle Yeniden Anlamak” söyleşisinde Türkiye’den akademisyenler Kurtul Gülenç ve Özgür Emrah Gürel birlikte yer alacak. Sloven filozof Alenka Zupancic ise “Kadın Sorununa Felsefeyle Bakmak” söyleşisine ise Zeynep Talay Turner ve Çiğdem Yazıcı eşlik edecek.

Ayrıca, İngiliz siyasetçi Jeremy Corbyn ilk kez Türkiye’de düzenlenen bir etkinliğe konuk olacak. Corbyn, Hayri Kozanoğlu ve Çiğdem Anad’la “Pandemiyle Derinleşen Küresel Adaletsizlik” söyleşisinde dünya siyasetini yorumlayacak. Bu müthiş etkinliğe katılmak için yapmanız gereken tek şey, izmirsanalkitapgunleri.com adresini ziyaret etmek.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder