Işınsu Kestelli Yeşil kalkan harekâtı
HABERİ PAYLAŞ

Yeşil kalkan harekâtı

Yaklaşık bir yıldır tüm dünya COVID-19 salgınıyla sınanıyor... Hayat rutinlerimiz kökünden değişti. Hiç kimse bu mecburi değişime alışamıyor; alışmak da pek mümkün değil zaten. Ama İzmir’in derdi herkesten fazla. Çünkü güzel kentimiz bir de sıra dışı doğa olayları tarafından sınanıyor. 30 Ekim’de yaşadığımız büyük depremin ardından başımıza gelmeyen felaket kalmadı neredeyse. Ya hiç yağmur yağmıyor ya da iki ayda yağması gereken yağmur 8 saat içinde toprağa düşüyor. Azalan ormanlar ve yoğun kentleşme nedeniyle su bir türlü toprakla buluşamıyor. Her yağmurda hemen hemen her semtimizi sel götürüyor.

Haberin Devamı

Tarlaları, seraları su basıyor. Geçen gün bunlara ek olarak Urla’da ceviz iriliğinde dolu yağdı. Alaçatı’da, deniz üzerinde oluşan hortum tekneleri batırdı, evleri tarumar etti. Tüm bu yaşananları sıradan bir rastlantı olarak nitelendirmek imkânsız. Bu düpedüz iklim felaketinin bölgemizde giderek daha yoğun hissedilen ayak sesleri. Elbette ki dünyamızda iklim felaketine neden olan etkenleri tek başımıza ortadan kaldıramayız. Ancak yine de bir şeyler yapabiliriz.

En azından İzmir’in çorak tepelerini ve çevresindeki hazine arazilerini ağaçlandırarak sellerin etkilerini azaltabilir, giderek daha da kirlenen havamızı biraz olsun temizleyebiliriz. Yeter ki bir seferberlik başlatalım... İlköğretimden üniversitelere tüm öğrencilerin emeğini ortaya koyacağı; devletin, yerel yönetimlerin, sivil toplum kuruluşlarının ve özel şirketlerin işin mali boyutunu üstleneceği dev bir organizasyonla İzmir ve tüm Ege kentlerinin çevresini bir yeşil kuşakla sarıp sarmalayalım.

YENİ EKONOMİNİN GÜCÜ

Gücünü binlerce çalışanından değil fikrin gücünden ve küresel olarak eriştiği insan sayısından alan yeni nesil şirketlerin performansı gerçekten insanın aklını başından alıyor. Dünyaca ünlü ‘Tinder’ uygulamasının çatı şirketi Match’in ardından diğer bir çöpçatanlık uygulaması olan ‘Bumble’ da geçen hafta içinde halka arz edildi.

43 dolardan halka arz edilen şirketin hisse değeri, Nasdaq Borsasındaki ilk gününde yüzde 84’lük artışla 79 dolara kadar yükselirken, günü 70 dolardan kapattı. Halka arzdan 2.15 milyar dolar gelir elde eden şirketin piyasa değeri 8 milyar doları aştı.

Haberin Devamı

Bu rakamı doğru okumak için ülkemizden bir örnek vermek gerekirse, İstanbul Borsası’nın 21 Ocak tarihli kapanış fiyatlarına göre ülkemizde piyasa değeri en yüksek şirket, 7.6 milyar dolar ile Koç Holding... Bir yanda köklü geçmişi, on binlerce çalışanı, devasa yatırımları ve üretim gücü ile Koç Holding, diğer yanda CEO’su henüz 31 yaşında olan Bumble... Gerçekten inanılmaz.

SADECE SEVİN

Bugün 14 Şubat Sevgililer Günü... Bu yazıyı okurken bile sayısız reklamla karşılaşacak, tüketim için yönlendirileceksiniz... Tabii ki insanın sevdiği birini düşünerek ona hediye alması güzel bir şey, imkânınız varsa alın... Ama ondan önce sevin; tüm kalbinizle sevin...

Sadece eşinizi, sevgilinizi, ailenizi değil sokaktaki kedileri, köpekleri, gökyüzünde uçan kuşları, denizi, güneşi sevin... Hayatı sevin... Doya doya yaşamayı sevin... İnanın birden çok şeyi seviyorsunuz diye sevginiz azalmaz, aksine sevdikçe katlanarak büyür. Sevgililer Gününüz kutlu olsun.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder