Işınsu Kestelli Siyasette kadının adı yok!
HABERİ PAYLAŞ

Siyasette kadının adı yok!

Türkiye olarak sadece bir yıl gibi kısa bir zaman zarfında Cumhurbaşkanlığı Seçimi, Genel Seçimler ve Yerel Seçimler için sandık başına gittikten sonra nihayet uzun bir seçimsizlik dönemine girdik.

Artık ülkenin ekonomi, eğitim, sağlık, çevre gibi ana konularına odaklanıp çözüm üretmeliyiz...

Çözüm üretmemiz gereken bir diğer konu da ülkemizde kadınerkek eşitliği alanında bir türlü aşılamayan sorunlar olmalı...

Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER), Türkiye’de kadınların seçme seçilme hakkını kazandığı 1934 yılından bu yana yapılan genel seçimlerde kadın-erkek milletvekili dağılımını inceledi ve sonuçları kamuoyu ile paylaştı.

Haberin Devamı

Araştırmaya göre 1934’ten bu yana yapılan 23 genel seçim sonucunda Meclis’e giren 11 bin 385 milletvekilinden ancak ve ancak 598’i kadın... Kadın milletvekili oranı ise sadece yüzde 5.25...

Aradan geçen 85 yılda 20 ilimiz hiç kadın milletvekili çıkaramamış... Bu iller Adıyaman, Ardahan, Artvin, Bayburt, Burdur, Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Karabük, Karaman, Kilis, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Osmaniye, Rize, Sinop ve Yozgat. Şu an TBMM’deki 589 milletvekilinin sadece 102’si kadın...

Yüzde 17.32’lik oran ile Cumhuriyet tarihinde ulaşabildiğimiz en iyi noktada olsak da bu durumdan memnun olabilmemiz mümkün değil.

Son yerel seçimlerde ise 8 bin 257 belediye başkan adayının sadece 652’si, yani yüzde 7.89’u kadın adaylardan oluştu...

Seçimler sonrası, bin 389 belediye başkanlığı koltuğundan ancak 43’üne kadınlar oturabildi. “Bir sonraki seçime daha çok var” diyerek bu sorunu görmezden gelmemeliyiz ve eşitliğe inanan tüm bireyler olarak, kadınların seçim ya da atamayla gelinen tüm karar alma mekanizmalarında eşit temsili için çaba sarf etmeliyiz.

PAGOS’A GİDİYORUZ

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Kadifekale’de 20 Temmuz 2019’da açılan ve her cumartesi günü kurulan Pagos Üretici Pazarı, kentin yeni çekim merkezi olmaya aday. Kentin tarihi simgelerinden Kadifekale’de kurulan ve hem üreticinin doğrudan tüketiciyle buluşması hem de bölgenin marka değerini artırması beklenen pazarda 100’den fazla kadın üretici, 24 tarımsal kalkınma kooperatifi, 12 üretici kadın kooperatifi tezgâh açıyor.

Haberin Devamı

En taze ürünler, en uygun fiyatlarla tüketiciye ulaştırılıyor. Büyükşehir Belediyesi, bu hafta itibariyle, vatandaşların pazara kolay ulaşabilmesi için kentin altı farklı noktasından sefer kaldırmaya da başladı.

Seferler sabah 9’dan itibaren iki saat arayla Mavişehir Ege Park, Bornova Meydan, Fahrettin Altay Metro, Gaziemir Belediyesi, Şirinyer Migros ve Yeşilyurt İZSU önünden hareket ediyor...

Pazara gidenlerin keyifli vakit geçirmesi için çocuk etkinlikleri, dans gösterileri ve konserler de düzenleniyor. Arefe gününe denk gelen bir dahaki cumartesi için kimselere söz vermeyin ve o günü Pagos Üretici Pazarı’na ayırın.

KIRMIZI BEREKET

Bu aralar yolunuz Torbalı civarına düşerse kırmızı renge bürünen ovanın görüntüsü sizi şaşırtmasın... Bunlar, mevsimlik işçiler tarafından kesilerek ovalardaki beyaz bezlerin üzerinde kurutulmaya bırakılan domateslerin görüntüsüdür.

Haberin Devamı

Tuzlandıktan sonra yaklaşık bir haftada kuruyan bu domatesler daha sonra fabrikalara gönderilerek işleniyor ve ihracata hazır hale geliyor.

Tamamen doğal yollarla yapılan ve dünyanın birçok ülkesine kilosu 4 Euro’dan ihraç edilen kurutmalık domatesler, aynı zamanda Ege’nin bereketini temsil ediyor ve insana “İyi ki bu topraklarda yaşıyorum” dedirtiyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder