Mehmet Ali Birand Amerika Irak'tan yenilgiyle ayrılıyor
HABERİ PAYLAŞ

Amerika Irak'tan yenilgiyle ayrılıyor

Haberin Devamı

Amerikan askerleri nihayet yaklaşık 9 yıllık bir işgalin ardından Irak’tan çekildi. ABD’nin “kasıtlı yanlış” istihbaratla; tüm dünyaya hem de Birleşmiş Milletler’de yalan söyleyerek başlatılan bir savaştan geriye resmi rakamlara göre 120 bin ölü kaldı. Britanya’nın en saygın gazetelerinden The Observer’ın ORB kamuoyu araştırma şirketine dayandırarak yayınladığı bir araştırmaya göreyse, ABD “Irak halkını özgürleştirmek” için başlattığı bu savaşta 1 milyon 200 bin kişinin ölümüne neden oldu. Geride paramparça, kaos içinde, tüm kurumları ve altyapısıyla çöküntü içinde ve daha da fakirleşmiş bir Irak kaldı. Daha da önemlisi ABD bölgede Şii-Sünni cepheleşmesine yol açtı.

[[HAFTAYA]]
Iraklılar, “Amerikalılar geldiğinde tek Saddam vardı. Şimdi binlerce var. Eskiden Şii miydik, Sünni mi bilmezdik, şimdi hayatımızı bu ayırım tanımlıyor” diyorlar. Özetle ABD her şeyi bozdu. Türkçesi, yüzüne gözüne bulaştırdı. Zaten daha operasyonun başında Amerikalıların savaş sonrası için bir planı olmadığı ortaya çıkmıştı. Başka şekilde dünya ekonomisine dahil olsa çok şey değiştirecek 1 trilyon dolar savaş harcaması da cabası. Öte yandan ABD bu yalanla zaten dünya halkları nezdinde sallantıda olan itibarını yerle bir etti. Güvenilirliği sıfıra indi. Neredeyse tüm dünyada ABD karşıtlığı en üst seviyeye çıktı. İşlenen savaş suçları ise yaşanan her şeyin tuzu biberi oldu. ABD’nin “işkenceciliği” ve “savaş suçları” en fazla kendi halkını şoke eden fotoğraflarla belgelendi. İşte bunun için bence ABD, Irak Savaşı’ndan yenilgiyle çıktı. Washington ve Amerikan demokrasisi Irak’ta hem prestijini hem de inanılırlığını bıraktı.

Yazık Gökhan Hoca’yı kaybettik...

Yeni YÖK Başkanı’nı bilmem tanır mısınız? Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya (İstanbul Şehir Üniversitesi Rektörü) son derece aydın, dünyayı çok yakından izleyen, çağdaş bir öğretim üyesidir. Konferanslarda tanıdım ve konuşmalarını daima ilgiyle izlediğim. Daha da önemlisi Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya fikirlerinden çok yararlandığım bir isim. YÖK’ün başına getirilmesine bir üzüldüm, bir üzüldüm... YÖK’ü değiştirip uygarlaştırabileceğine emin olsam, alkışlayacağım. Ancak Ankara’daki kafa buna izin vermez. Bu ülkeyi yöneten anlayış, hangi iktidar olursa olsun, YÖK’ü üniversitelerin kafasında bir sopa gibi tutmayı sever. Bundan dolayı da Gökhan Hoca’nın istediklerini yapabileceğine inanmıyorum. Durum böyle olursa, bir süre sonra Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya da itilip kakılmaya, eleştirilmeye başlanacak. İşte bundan dolayı “Gökhan Hoca’yı kaybettik” başlığını attım. İnşallah yanılırım.

Gel de bu insanları alkışlama

Elindeki imkanlarla daha fazla para kazanmak kadar aynı kaynakları kültür ve eğitim için harcayanlarımıza da hayranlık duyuyorum. Oya Eczacıbaşı’nın İstanbul Modern’i geçenlerde eğitim projelerini finanse etmek için nefis bir gece organize etti. Gelenlere baktım, katkıları izledim ve gururlandım. Zengin kadın. İstese hayatını dünyanın dört bir yanında dolaşarak geçirebilir. Bol mücevher alıp gününü gün edebilecekken gece gündüz çırpınıp İstanbul Modern’i yarattı. Şimdi de özel eğitim projeleri peşinde koşuyor. Gelin de alkışlamayın... Rahmi Koç diğer bir örnek. Ayvalık Cunda Adası’ndaki döneminin (1873) en önemli yapıtlarından biri sayılan Taksiyarhis Kilisesi’ni restore ettirip müzeye dönüştüreceğini açıkladı. Gelin de alkışlamayın. Suzan Sabancı da yine aynı bölgedeki Ayışığı Manastırı’nı restore ettirdi. Bu listeyi uzatabilirim. Yaşayın, var olun...

Hülya’nın göğüsleri hiç uzamadı ki!


Hülya Avşar meğer farklı bir mesaj vermek istemiş ancak ben “Twitter”da bu espriyi ciddiye almışım. “Memenizi makineye yatırıyorlar, memeniz uzuyor...” mealinde bir şey söylemişti. Ben de “Oldu mu şimdi Hülya, tüm kadınlar meme kanserinden korumak için mamografi kontrolünden geçmeye teşvik edilirken, sen şimdi bu kampanyayı mahvettin” demek istemiştim. Hülya sonradan bir açıklama yapmış ve “Benim de mesajım buydu ancak farklı şekilde söyledim. Kimsenin aklında memenin uzaması kalmaz, mamografiye gidilmesi gereği kalır...” demiş. Sanat dünyasında Hülya kadar verdiği mesajlar okunan ve dikkate alınan başka bir kişi tanımam. Bundan dolayı söylediklerine çok önem veririm. Şimdi ondan beklenen bir de hiç kıvırtmadan bütün kadınlara “Cahillik etmeyin ve her yıl mutlaka kontrole gidin” diye bağırmasıdır. Hadi Hülya göster kendini...

Velev ki Belçikalı olsa...


Belçika doğumlu olan şarkıcı Hadise, 2009 yılında Blik adlı dergiye bir demeç vermiş ve “Ben Flaman olarak doğdum, Flaman olarak kalacağım. Çocuğumu da Belçika’da doğuracağım, orada büyüteceğim. Belçika’da bir gelecek düşünüyorum” demiş. Aman efendim, bir fırtınadır koptu. “Sen nasıl olur da böyle bir şey söylersin?” diyenlerden tutun da neredeyse darağacına götürenlere kadar, kızın canına okudular. Ne Türklükten kovulması gerektiğini bıraktılar, ne sınır dışı edilmesini. Neden kızdıklarını ben hiç anlayamadım. Üstelik sonunda Hadise’ye “Yanlış anlaşıldım” dedirttiler. Velev ki Belçikalı derginin yazdıkları doğru ve Hadise bunları bilinçli söylemiş olsun. Ne var bunda? Hadise, milyonlarca Türk gibi, başka bir ülkede doğmuş ve çifte pasaportludur. İstediği yerde yaşama hakkı olduğu gibi, çocuğunu istediği yerde doğurabilir ve geleceğini de istediği ülkede devam ettirebilir. Bırakın artık şu bayat milliyetçilik gösterilerini

TBMM’yi tabii ki polis korumalı...

Yıllardan beri tartışılır ancak hiçbir zaman adım atılamazdı. TBMM’nin koruması hep asker tarafından yapılagelmiştir. Neden asker? Hiçbir demokratik ülkenin meclisi asker tarafından korunmaz. Ya kendi koruma sistemi vardır veya polis görevlidir. Asker mevcudiyeti, Meclis üstünde bir asker vesayeti olduğu izlenimini yaratmıştır. Üstelik böyle bir vesayet de vardı. Her askeri müdahalede Meclis’in kontrolü askerde olduğundan, kimsenin sesi çıkamazdı. 27 Mayıs, 12 Mart ve 12 Eylül darbelerini unutmayalım. Kamuoyunun gözünde, askerin Meclis’i koruduğu değil, askerin Meclis’i kuşattığı konuşulurdu. İşte bu açıdan son kararı (askerin çekilip, yerine polisin gelmesini) içtenlikle alkışlıyorum. Evet, sembolik bir karardır. Ancak Türkiye semboller ülkesidir ve bu da son derece önemli bir semboldür.

Norman Stone’dan Türkiye tarihi


“Türkiye-Kısa bir tarih” adlı kitap Remzi Kitabevi’nden çıktı. Ünlü tarihçi Norman Stone’un yazdığı “Türkiye-Kısa bir tarih” Selçukluların Anadolu’ya girişinden cumhuriyetin AB üyeliğine adaylığına kadar bu toprakları anlatıyor. Öyle sayfalarca, ciltlerce bir çalışma değil, 193 sayfa. Ancak gelin görün ki en önemli gelişmeler baz alınmış. Okunması çok kolay bir çalışma olmuş. Bir solukta Anadolu’nun Türklerle İslamiyet’le olan yıllarını okuyabilirsiniz. Norman Stone ustalığını yine göstermiş.

Şafak Pavey’i dinleyin

Geçtiğimiz hafta CHP’li Şafak Pavey TBMM’de AB Bakanlığı Bütçesi görüşmelerinde çok önemli bir konuşma yaptı. Pavey, hükümetin son yıllarda AB ile olan ilişkilerini eleştirdi ve önce kendimize bakalım deyip iki noktaya değindi: Düşünce özgürlüğü ve basın özgürlüğünün önünü açın. Kıbrıs’a Tayvan formülü ve AB ile tıkanan müzakereleri başlatın. Pavey çok sakin bir şekilde Meclis’te kendini dinlettirdi. Ne bardak kırdı ne de kürsüden atıldı. Söyledikleri ise gerçekten çok önemliydi. Son aylarda “AB bitti biz büyüyoruz” çıkışlarına ise AB’nin ekonomik rakamlarını hatırlatarak “Komikleşiyoruz” diye cevap verdi. Dinlenilmesi gereken bir konuşma. Bu linkten izleyebilirsiniz. (http://youtu.be/k-x7fp_fBE4)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder