Işınsu Kestelli Teknoloji üssü İzmir
HABERİ PAYLAŞ

Teknoloji üssü İzmir

Geçen hafta yayınlanan “2 bin 600 TIR çimento satarak 1 TIR bilgisayar alabiliyoruz” başlıklı yazımda, Türkiye’nin 2020 Ocak-Mayıs döneminde gerçekleştirdiği ihracatın kilogram fiyatının sadece 0.96 sent olduğunu belirtmiş ve “Nitelikli üretim yapmadan bu rakamı yükseltmek hayal” ifadesini kullanmıştım. Ne mutlu bizlere ki bu yönde çok önemli bir çalışma söz konusu...

İzmir ile Gebze arasında oluşturulacak olan Teknoloji Vadisi’nin ilk adımı, Gebze Bilişim Teknolojileri Üssü ve İzmir Teknoloji Üssü Anonim Şirketi’nin (İYTE) geçtiğimiz günlerde birleşmesi ile atıldı. Anlaşma çerçevesinde, İYTE kampus alanında yer alan 9 bin 600 dönüm arazi, Teknoloji Vadisi’ne tahsis edilecek. Proje tamamlandığında, tam zamanlı 40 bin nitelikli Ar-Ge personelinin istihdam edilmesi ve yıllık 25 milyar dolarlık değer üretmesi hedefleniyor.

Haberin Devamı

İlk kazmanın yıl içinde vurulması hedeflenen Teknoloji Vadisi’nde insansız hava araçlarından film efektlerine, robot tasarımlarından ilaç ve aşı geliştirmeye, yazılımdan biyoteknolojiye kadar katma değeri yüksek ürün üreten bir merkez hayata geçirilecek. Teknoloji Vadisi’nin kente sağlayacağı katkıyı görebilmek için 2004 yılında kurulan Teknopark İzmir’in faaliyetlerine bakmak yeter de artar bile...

İYTE Rektörü ve Teknopark İzmir Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Baran’ın verdiği bilgilere göre, Teknopark İzmir, aradan geçen zaman zarfında yüzde 99.8 kapasiteye erişti. Sadece son 1.5 yılda ihracatını yüzde 100, cirosunu yüzde 238 ve tam zamanlı Ar-Ge personel istihdamını yüzde 20 artırdı.

İzmir ekonomisine değer katacak projeyi sonuna kadar destekliyor; bu vesileyle, İzmir Ticaret Borsası olarak tarım alanında da benzer çalışma içinde olduğumuzu belirtmek istiyorum. Borsa olarak, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Menemen Çiftliği’nin bir tarımsal eğitim merkezi ve ileri teknoloji uygulamaları yapan akıllı çiftlik formatında örnek modele dönüşmesini sağlamak üzere, İzmir Kalkınma Ajansı’ndan sağladığımız destekle çalışmalarımızı hızlandırdık...

Hedefimiz, İzmir Tarım Teknoloji Merkezi’ni, Türk tarımının Silikon Vadisi haline getirmek ve hem öğrencileri hem üreticileri hem de tarıma yatırım yapmak isteyen start-up’ları bu çatı altında buluşturmak. Her iki projenin de İzmir’e hayırlı olmasını diliyorum.

Haberin Devamı

FELAKET YAKLAŞIYOR

Sadece son birkaç ayda yaşadığımız olağanüstü iklim olayları, iklim felaketinin ayak seslerini daha güçlü hissetmemize neden oldu. İstanbul’da TIR deviren hortum bunun en somut örneklerinden biri. Ancak bir başka örnek var ki çok daha çarpıcı. Geçtiğimiz hafta sonu, Sibirya’nın kuzeydoğusundaki Verkhoyansk kasabasında hava sıcaklığı 38 dereceye ulaştı.

Bu, Kuzey Kutup Dairesi’nde, kayıtların tutulmaya başlandığı 1885 yılından bu yana görülen en yüksek sıcaklık. Rusya’nın başkenti Moskova’nın yaklaşık 4 bin 800 kilometre doğusundaki kasaba, dünyanın en soğuk bölgeleri arasında. Burada sıcaklıklar sık sık eksi 50 derecenin altında seyrediyor. Hatta 1892’de sıcaklık eksi 67.8 dereceye kadar düşmüştü.

FAKS ÇİLESİ BİTTİ

Abonelik iptalinin zorluğu, ülkemizde tüketicilerin en çok şikâyet ettikleri konuların başında yer alıyordu. İnternet, uydu, mobil abonelik, Pay TV gibi sistemlere tek tuşla abonelik başlatılırken, aboneliği iptal etmek istediğinizde önünüze birçok engel çıkartılıyordu. Firmalar, müşteriden artık pek kullanılmayan sistemlerden olan faks çekilmesini, kargo yollanmasını ya da şubeye bizzat gidilmesini talep ediyordu.

Haberin Devamı

Bu devir artık kapandı. Hafta içinde Resmi Gazete’de yayınlanan Torba Kanun kapsamında, bundan böyle abonelik iptali için elektronik ortamdan yapılan talepler kabul edilecek. Bundan sonra kullanıcılar ilgili firmanın sitesinden kimliğini doğrulayarak veya e-devlet üzerinden de abonelik iptal talebini iletebilecek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder