Kerem Akça Toronto’dan Oscar yarışında 12 film
HABERİ PAYLAŞ

Toronto’dan Oscar yarışında 12 film

Oscar’ın habercisi olarak anılan, ‘En İyi Film’ ödülünde 2006’dan bu yana ‘15’te 13’ istatistik yakalayan Toronto Film Festivali’nin 2020 şubesi 10-19 Eylül arasındaydı. Festivalden bu yıl bir galip çıkarsa o eser “Nomadland” olur. Onu ise “The Trial of Chicago 7” ve “One Night in Miami” izliyor. En İyi Yönetmen ve En İyi Uyarlama Senaryo’da Chloé Zhao, En İyi Özgün Senaryo’da Aaron Sorkin, En İyi Erkek Oyuncu’da Anthony Hopkins, En İyi Kadın Oyuncu’da ise Frances McDormand heykelciğe yakın. 25 Nisan 2021’de sahiplerini bulacak 93. Oscar Ödülleri öncesi 44. Toronto Film Festivali’nde dijital ve fiziksel prömiyer yapan 15 filmi ve şanslarını ele aldım.

Haberin Devamı

1-Nomadland

Toronto’dan Oscar yarışında 12 film

Neyin nesidir?: Jessica Bruder’ın 2008 ekonomik krizinden etkilenen bir göçebeyi ele alan 2017 tarihli çevreci, anti-kapitalist ve feminist romanının hipnotik uyarlaması. Yükselişteki sinemacı Chloé Zhao, Frances McDormand’la bir araya geliyor.

Oscar şansı: Sırasıyla ‘En İyi Film’, ‘En İyi Uyarlama Senaryo’ ve ‘En İyi Yönetmen’ dallarında ödülün favorisi. En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Sinematografi, En İyi Kurgu, En İyi Müzik’e kesin aday olacak. Bunlara çok şanslıysa En İyi Ses, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu’yu da ekleyebilir.

‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: Toronto’nun Halkın Seçimi ve Venedik’in Altın Aslan Ödülü’nü bir arada kazanan ilk film oldu. Bu ikisinde böyle bir ağırlık daha önce görmemiştik. Telluride’ı (Los Angeles’ta Drive-In’de oyuncuların hazır bulunduğu gala organize edildi) da katarak üç festivalde ortak tarihte dünya prömiyeri yapma stratejisi tutmuş gözüküyor. Searchlight, çevreci damarıyla pandemi sürecinde çok uygun bir filme oynadı. Feminizm ve ekonomik kriz üzerinden yürüyecektir.

Türkiye vizyon tarihi: Sahibi var, vizyon tarihi belli değil.

2-The Trial of Chicago 7

Toronto’dan Oscar yarışında 12 film

Neyin nesidir?: Afro-Amerikan tarihinin 1968’de yaşanan önemli bir davasını perdeye ilk kez taşıyor. Haksızlığa uğrayan bir siyahi mahkumun üzerinden yürüyen mahkeme filmi. Eddie Redmayne, Joseph Gordon-Levitt, Mark Rylance, Sacha Baron Cohen gibi oyuncular var.

Haberin Devamı

Oscar şansı: En İyi Özgün Senaryo’da favori. En İyi Film adaylığı ise garanti. Bunlara oyunculara dair bir kafa karışıklığı olmazsa En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu’da 1-3 arası isim eklenecek. İddia sırasıyla En İyi Yönetmen, En İyi Şarkı, En İyi Kurgu, En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Müzik adaylıklarını da görebiliriz.

‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: Netflix, filmi yüksek para verip aldı. Toronto’da ise Endüstri tarafında ilk etkinlik yapıldı. Aaron Sorkin’in soru-cevap kısmında bu filmin hikayesi öne çıkarıldı. Etkinlikte Netflix’in adının geçmemesi filmin Paramount’ın elindeyken programda yer aldığını kanıtlar nitelikteydi. 2016’da “Gizli Sayılar” (“Hidden Figures”) Toronto’da dünya prömiyerini yapmadan sadece uzun tanıtım filminin galasını, kırmızı halı etkinliğiyle –sadece TIFF üyeleri için-gerçekleştirmişti. Sonrasında En İyi Film adaylığına ulaşmıştı.

Türkiye vizyon tarihi: 16 Ekim 2020 (Netflix)

3-One Night in Miami

Toronto’dan Oscar yarışında 12 film

Neyin nesidir?: 1960’lardan dört meşhur siyahi tiplemenin bir odada buluşmasını sinemasal parçalarla buluşturuyor. Malcolm X, Muhammed Ali, Sam Cooke ve Jim Brown… Adeta Afro-Amerikalıların tarihinden bir sayfayı aralıyor. Oscar’lı oyuncu Regina King’in ilk yönetmenliği.

Haberin Devamı

Oscar şansı: En İyi Film, En İyi Uyarlama Senaryo, En İyi Yönetmen, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Kingsley Ben-Adir, Leslie Odom Jr.), En İyi Kostüm Tasarımı, En İyi Müzik dallarında adı geçiyor.

‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: Amazon’un filmi, açıkçası Toronto’daki fısıltı gazetesiyle eleştirmen ortalamalarında da yükseklerde gidiyor. Belirleyici Halkın Seçimi Ödülü’nde ilk üçe girerek “Parazit” ve “Argo”nun istatistiğini de yakaladı. “Da 5 Bloods”ın üzerine koyanlar var. Ama Amazon’un dijital platformu Netflix kadar doğru stratejiler izlemiyor.

Türkiye vizyon tarihi: Amazon Prime Video’da yayınlanacak.

4-Ammonite

Toronto’dan Oscar yarışında 12 film

Neyin nesidir?: 19. yüzyıl İngiltere’sinde Güney kıyısında Mary’nin LGBTİ+ aşk ile heyecan bulma çabası. Kate Winslet ile Saoirse Ronan’ın tutkulu kimyasını Francis Lee yönetiyor.

Oscar şansı: En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu adaylığı net. Kate Winlset festivalde Tribute Ödülü’ne ulaştı, bu sebeple En İyi Kadın Oyuncu dalı da buna eklenebilir. En İyi Film de şaşırtmaz. En İyi Özgün Senaryo, En İyi Kostüm Tasarımı, En İyi Müzik ve En İyi Yönetmen’de ise şans var.

‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: Neon, bu yılın “Parazit” olarak bakıyordu filme. Ama Cannes Selection’dan sonra fazla fısıltı gazetesini arkasına alamadı. Eleştirmen ortalamaları iyi olsa da beklendiği kadar üst seviyede değil. Ama son düzlükteki politik değişime göre eğer LGBTİ+ aşk filmi aranırsa her daim ayakta olacaktır, bir durağa dönüşecektir.

Türkiye vizyon tarihi: Sahibi var, belli değil.

5-The Father

Toronto’dan Oscar yarışında 12 film

Neyin nesidir?: İnsani bir baba-kız ilişkisi filmi. Fransız Florian Zeller, kendi oyunundan uyarlamış. Anthony Hopkins ve Olivia Colman’a Rufus Sewell ve Imogen Poots gibi isimler eşlik ediyor. Sundance 2020’de açılmıştı.

Oscar şansı: Hopkins, geçen sene Joaquin Phoenix’in En İyi Erkek Oyuncu dalında kazandığı TIFF Tribute Ödülü’nün 2020’deki sahibi oldu. Eğer Toronto’dan çıkarsa bu dalın galibi kazanan belli. Ama Sundance’le törenin arası çok açılması büyük bir risk. Olivia Colman’ın En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu adaylığı da cepte. Film unutulmazsa bunlara En İyi Uyarlama Senaryo, En İyi Film ve En İyi Kurgu eklenebilir.

‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: Sundance’den başladığı için aradan çok zaman geçmiş olacak. Film unutulacak. Sony Pictures Classics bu kategoriye aday sokma konusunda becerikli değil. Zaten oyuncularla öne çıkan bir film algısı var. Açılışın üzerinden 15 ay geçmiş olması büyük dezavantaj.

Türkiye vizyon tarihi: 16 Nisan 2021

6-Pieces of a Woman

Toronto’dan Oscar yarışında 12 film

Neyin nesidir?: Macar Kornel Mundruczo’dan bir düşük olayına bakan başarılı bir ilişki/yas filmi. Amerikan ailesini çok güzel eleştiriyor. Yönetmenin ilk İngilizce filminde Vanessa Kirby’den Ellen Burstyn’e uzanan bir kadro var.

Oscar şansı: En İyi Kadın Oyuncu dalında Vanessa Kirby’nin Venedik zaferinden sonra nereye kadar yürüyebileceği konuşuluyor. O kadar da ‘kusursuz’ bir performans olmasa da rakiplere göre bir yere geleceği söylenebilir. En İyi Müzik’te Howard Shore, En İyi En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Burstyn), En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, En İyi Sinematografi adaylıkları da son dakika gelebilir.

‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: En İyi Film adaylığı alırsa başarılı olarak algılanacak. Netflix, filmi Venedik’te satın aldı, ancak bu konuda bir iddiası yok. Afro-Amerikan öykülerine ve “Mank”e yüklendi.

Türkiye vizyon tarihi: Netflix’te gösterilecek.

7-Bruised

Toronto’dan Oscar yarışında 12 film

Neyin nesidir?: Zamansız bir boksör öyküsü. Halle Berry’nin yazıp yönetip başrolünü üstlendiği bir irade öyküsü. Netflix satın aldı.

Oscar şansı: En İyi Kadın Oyuncu dalında her türlü şeyi yapabilir. Diğer kategoriler için net bir şey söyleyemek güç. Netflix’e satılmasıyla Toronto’daki dijital gösterimleri kaldırıldı. Sadece fiziksel Toronto gösterimi yapıldı.

‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: Filmin pazarlama kampanyaları ne yöne kayar bilinmez. Ama ya Toronto’dan çıkan “One Night in Miami” kadar iddialı olamayacak, ya da 2022 Oscar’ına atılacak.

Türkiye vizyon tarihi: Netflix’te gösterilecek.

8-The Personal Life of David Copperfield

Toronto’dan Oscar yarışında 12 film

Neyin nesidir?: Searchlight’ın 2019’da Toronto’da açılan filmi anca bu sezonda kendine şans bulabildi. Dev Patel, Tilda Swinton, Hugh Laurie, Ben Whishaw’un oynadığı enerjik ve taze bir Obama sonrası Charles Dickens uyarlaması.

Oscar şansı: En İyi Kostüm Tasarımı ve En İyi Yapım Tasarımı dallarına aday olma ihtimali yüksek. Hatta bu kategorilerde ödül çıkarırsa da kimse itiraz etmez. Yardımcı Kadın Oyuncu’da Tilda Swinton’ın performansının taçlandırması yerinde olur ama üzerinde bir birliktelik yok.

‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: Searchlight “Nomadland”e odaklandı. Bu filme sıra gelmez. Bu kategorideki iddiası çoktan unutuldu. 2019 Toronto’sundan sonra yavaş yavaş silinen bir film oldu.

Türkiye vizyon tarihi: 25 Eylül 2020

9-How to Build A Girl

Toronto’dan Oscar yarışında 12 film

Neyin nesidir?: 90’larda geçen müzikal damarlı samimi bir gazetecilik biyografisi. “Almost Famous”la akrabalık kuran dinamik bir Pygmalion öyküsü olarak sunuluyor. Filmde Beanie Feldstein, Paddy Considine, Michel Sheen rol alıyor.

Oscar şansı: Beanie Feldstein, Altın Küre’de Komedi-Müzikal dalında En İyi Kadın Oyuncu’ya aday olur. Burada ise bir son dakika sürprizi arıyor. Buna En İyi Şarkı adaylığı da eklenebilir.

‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: IFC Films’in geçen sene alıp iyi pazarlamamasının kurbanı oldu. Bu yıla kalıp sürünmeyi seçti.

Türkiye vizyon tarihi: Sahibi yok.

10-MLK/FBI

Toronto’dan Oscar yarışında 12 film

Neyin nesidir?: Martin Luther King Jr.’a J. Edgar Hoover’ın yaptığı ırkçılığı ve attığı kuru iftirayı çevresine alan bir belgesel. Politik söylemiyle Trump döneminde daha da çarpıcı hale geliyor.

Oscar şansı: En İyi Belgesel dalına aday olacaktır. IFC Films’e satılmasıyla bu konuda iddiasını belli etti.

‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: Belgeseller bu kategoriye genelde alınmıyor.

Türkiye vizyon tarihi: Sahibi yok.

11-Wolfwalkers

Toronto’dan Oscar yarışında 12 film

Neyin nesidir?: Apple TV+’den kendi mitini ve masalını yaratan iddialı bir animasyon. “Denizin Şarkısı” ve “Büyülü Kitap” ile Animasyon dalında Oscar’a aday olmuş Tomm Moore’un imzasını hissettiren bir olgunlukla çıkageliyor.

Oscar şansı: Animasyon dalına aday olması garanti. Ama “Soul”u yıkamaz.

‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: En İyi Film’de bu sene Disney’in “Soul”unun adı geçiyor. Onu ekarte edip oralara gelmesi zor.

Türkiye vizyon tarihi: Yok

12-The Truffle Hunters

Toronto’dan Oscar yarışında 12 film

Neyin nesidir?: Mantar avcılığıyla ilgili melez, imalı ve alternatif bir belgesel. İtalya’nın ormanlarında geçip İtalyanca, Yunanca da barındırmasıyla farkını ortaya koyuyor. Karusmaki etkili bir dramedi olarak sunuluyor. Amerikalı Michael Dweck-Gregory Kershaw ikilisinin ikinci uzun belgeseli.

Oscar şansı: En İyi Belgesel adaylığı ihtimali var. Ama Sony Pictures Classics biraz alternatif ata oynamış. Yunanistan veya İtalya’dan gönderilirse Uluslararası Film dalına da girebilir.

‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: İmkansız.

Türkiye vizyon tarihi: Sahibi var, vizyona girmeyecek.

Toronto'dan Oscar'a aday olabilecek adaylar

EN İYİ FİLM:

Toronto’dan Oscar yarışında 12 film

  1. Nomadland
  2. The Trial of Chicago 7
  3. One Night in Miami
  4. Ammonite
  5. The Father (karanlık at)
  6. The Personal History of David Copperfield (uzak ihtimal)
  7. How to Build a Girl (uzak ihtimal)

EN İYİ YÖNETMEN

Toronto’dan Oscar yarışında 12 film

  1. Chloé Zhao (Nomadland)
  2. Aaron Sorkin (The Trial of Chicago 7)
  3. Regina King (One Night in Miami)
  4. Francis Lee (Ammonite) (karanlık at)
  5. Kata Weber, Kornel Mundruczo (Pieces of a Woman) (karanlık at)
  6. Halle Berry (Bruised) (uzak ihtimal)
  7. Coky Giedroyc (How to Build a Girl) (uzak ihtimal)

EN İYİ ÖZGÜN SENARYO

Toronto’dan Oscar yarışında 12 film

  1. The Trial of Chicago 7
  2. Ammonite (karanlık at)
  3. Pieces of a Woman (uzak ihtimal)

EN İYİ UYARLAMA SENARYO

Toronto’dan Oscar yarışında 12 film

  1. Nomadland
  2. One Night in Miami
  3. The Father (karanlık at)
  4. How to Build a Girl (karanlık at)
  5. The Personal History of David Copperfield (karanlık at)

EN İYİ KADIN OYUNCU

Toronto’dan Oscar yarışında 12 film

  1. Frances McDormand (Nomadland)
  2. Vanessa Kirby (Pieces of a Woman)
  3. Kate Winslet (Ammonite)
  4. Halle Berry (Bruised)
  5. Beanie Feldstein (karanlık at)

EN İYİ ERKEK OYUNCU:

Toronto’dan Oscar yarışında 12 film

  1. Anthony Hopkins (The Father)
  2. Eddie Redmayne (The Trial of Chicago 7)
  3. Dev Patel (The Personal History of David Copperfield) (uzak ihtimal)

EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU

Toronto’dan Oscar yarışında 12 film

  1. Saoirse Ronan (Ammonite)
  2. Olivia Colman (The Father)
  3. Ellen Burstyn (Pieces of a Woman) (karanlık at)
  4. Swankie (Nomadland) (karanlık at)
  5. Molly Parker (Pieces of a Woman) (uzak ihtimal)
  6. Tilda Swinton (The Personal History of David Copperfield) (uzak ihtimal)

EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU

Toronto’dan Oscar yarışında 12 film

  1. Mark Rylance (The Trial of Chicago 7)
  2. Kingsley Ben-Adir (One Night in Miami)
  3. Sacha Baron Cohen (The Trial of Chicago 7)
  4. Frank Langella (The Trial of Chicago 7)
  5. Leslie Odom Jr. (One Night in Miami) (karanlık at)
  6. Shia LaBeouf (Pieces of a Woman) (karanlık at)
  7. Yahya Abdul-Mateen II (The Trial of Chicago 7) (uzak ihtimal)
  8. David Strathairn (Nomadland) (uzak ihtimal)
  9. Hugh Laurie (The Personal History of David Copperfield) (uzak ihtimal)
Sıradaki haber yükleniyor...
holder