Işınsu Kestelli Tarıma 'üniversiteli' dopingi
HABERİ PAYLAŞ

Tarıma 'üniversiteli' dopingi

Günlük hayatta sık sık kullandığımız “Bakarsan bağ olur, bakmazsan dağ olur” atasözü, aslında tarıma ve toprağa dair somut bir gerçeği ifade etmektedir.

Üzerinde oturduğumuz bereketli topraklar, ona emek veren herkese karşılığını cömertçe geri verir.

Son yıllarda nohuttan mısıra pek çok gıda ürününü ithal etmemizin ardındaki temel neden, toprağa emek veren insan sayısındaki hızlı düşüştür... Emek vermeye devam edenler ise giderek yaşlanmaktadır.

Yapılan araştırmalar ve istatistikler de bu gerçeği net olarak ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

TÜİK verilerine göre 1960’lı yıllarda toplam nüfusun yüzde 66’sı kırsalda yaşarken 2016 yılı itibariyle bu oran sadece yüzde 8. Sadece son 15 yılda tarımsal istihdam 1.9 milyon kişi azalarak 2018 yılında 5.3 milyon kişiye gerilerken toplam istihdam içerisinde tarımın payı da yüzde 34’ten yüzde 18’e düştü. Gençler kırsal hayattan uzaklaşırken köyde kalanların yaş ortalaması 50 barajını çoktan aştı. Manzaraya İzmir penceresinden bakacak olursak kentimizde de durum pek farklı değil. İzmir’de geçim kaynağı ağırlıklı olarak tarımsal üretim olan 15 köyün 1965 yılındaki toplam nüfusu 20 bin 155 kişiydi...

2016 verilerine göre ise bu 15 köyde yaşayan insan sayısı sadece 13 bin 647... Aynı dönemde İzmir’in nüfusu 1 milyon 200 binlerden 4 milyon 200 binlere geldiğini göz önüne alırsak, kırsalda nasıl bir işgücü kaybı yaşandığını çok daha rahat anlayabiliriz. Tüm dünya ülkeleri, tarımsal üretimden kaçışı önlemek adına tedbirler alıyor. Ülkemizde de bu amaçla çok sayıda proje yürütülüyor.

Bu kapsamdaki adımların son örneği de Cumhurbaşkanı Kararı ile Resmi Gazete’de yayınlanan yasayla yürürlüğe giren Kırsal Kalkınma Destekleri içinde yer alan teşvik paketi.

Söz konusu paket çerçevesinde, Amasya, Düzce, İzmir ve Mardin bölgelerinde, kırsal alanlarda yaşamayı taahhüt eden, yüksekokul veya üniversitelerin su ürünleri, tarım ve hayvancılık, ormancılık gibi bölümlerden mezun olmuş kişilere 100 bin liraya kadar hibe destek sağlanacak.

Buradan ilgili bölümlerden mezun olmuş tüm gençlere sesleniyorum: İşsizlikten şikâyet etmek yerine hem geleceğinizi eğitimini aldığınız alanda arayın hem de ülkemizin bereketli yarınlara kavuşmasına katkı sağlayın...

Haberin Devamı

OYUN DEĞİL GELECEK

Bundan kısa süre önce, ülkemizin iki yıl önce 500 milyon dolar seviyesinde olan oyun yazılımı ihracatının 1.1 milyar dolara ulaşmasının sevindirici olduğunu yazmış ve ülkemizin 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşılmasının ancak yeni ekonomi ile mümkün olabileceğini ifade etmiştim. Hafta içinde, oyun yazılım sektörünün önümüzdeki 5 yılda 10 milyar dolar ihracata ulaşabileceği yönünde bir haber okuyunca da hem yanılmadığım hem de sizleri yanıltmadığım için çok memnun oldum.

TEBRİKLER BAŞKAN

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, kısa süre önce yayımladığı genelgeyle, büyükşehir belediye birimleri, genel müdürlükler, bağlı iştirakler ve şirketlerde duvarlara kendi fotoğraf ve resimlerinin asılmasını yasaklamıştı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de, belediyedeki ofislere asılan fotoğraflarının çalışanların çocuklarının fotoğraflarıyla değiştirilmesini istedi. Tüm personele yazılı bir mesaj göndererek “Temennim; çalışma odalarınızda benim fotoğraflarım yerine Ulu Önder Atatürk portresiyle birlikte sevgili çocuklarınızın fotoğraflarının asılı olmasıdır” diyen Soyer’i, kendisi küçük anlamı çok büyük bu icraatı nedeniyle tüm kalbimle kutluyorum.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder