Kerem Akça Toronto’dan Oscar yarışında 15 film
HABERİ PAYLAŞ

Toronto’dan Oscar yarışında 15 film

Oscar’ın habercisi olarak anılan, ‘En İyi Film’ ödülünde 2006’dan bu yana 16’da 14 istatistik yakalayan Toronto Film Festivali’nin 2021 şubesi 9-18 Eylül arasındaydı. Festivalden bu yıl bir galip çıkarsa o eser “Belfast” olur. Onu ise “The Power of the Dog” ve “Dune” izliyor. En İyi Kadın Oyuncu’da Jessica Chastain, En İyi Özgün Senaryo’da Kenneth Branagh, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu’da Richard Jenkins, En İyi Erkek Oyuncu’da Benedict Cumberbatch ödüle yakın. 27 Mart 2022’de sahiplerini bulacak 94. Oscar Ödülleri öncesi 45. Toronto Film Festivali’nde dijital ve fiziksel prömiyer yapan 15 filmi ve şanslarını ele aldım.

Haberin Devamı

1-Belfast

Toronto’dan Oscar yarışında 15 film

Neyin nesidir?: Kenneth Branagh’ın kendi kişisel hikayesini anlattığı, 1969’dan bir Belfast hatıratı… Jamie Dornan, Judi Dench ve Ciaran Hinds rol alıyor.

Oscar şansı: Sırasıyla ‘En İyi Özgün Senaryo’ ve ‘En İyi Kurgu’nun favorisi. En İyi Yönetmen’de de festivalden galip çıkarsa ödülü alabilir. En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, En İyi Sinematografi ve En İyi Yapım Tasarımı’na da aday olacaktır. Bunlara çok şanslıysa En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Ses de eklenebilir.

‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: Toronto’nun Halkın Seçimi Ödülü’nü kazandı. Bu sayede “Milyoner”den bu yana festivalden çıkarak ‘favori’ konumuna yerleşen sayısız film arasına yerleşti. Telluride ve Londra destekli gidiyor. Bu yıl net bir favori olmamasının faydasını gördü. Çok iyi başlayıp devamını getirmek istiyor ama henüz net aldı diyemeyiz.

Türkiye vizyon tarihi: Sahibi var, vizyon tarihi belli değil.

2-The Power of the Dog

Toronto’dan Oscar yarışında 15 film

Neyin nesidir?: Jane Campion’ın yıllardır beklenen western filmi. Thomas Savage’ın ünlü romanının uyarlamasında Benedict Cumberbatch’ten Jesse Plemons’a iddialı bir kadro var.

Oscar şansı: En İyi Müzik, En İyi Uyarlama Senaryo ve En İyi Yönetmen dallarını bir hayli zorlayacak. Yardımcı Kadın Oyuncu’da Kirsten Dunst’a dair alacak gibi konuşulsa da filmi götüren bir performans yok. Sadece adaylık gelebilir. Yardımcı Erkek Oyuncu’da ise Kodi Smith-McPhee daha bir öne çıkıyor. Bunlara En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Sinematografi, En İyi Kurgu, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Kostüm Tasarımı, En İyi Yapım Tasarımı da ekleyebilir.

Haberin Devamı

‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: Netflix, filmi Venedik, Telluride, Toronto ve New York’a sokarak aslında bir ağırlık hissettirdi. Ama Venedik’te gelmeyen Altın Aslan’la beraber aslında arkasına ivme alıp gitmiyor. Bunun ötesinde Seyircinin Seçimi Ödülü’nde birincilik beklerken üçüncülük gelmesi ise bir ‘gerileme’ anlamına geliyor. Buradan en iddialı ikinci film olsa da geriledikçe geriliyor.

Türkiye vizyon tarihi: 1 Aralık 2021 (Netflix).

3-Dune

Toronto’dan Oscar yarışında 15 film

Neyin nesidir?: Villeneuve’ün yıllardır beklenen Dune uyarlaması. 150 milyon doları aşan bütçesiyle yılın en iddialı filmlerinden. Frank Herbert’in eserinin perde temsili genelde olumlu yorumlar aldı.

Oscar şansı: Yönetmen, Görsel Efekt, Yapım Tasarımı, Ses, Müzik, Sinematografi, Kurgu, Makyaj ve Saç, Kostüm dallarına girmesi garanti gibi. Hatta Görsel Efekt ve Ses’i de kesin alır. Hans Zimmer, Müzik’te ikiye bölebilir ama iddiası olduğunu söyleyenler var. Bunların yanında bir sürpriz olarak Javier Bardem ve Zendaya’nın yardımcı dallarda girme ihtimali konuşuluyor.

Haberin Devamı

‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: HBO Max’in esas konu olarak öne çıkabilecek filmi “King Richard” Toronto’ya girmedi. Ama Telluride’da açıldı. AFI kapanışına da girdi. Onun üzerinde bir fısıltı gazetesi daha yoğun. Bu kategoride sürpriz bir aday olmama gerçekleşebilir.

Türkiye vizyon tarihi: 22 Ekim

4-The Humans

Toronto’dan Oscar yarışında 15 film

Neyin nesidir?: Stephen Karam’ın 2015’te yazdığı Tony Ödüllü oyununun sinema uyarlaması… Oradaki oyunculardan sadece Jayne Houdyshell korunuyor.

Oscar şansı: En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında Richard Jenkins favori. Ama başrol olduğu için oradaki dal karmaşasından çekebilir. Jayne Houdyshell perdenin ötesine geçmekten ziyade diyalogları okuma gayesi gütmüş. Amy Schumer ise kendi kalıplarından çıkan bir performansa sahip. Yardımcı Kadın Oyuncu’ya bu iki isimden biri girebilir. Sırasıyla En İyi Uyarlama Senaryo ve En İyi Sinematografi de bunlara eklenebilir.

‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: A24 “Ay Işığı”ndan bu yana hayal kırıklıkları yarattı. Bu yıl da “Tragedy of Macbeth”i Venedik ve Toronto’ya vermeyerek aslında bunu yaptı. Ama Joel Coen imzalı filmin New York açılışından sonra bir hayli yükseldiği görüldü. Bu durumda “The Humans” bir hayli geride kaldı. Ama yarışın ilerleyen bölümünde kendini ‘video-art The Father’ olarak adaylıkla bulabilir.

Türkiye vizyon tarihi: Sahibi yok.

5-The Eyes of Tammy Faye

Toronto’dan Oscar yarışında 15 film

Neyin nesidir?: Dini bir yayın ağı ve tema parkı sahibi Tammy Faye’in biyografisi. Yönetmenlik koltuğunda Michael Showalter var. 2000 yılında Bailey-Barbato’nun yaptığı belgeselin kurmaca yeniden çevrimi. Chastain hem başrol oyuncusu hem de yapımcı.

Oscar şansı: En İyi Kadın Oyuncu’da Jessica Chastain favori. Burada Tribute Ödülü’nü de aldı. Tammy Faye Bakker’ı canlandırma becerisiyle öne çıktı. Andrew Garfield’ın bu yıl öne çıkan performansı bu mu olacak bilinmez, ama Yardımcı Erkek Oyuncu’ya girmesi şaşırtmaz. Makyaj ve Saç da bunlara eklenebilir.

‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: Searchlight bu sene başka filmlere bu kategoride yükleniyor. Bunun şansının olmayacağı Halkın Seçimi Ödülü’nde ortaya çıktı. Klasik biyografilerin artık zamanı geçti.

Türkiye vizyon tarihi: 27 Şubat 2022.

6-Louis Wain

Toronto’dan Oscar yarışında 15 filmNeyin nesidir?: Şizofrenik bir ressamın biyografisi, adeta elektrik fişi takılmış izlenimi bırakan uçarı bir karakterin hikayesine açılıyor. Louis Wain’i İngiliz yönetmen Will Sharpe yönetiyor.

Oscar şansı: Benedict Cumbertbatch, 2019 ve 2020’nin Oscar galipleri Hopkins ve Phoenix’in kazandığı TIFF Tribute Ödülü’nün 2021’deki sahibi oldu. Eğer Toronto’dan çıkarsa bu dalın kazananı belli. Film bunun yanında Yapım Tasarımı dalında favori. Ona En İyi Makyaj ve Saç, En İyi Görsel Efekt, En İyi Kostüm Tasarımı, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, En İyi Sinematografi dallarını da ekleyebilir.

‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: Prime Video’nun En İyi Film yatırımı açısından en silik filmi. Hiç adı geçmiyor.

Türkiye vizyon tarihi: Sahibi var, tarih belli değil.

7-Kahraman (Ghahreman / A Hero)

Toronto’dan Oscar yarışında 15 film

Neyin nesidir?: Farhadi’den günümüzün teknolojik toplumuna dair insani bir adalet eleştirisi…

Oscar şansı: Uluslararası Film’in favorisi. En İyi Özgün Senaryo, En İyi Yönetmen dallarına da adaylık ekleyebilir.

‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: Prime Video 2020’de Toronto’dan “One Night in Miami…”yi çıkarıp son dakika 2019 filmi “Sound of Metal”i adaylar arasına sokmuştu. Bu yıl da ellerinde çok fazla film var. MGM’in eserlerinin de ABD’de platformda açılıp açılmayacağı muamma. Bir “Sound of Metal” olursa şaşırtmaz.

Türkiye vizyon tarihi: 21 Ocak 2022.

8-Flee

Toronto’dan Oscar yarışında 15 film

Neyin nesidir?: Danimarka’dan çıkan LGBTİ+ aşk filmi, tabulara karşı çıkıyor. 90’ların Afganistan’ını topa tutuyor. Animasyon-belgesel kurması yapısıyla ilgi bekliyor. Yapımcılar arasında Riz Ahmed var.

Oscar şansı: En İyi Animasyon, En İyi Belgesel ve En İyi Uluslararası Film’e birden aday olacağını söyleyenlerin sayısı az değil. Finlandiya ve Norveç’ten de iddialı filmlerin çıkması sonuncudan biraz geride kalmasını sağlayabilir.

‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: Neon’un filmin haklarını Sundance’den almasıyla birlikte bu yılın “Parazit”i, “Roma”sı olacağına dair görüşlerde olanların sayısı az değildi. Bunlar o kadar güçlü değil artık. Toronto’da bile Belgesel’de Seyircinin Seçimi Ödülü’nde üçüncü olabildi. Akademi’nin homofobikliğinden çekecek gibi.

Türkiye vizyon tarihi: Ülkemizde hakları Mubi’de ama yayın tarihi açıklanmadı.

9-6 Numaralı Kompartman (Compartment No 6)

Toronto’dan Oscar yarışında 15 film

Neyin nesidir?: 90’ların Finlandiya’sında geçen bir ‘Before Sunrise’… “Olli Maki”nin Fin yönetmeni Kuosmanen’den Rusları kötü adam konumuna iten bir aşk filmi.

Oscar şansı: Uluslararası Film dalında ilk beşi garanti. Orada ödül şansının da tartışılması gerekiyor. Uyarlama Senaryo’da da ufak da olsa bir şansı var.

‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: Yabancı filmlerde Roma, Parasite kadar etki yaratmadı. Ama Sony Pictures Classics’in “Mothering Sunday” ve “Jockey”inden yüksek şansı.

Türkiye vizyon tarihi: 25 Şubat 2022.

10-The Rescue

Toronto’dan Oscar yarışında 15 film

Neyin nesidir?: “Free Solo”nun yönetmenleri Jimmy Chin ile Elizabeth Chai Vasarhelyi imzalı bir belgesel. National Geographic ürünü. ABD’de Universal TV haklarını aldı. Bu kez konu Tayland’da enkaz altında kalan 12 oyuncu ve koçları…

Oscar şansı: 2018’de “Free Solo”, Belgesel’de Seyircinin Seçimi Ödülü’ne buradan ulaşmıştı. O kategoride Oscar yürüyüşünü başlatmıştı. “The Rescue” de aynı ivmeyi izliyor.

‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: İlgisi olan bir kategori değil.

Türkiye vizyon tarihi: Vizyona girmeyecek.

11-Spencer

Toronto’dan Oscar yarışında 15 film

Neyin nesidir?: Prenses Diana’nın Pablo Larrain’in gözünden olağan dışı biyografisi… Kristen Stewart başrolde…

Oscar şansı: 2016’da “Jackie” Venedik’te En İyi Senaryo Ödülü’ne ulaştığında Searchlight tarafından satın alınmıştı. Ancak En İyi Kadın Oyuncu’da Altın Küre’de Isabelle Huppert’e kaybetmesiyle başlayan bir süreç yaşanmıştı. Bu kez Neon çok önceden ABD haklarını kapattı. Ama Kadın Oyuncu dışında bir adaylık almayabilir. Müzik, Sinematografi, Kostüm Tasarımı, Makyaj ve Saç Tasarımı’nda adını ananlar da var.

‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: Neon “Parazit”ten sonraki seneyi çok kötü değerlendirdi. 2022 Oscar’ları için de anlamsız alımlar yaptılar. Bu film de onlardan bir tanesi.

Türkiye vizyon tarihi: 5 Kasım 2021

12-Jockey

Toronto’dan Oscar yarışında 15 film

Neyin nesidir?: Kafası gitmiş, mesleği bırakmak isteyen modern bir jockey’in çıkışsızlığının öyküsü. Clint Bentlet yönetmenlik koltuğuna ilk kez oturuyor.

Oscar şansı: Clifton Collins Jr.’ın adaylığına dair bir konuşma var. Portekizli görüntü yönetmeni de fena bir işçilik çıkarmıyor.

‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: Sony Pictures Classics bu filmi bir yere getiremedi. Bir adaylığa bile sevinecekler.

Türkiye vizyon tarihi: Girmeyecek.

13-Mothering Sunday

Toronto’dan Oscar yarışında 15 film

Neyin nesidir?: 2. Dünya Savaşı yıllarından bir hizmetçinin yasak ilişkisinin öyküsü. Eva Husson’un yönetmenliğindeki ilk İngilizce film.

Oscar şansı: Colin Firth ve Olivia Colman yardımcı dallarda adı geçen isimlerdi. Odessa Young da başrolde. Ama bunlar Cannes sonrası gittikçe düştü halen de o ivme sürüyor. Görüntü yönetimi ve müziği de hak ediyor halbuki…

‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: Sony Pictures Classics’in “Compartment No. 6”sı bile bu filmin üzerinde bir etki bıraktı.

Türkiye vizyon tarihi: Girmeyecek.

14-The Survivor

Toronto’dan Oscar yarışında 15 film

Neyin nesidir?: ”Kızgın Boğa” ve “Cehennemde İki Devre” tatları barındıran melankolik bir boks filmi. Barry Levinson’ın formunda olmasından destek alıyor.

Oscar şansı: Eğer bir şirkete satılırsa Ben Foster’ın adaylığına kesin gözüyle bakılıyor. Görüntü Yönetmeni, Kurgu, Müzik gibi dalları da ekleyebilir buna.

‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: Spor filmleri o kadar öne çıkarılmıyor artık. O yüzden geride kalır her şeye rağmen. Zaten bir şirket haklarını almadı. Netflix’in “Bruised” ve “I Care a Lot” için 2020’de yaptığı gibi bir durum gerçekleşmedi. O yüzden 2022’ye kalacak.

Türkiye vizyon tarihi: Sahibi yok.

15-Hold Your Fire

Toronto’dan Oscar yarışında 15 film

Neyin nesidir?: New York’un en uzun rehine olayı… 1973’te Shu’aib Raheem önderliğinde dört siyahi Müslümanın silah soygunu sonrası yaşadıkları… NYPD’nin ırkçılığını ortaya koyan asap bozucu olay farklı bakış açılarından anlatılıyor…

Oscar şansı: Geçen yıl Sam Pollard’ın “MLK/FBI” adlı yönettiği belgesel burada kısa listeyle sınırlı kalmıştı. Bu yıl danışman yapımcı olduğu belgeselin nereye geleceği merak konusu. Ama Afro-Amerikalılara yapılan ırkçılığa dair elde sadece bu seçenek var.

‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: İlgisi olduğu bir kategori değil.

Türkiye vizyon tarihi: Sahibi yok.

TORONTO’DAN OSCAR’A ADAY OLABİLECEK ADAYLAR

EN İYİ FİLM:

Toronto’dan Oscar yarışında 15 film

1-Belfast

2-The Power of the Dog

3-The Humans

4-Dune

5-A Hero (karanlık at)

6-Flee (uzak ihtimal)

7-Louis Wain (uzak ihtimal)

8-Tammy Faye (uzak ihtimal)

EN İYİ ÖZGÜN SENARYO

Toronto’dan Oscar yarışında 15 film

1-Belfast

2-Kahraman

3-Spencer (uzak ihtimal)

EN İYİ KADIN OYUNCU

Toronto’dan Oscar yarışında 15 film

1-Jessica Chastain (Tammy Faye)

2-Kristen Stewart (Spencer)

3-Caitriona Balfe (Belfast)

4-Renato Reinsive (Worst Person in the World) (karanlık at)

5-Vicky Krieps (Bergman Island) (uzak ihtimal)

6-Odessa Young (Mothering Sunday) (uzak ihtimal)

7-Penelope Cruz (Official Competition) (uzak ihtimal)

EN İYİ YÖNETMEN

Toronto’dan Oscar yarışında 15 film

1-Kenneth Branagh (Belfast)

2-Jane Campion (The Power of the Dog)

3-Denis Villeneuve (Dune)

4-Asgar Farhadi (Kahraman)

5-Julia Ducourneau (Titane) (uzak ihtimal)

6-Stephen Karam (The Humans) (uzak ihtimal)

EN İYİ ERKEK OYUNCU:

Toronto’dan Oscar yarışında 15 film

1-Benedict Cumberbatch (Louis Wain / Power of the Dog)

2-Clifton Collins Jr. (Jockey)

3-Jamie Dornan (Belfast) (karanlık at)

4-Ben Foster (The Survivor) (karanlık at)

5-Jake Gyllenhaal (The Guilty) (uzak ihtimal)

EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU

Toronto’dan Oscar yarışında 15 film

1-Judi Dench (Belfast)

2-Kristen Dunst (Power of the Dog)

3-Jane Houdyshell (The Humans)

4-Amy Schumer (The Humans) (karanlık at)

5-Claire Foy (Louis Wain) (karanlık at)

6-Mia Wasikowska (Bergman Island) (uzak ihtimal)

7-Olivia Colman (Mothering Sunday) (uzak ihtimal)

8-Zendaya (Dune) (uzak ihtimal)

9-Anya Taylor-Joy (Last Night in Soho) (uzak ihtimal)

EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU

Toronto’dan Oscar yarışında 15 film

1-Richard Jenkins (The Humans)

2-Ciaran Hinds (Belfast)

3-Andrew Garfield (Tammy Faye)

4-Kodi Smith-McPhee (Power of the Dog)

5-Jesse Plemons (Power of the Dog) (karanlık at)

6-Javier Bardem (Dune) (karanlık at)

7-Colin Firth (Mothering Sunday) (uzak ihtimal)

8-Oscar Isaac (Dune) (uzak ihtimal)

EN İYİ UYARLAMA SENARYO

Toronto’dan Oscar yarışında 15 film

1-The Power of the Dog

2-The Humans

3-Dune

4-6 Numaralı Compartman (karanlık at)

5-Mothering Sunday (karanlık at)

6-Tammy Faye (karanlık at)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder