Kerem Akça 'Kurtlar Vadisi: Vatan': Seviye gittikçe düşüyor
HABERİ PAYLAŞ

'Kurtlar Vadisi: Vatan': Seviye gittikçe düşüyor

Haberin Devamı

Kerem Akça, “Kurtlar Vadisi Vatan”ı değerlendirdi.

KEREM AKÇA / akca.kerem@gmail.com

"Kurtlar Vadisi Vatan", TV piyasasıyla 2003’te tanışıp hit olan 'Kurtlar Vadisi' dizisinin sinema yolculuğunu devam ettiriyor. Dördüncü uzun metrajlı filmde 15 Temmuz 2016’da yaşananlara Polat Alemdar eli değiyor.

Yatırım yapılmamış, siyasete yüklenilmiş


15 Temmuz darbe girişimi Türkiye’yi tehdit altına almıştır. Polat Alemdar ve ekibi de ülkeyi bu düşmandan kurtarmak için ant içmiştir. Yalavuz çok kritik bir noktadır. Orada halkın düzenini bozan hain girişimi durdurmak şarttır. Bu görevi üstlenen ise halk için onca belaya bulaşmaktan kaçınmayan Polat Alemdar olacaktır.

‘Irak’, ‘Gladio’, ‘Filistin’ derken bu kez ‘Vatan’ ile günümüzün milliyetçilik dalgasına yükleniyor Kurtlar Vadisi. Polat Alemdar ve ekibi, ülkeyi 15 Temmuz girişiminin yarattığı tehlikeden kurtarmaya çabalıyor. Aslında sinemada izlemesek teknik açıdan bu filmin sinema mamulü olduğunu anlayamayabiliriz. İşin ilginç tarafı kapkaranlık çekilen çatışma sahnelerinin derme çatma olması bir tarafa, baştan itibaren Polat Alemdar’ın bir atari koluyla, bir oyuncak silahla çatışmalara girdiği düşünülüyor.

Serinin en çok 'Irak' ve 'Filistin' ayaklarına yatırım yapılmıştı. 2006 tarihli ilkinde patlama efektleri tutarlıydı, 2011 tarihli ikincisinde ise geniş alandaki çatışma sahnelerinde bir emek olsa da koreografi yoktu. Burada karakter prototiplerinden laflara kadar her şey o kadar karton ki filmin 'çakma Godfather' dalgasına kapılmak bile mümkün olmuyor.

Kurtlar Vadisi: Vatan: Seviye gittikçe düşüyor

Yurtdışında da Türkiye’de de daha kaliteli diziler var


Milliyetçi, şovenist olmak için de kaliteli bir sinema şart. Ama "Kurtlar Vadisi Vatan" bunu bile yapamıyor. Aksine tek ışıkla gölgesi kadrajlara düşen karakterlerin, yapay ve özensiz peruklarla karşımıza çıkarılan 'tip'lerin mağduru oluyor. Onların Levent Kırca skeçlerinden kopup gelmeleri de filmin politik temelini de anlamsızlaştırıyor.

Güncel politika ve ona dair katmanlar bu sayede açığa çıkamıyor. Serdar Akar bir kez daha dizi kafalı film yapma arzusunu tersine çevirememiş. Kendini uçuruma sürüklediği filmografisinde bu uçurumlardan birini seçme derdine düşmüş. Bu da 'vatan millet sakarya edebiyatı’nı dahi anlamlı veya tutarlı hale getirmiyor.

"Kurtlar Vadisi Vatan"ın propaganda filmi olması ayrı mesele, ama ne oyuncu kadrosuyla ne de teknik olarak sınıfı geçebiliyor. ‘Vasat’ bile duramadan, beylik ‘onur’, ‘gurur’ söylemleriyle perde serüvenini noktalıyor. Bir yerden sonra çatışma ve kovalamaca sahnelerinin kartonluğundan yılıp geri çekiliyorsunuz. Yurtdışında da Türkiye’de de bundan daha kaliteli diziler var.

FİLMİN NOTU: 1.6

Kurtlar Vadisi: Vatan: Seviye gittikçe düşüyor

Künye:

Kurtlar Vadisi Vatan
Yönetmen: Serdar Akar
Oyuncular: Necati Şaşmaz, Sinem Uslu, Cahit Kayaoğlu, Erhan Ufak, Nezih Işıtan
Süre: 108 dk.
Yapım yılı: 2017

Sıradaki haber yükleniyor...
holder