Klinik Psikolog Pelin Hazer İlişkilere sıkılmadan devam edebilmenin 7 yolu
HABERİ PAYLAŞ

İlişkilere sıkılmadan devam edebilmenin 7 yolu

İlişkinizin bir noktasında sıkılmış hissetmeniz normal. Bir zamanlar olduğu kadar heyecan verici ve yeni olmasa da, siz ve partneriniz, bağınızı derinleştirme ve sağlamlaştırma fırsatına sahipsiniz. Ancak can sıkıntısı her zaman başınıza geliyorsa sorun olabilir. İlişkilerde sürekli kolayca sıkıldığınızı düşünüyorsanız içinizde daha derin bir şeyler oluyor olabilir.

Bir ilişkiden sıkılmak, partnerinizin size uygun olmadığının bir işareti olabilir. Başka ilişkilerde de tekrar tekrar sıkılıyorsanız bu, güvensiz bir bağlanma stiline sahip olduğunuzun bir işareti olabilir.

Haberin Devamı

Kişisel bağlanma tarzı, çocukluk çağında geliştirilen ve ailenin veya birincil bakımverenin sizinle nasıl etkileşim kurduğuna dayanır. Ebeveynleriniz duygusal olarak kısıtlıysa veya şefkatleriyle tutarsızsa, güvensiz bir bağlanma stili geliştirmiş olabilirsiniz. Güçlü yakınlık duyguları hissettiğinizde muhtemelen çekingen ve içine kapanık hissedeceksiniz.

Popüler kültür bu kişilere "Bağlanma korkusu var" demeyi sevse de, gerçekte bağlanmak için mücadele eden ve ilişkilerde sıkılan çoğu insan aslında kendini güvende hissetmekle mücadele ediyor. Bu kişiler birine yakın hissetmeye başladığında, can sıkıntısı gibi durumları fark ediyorlar.

İlişkilerde kolayca sıkılmanızın arkasındaki diğer bazı nedenler...

1- Daha dramatik ilişkilere alışkınsınız

İlişkilere sıkılmadan devam edebilmenin 7 yolu

Kaygılı veya çekingen bir bağlanma tarzı olanlar, 'güvenli' ilişkilerden rahatsız olabilir çünkü kaosa alışkın olurlar. Keyifli, huzurlu bir ilişkiye iyi ve sağlıklı bir şey olarak bakmak yerine, onu bayat veya sıkıcı olarak düşünmek, daha olası ve baş edilebilir gelir. Bu kapana kısılmış hissetmenize neden olabilir ve hatta kaçmanız gereken bir şey olduğuna kendinizi ikna edebilirsiniz. Bu hayatınızda yıkıcı bir örüntü ise, bağlanma tarzınızı tanımlamayı öğrenmeli ve ilişkilerde güvenli bağlanmanın ne anlama geldiğini öğrenmelisiniz. Bu konuda destek almaktan çekinmeyin

2- Savunmasız olmaya izin vermiyorsunuz

İlişkilere sıkılmadan devam edebilmenin 7 yolu

İlişkiler zamanla gelişmeli. Her iki taraf da birbirine karşı daha savunmasız hale geldiğinde büyür. Açık ve savunmasız olabildiğinizde, partnerinizle daha fazla yakınlık ve bağlanma duygusu kazanırsınız. Bağınız zamanla zayıfladıkça ilişkiniz gelişir. Fakat kendinizi bu tür bir bağlantıya kapattığınızda sadece kendinizi sınırlandırmakla kalmayıp aynı zamanda ilişkinizin büyümesini de engellersiniz. Sonunda partnerler kendi kişisel gelişimlerinde ve ilişkide bir durgunluğa neden olur ve bu da ilişkiyi sıkıcı hale getirir. Kendinizi açmak zaman alır. Ancak partnerinizin sizi incitmeyeceğine ya da yargılamayacağına inanıyorsanız, içsel düşüncelerinizi ve duygularınızı açığa vurmanız faydalı olabilir. Yavaş ilerlemesi sorun değil.

Haberin Devamı

3- İletişim becerileriniz üzerinde çalışmanız gerekebilir

İlişkilere sıkılmadan devam edebilmenin 7 yolu

İyi iletişim, bir ilişkinin önemli bir parçası. İyi iletişim becerilerini öğrenmek zaman alır. İletişimde iyi olmanın bir parçası da iyi bir dinleyici olmaktır. Partnerinizi gerçekten anlamak için aktif dinleme pratiği yapmazsanız, ilişkinizi yüzeyselliğin ötesine taşımak zor. Bunun için tavsiye vermeden, sadece merakla dinlemek güzel bir başlangıç olabilir!

4- İlişkiye dair gerçekçi olmayan beklentilerinizi gözden geçirin

İlişkilere sıkılmadan devam edebilmenin 7 yolu

Çoğunlukla, ilişkiler başlangıçta harikadır. Ancak uzun süreli iyi bir ilişki sürdürmek çaba gerektirir. Ayaklarınızı yerden kesecek ve tüm romantizm hayallerinizi gerçeğe dönüştürecek mükemmel bir partner arıyorsanız, kendinizi hayal kırıklığına hazırlamış oluyorsunuz. Bu gerçek bir beklenti değil. Mükemmelik arayanlar, ufak kusurlara takılıp çok çabuk sıkılarak yollarına devam ederler. Sağlıklı, yetişkin ve karşılıklı olarak tatmin edici bir ilişki eşit alışveriş gerektirir.

Haberin Devamı

5- Sürekli yeni maceralar peşinde olmak

İlişkilere sıkılmadan devam edebilmenin 7 yolu

İlişkiyi gerçekten devam ettirmek istiyorsanız, yeni bir kişiyle yeni şeyler keşfetmenin aksine, aynı kişiyle yeni şeyler keşfetmelisiniz. Hangi durumlardan veya kişilerden sıkıldığınızı keşfetmek istiyorsanız, önceki ilişkilerinizde neyi sevdiğinizi ve neleri sevmediğinizi yazın. Geçmiş partnerlerinizde benzer özellikler ve benzer durumlar olduğunu görüyor ve ilişkileriniz kısa sürede bitiyorsa burada bakılması gereken önemli şeyler olabilir. Destek almaktan çekinmeyin.

6- Onun hakkında her şeyi bildiğinizi düşünüyorsunuz

İlişkilere sıkılmadan devam edebilmenin 7 yolu

Bir süre sonra partnerinize sunacak başka sürprizlerinin kalmayacağını düşünmek çok kolay. Partnerinizin tüm hikayelerini daha önce dinlediniz, en sevdiği yemekleri, filmleri müzikleri, hayallerini, beklentilerini biliyorsunuz ve nihayetinde artık dört gözle bekleyecek hiçbir şey kalmadı diye düşünüyorsunuz. Ama bu doğru değil. İnsanlar her zaman değişir ve dönüşür. Örneğin, dünyada olup bitenlere dair yeni ilgi alanları veya fikirleri olabilir. Ne kadar zamandır birlikte olursanız olun, partneriniz hakkında her zaman keşfedilecek yeni bir şeyler vardır. Partnerinizi nasıl gördüğünüzü yeniden şekillendirmeniz gerekiyor. Onu binlerce kez gördüğünüz partneriniz değil, yeniden, yeni bir kişi olarak görmeniz gerekiyor. İnsanlar hakkında daha fazla şey öğrenmeye açık değilseniz, yüksek ihtimalle her ilişkiye girdiğinizde sıkılırsınız.

7- Ciddi bir ilişkiye hazır değilsiniz

İlişkilere sıkılmadan devam edebilmenin 7 yolu

Birine gerçekten bir söz vermeye hazır değilseniz, işler ciddileşmeye başladığında kontrol etmeye çalışabilirsiniz. En ufak bir çatışma, yapmak istemedikleri bir şeyi istemek veya sadece uzun vadeli bir süreçten bahsetmek, sizi kaçmaya yönlendirebilir. Bir ilişki içinde olmayı istiyorsanız uğraştan korkmayacaksınız.

Bütün bunlarla birlikte, bir ilişkide can sıkıntısı normal. Ama her zaman olmamalı. Öyleyse, ilk adım bunun neden olduğunu bulmak. Bağlanma sorunları mı yoksa seçtiğiniz partnerler mi? Nedeni anladıktan sonra düzenlemeler yapabilirsiniz. Can sıkıntısının sağlıklı ve mutlu bir ilişkiye sahip olmanızı engellemesine izin vermeyin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder