Işınsu Kestelli Sorun değil çözüm üretmeliyiz
HABERİ PAYLAŞ

Sorun değil çözüm üretmeliyiz

İşsizlik, ülkelerin önündeki en temel toplumsal sorunların başında geliyor. Çünkü aile içi şiddetten adli vakalarda artışa, intihar olaylarından sağlık sorunlarına kadar pek çok problemi beraberinde getiriyor... Ne yazık ki ülkemizdeki işsiz oranları da hızla artmaya devam ediyor.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) araştırma kuruluşu olan Sosyal Politikalar Araştırma Merkezi (SPM), hafta içinde açıklanacak şubat ayı işsizlik oranının 0,2 puan artışla yüzde 14,9’a çıkacağını hesapladı. SPM, ocak ayında yüzde 13,5’ten yüzde 14,7’ye fırlayan işsizlik oranının şubat itibarıyla artmaya devam edeceği tahmininde bulundu. Merkezin öngörüsüne göre, aynı dönemde tarım dışı işsizlik oranının da 0,3 puan artarak yüzde 17,1’e yükselmesi; yılın ilk iki aylık döneminde sanayide çalışan işçi sayısının 114 bine ulaşması bekleniyor. İşsiz kalan her bir kişi ile birlikte birden çok insanın yaşantısının sıkıntıya girdiği göz önüne alınacak olursa, ülkemizin bir an önce bitmek bilmeyen seçim tartışmalarının ötesine geçerek ekonomideki sorunlara odaklanması hayati önem arz ediyor.

Haberin Devamı

Ülke olarak daha fazla üretime, daha yüksek refah düzeyine ve daha adaletli gelir paylaşımına ihtiyacımız var, hem de daha fazla geç kalmadan.

28 YILLIK PATİNAJ

Türkiye ekonomisi uzun zamandır iç ve dış sorunlardan kaynaklanan bir belirsizlikler denizinde yüzüyor. Bu durumun döviz fiyatlarındaki oynaklıktan enflasyondaki tırmanışa, faizlerin yükselmesinden işsizlik oranının artmasına kadar pek çok yansıması oldu. Ama en çarpıcı tablo Borsa’da karşımıza çıkıyor.

BIST 100 endeksi, dolar bazında 1,4 dolar ile Şubat 1991 seviyesinden işlem görüyor... Aradan geçen 28 yılda, gelişmekte olan ülke hisseleri yatırımcılarına yüzde 375, ABD hisse ana endeksi S&P500 yüzde 740, Nasdaq ise yüzde 3160 getiri sağladı. Elbette ki bu durum geçici ve Türk şirketlerinin hisseleri önümüzdeki yıllarda yeniden yerli ve yabancı yatırımcıların en gözde yatırım araçlarından biri olma potansiyeline sahip.

Unutmayın; her kriz fırsatları da beraberinde getirir.

Haberin Devamı

EN ‘MAVİ’ YAZ

Nihayet yaz kendisini iyiden iyiye hissettirmeye başladı... Sahillerimize 2019 yazından önce zirve müjdesi geldi. Türkiye, sahip olduğu Mavi Bayraklı 463 plaj, 22 marina ve 15 yat ile dünya listesinde 3’üncü sırada yer almaya hak kazandı.

Ülkemizde Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) koordinasyonunda yürütülen Mavi Bayrak Programı, uluslararası alanda da Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı-FEE koordinasyonunda ve dünya üzerinde 49 ülkede uygulanıyor. 2019 Mavi Bayrak Ödülleri’nde ilk sırada İspanya yer alıyor. Onu sırasıyla Yunanistan, Türkiye, Fransa ve İtalya takip ediyor.

Türkiye’den Antalya’nın birinci olduğu yerel sıralamada ise l ideri Muğla, İzmir, Aydın ve Balıkesir izliyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder