Işınsu Kestelli Tek kullanımlık plastiğe hayır
HABERİ PAYLAŞ

Tek kullanımlık plastiğe hayır

Plastik, 150 yılı aşkın süredir insanoğlunun gündelik hayatının vazgeçilmezleri arasında... Alışveriş poşetleri, gıda ambalajları, su ve meşrubat şişeleri, tek kullanımlık bardaklar, çatal, kaşık gibi malzemelerin çoğu plastikten...

Bu durum ciddi sağlık ve çevre sorunlarını beraberinde getiriyor. Kalp rahatsızlıklarından kansere kadar pek çok problemde plastiğin rolü olduğu iddia ediliyor. Çevreye etkileri çok daha gözle görülür boyutta... Sokaklar, parklar, hatta denizler plastik atıktan geçilmiyor.

Haberin Devamı

Greenpeace Akdeniz tarafından önceki gün açıklanan “Türkiye’deki Deniz Canlılarında Mikroplastik Kirliliği” raporu da bu durumu son derece çarpıcı bir şekilde gözler önüne serdi. Söz konusu çalışma kapsamında Marmara, Ege ve Akdeniz’den toplanan barbun, istavrit, kefal, mırmır, tekir ve kırmızı karides türlerinin mide ile sindirim sistemlerini incelendi.

Ayrıca Ege ve Marmara Denizi’nden tedarik edilmiş midyelerden üretilen ve Adana, Ankara, Bodrum, İstanbul ile İzmir’de satılan midye dolmaların içerisindeki mikroplastik miktarı da araştırıldı. İncelemede 243 balık, 32 karides ve 317 midye dolma analiz edildi.

Balıkların yüzde 44’ünde, kırmızı karidesin yüzde 18’inde, midye dolmaların ise yüzde 91’inde mikroplastik bulguya rastlandı. Özellikle balıkların midesinden çıkan mikroplastiklerin çoğunun tek kullanımlık plastiklerden kaynaklandığı açıklandı. Tablo korkunç ama çaresiz değil.

Yapılması gereken en acil iş, alternatifi olan ve Avrupa Birliği ülkelerinde yasaklanan tek kullanımlık ürünlerin Türkiye’de de yasaklanması... Türkiye gibi balık türlerinin hızla azaldığı, balıkçılık ve turizmin çok önemli birer ekonomik sektör olduğu bir ülkede, bu sorunu öteleme şansımız yok. Çünkü bu konu pek çok açıdan hayat memat meselesi...

Sıçrama

Dünya Bankası tarafından hazırlanan ve 190 ülkenin yatırım ortamını inceleyen Dünya Bankası İş Yapma Kolaylığı Endeksi Raporu açıklandı.

Birkaç yıldır ekonomik açıdan sıkıntılı bir süreçten geçen Türkiye çok önemli başarıya imza attı. Son rapora göre Türkiye, 190 ülke arasında 33’üncü sırada yer aldı. 2018’de yer aldığımız 43’üncü sıraya göre tam 10 basamak birden yükseldik. Aynı raporun 2017 nüshasında ise 60’ıncı sıradaydık.

Haberin Devamı

Listenin ilk 10’unda, sırasıyla, Yeni Zelanda, Singapur, Hong Kong, Danimarka, Güney Kore, ABD, Gürcistan, İngiltere, Norveç ve İsveç yer alıyor. Rapor, yurtdışı pazarlara yatırım yapmayı hedefleyen sermaye grupları açısından önemli bir rehber niteliği taşıyor ve belirleyici rol oynuyor.

En büyük bayram

Bu salı, Cumhuriyetimizin 96’ncı Kuruluş Yıldönümünü kutlayacağız. İzmir’deki adres her zamanki gibi Gündoğdu Meydanı... İzmirlileri meydana davet etmeye gerek bile görmüyorum, zaten herkesin orada olacağını gayet iyi biliyorum.

Bu vesileyle, Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi saygı ve rahmetle anıyor, tüm milletimizin bayramını en içten dileklerimle kutluyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder