Mehmet Coşkundeniz Aldatma sonrası iyileşme süreci
HABERİ PAYLAŞ

Aldatma sonrası iyileşme süreci

Haberin Devamı

1- Öncelikle ilişkinin devam edip etmeyeceğine karar verilmesi gerekiyor. Kararsızlık süreci aşıldıktan sonra mutlaka devam ya da ayrılma konusunda bir karar alınması ve bu karar doğrultusunda ilerlenmesi şart.

2- Aldatma ile ilgili yüzleşmenin tam olarak sağlanması gerek. Aldatan taraf, aldatılan tarafa her şeyi tüm açıklığıyla anlatmalı, tüm sorularına cevap vermelidir. Bu yüzleşme bir kez yapıldıktan sonra aynı konu tekrar tekrar gündeme getirilmemelidir.

3- Aldatan tarafın ya da aldatılan tarafın psikolojik sorunları olup olmadığı konusunda mutlaka uzmana başvurulmalıdır. Psikolojik sorunlar giderilmediği takdirde travmayı atlatma süresi uzayacak, hatta imkansız hale gelecektir.

[[HAFTAYA]]

4- Aldatan taraf, aldatma gerekçesi olarak karşı tarafı suçlamamalıdır. “Sen de şöyle yaptın, o yüzden senden uzaklaştım” gibi cümleler ilişkinin kurtarılmasını imkansız hale getirmektedir.

5- Aldatılan taraf, kesin ve net bir şekilde affettiğini karşı tarafa deklare etmelidir. Afedildiğini bilen taraf da bundan sonra eşinin ya da sevgilisinin güvenini zedeleyici hareketlerden kesinlikle kaçınmalıdır. Aldatmaya konu olan üçüncü kişi ile irtibat tamamen kesilmeli ve bu eşe ya da sevgiliye söylenmelidir.

6- Affetme sonrası geçmişe yönelik anı tazelemeler ilişkiyi canlı tutmanın bir yoludur. Aldatma dönemini kapsayan geçmişten söz etmiyorum. Flörtün ya da evliliğin ilk başladığı yılları anmak, bununla ilgili anıları tazelemek her zaman işe yarar.

7- Eski anıların yanı sıra, aldatma dönemini unutturacak yeni anılar da biriktirilmelidir. Birlikte yeniden tatillere çıkmak, hafta sonu kaçamakları, akşam yemekleri, öğle buluşmaları gibi... Böylece birlikteyken anılacak mutlu anılar oluşturulabilir.

8- Öfke kontrolü şart. Çiftlerin bu aşamadan sonraki tartışmalarında geçmişe yönelik hesaplaşmalardan kaçınmaları gerekiyor. Küçücük bir tartışmanın yeniden ihanet hesaplaşmasına dönüşmesi ilişkiye büyük zarar verir. Bu nedenle tartışma sırasında öfkesine hakim olamayacağını düşünen taraf mutlaka “Bunu burada keselim istersen, ağzımdan kötü sözcükler çıkmasını istemiyorum” demelidir. Daha sonra sakin kafayla tartışma konusu yeniden gündeme getirilebilir.

9- Daha önce aldatma olayını yaşamış ve ilişkilerini kurtarmış çiftlerin öyküleri olumlu örnek oluşturabilir. Çiftler birlikte olmasa da, tek tek bunları yaşamış kişilerle görüşebilirler. Yalnız burada geleneksel davranış biçimlerinden uzaük durmakta fayda var. “Ne yapalım kızım, o senin kocan” diyen bir aile büyüğü fayda yerine zarar verir. Bunun yerine genellikle yaşıt olan çiftlerin deneyimlerini dinlemek daha yararlı olacaktır.

10- İyileşme sürecinde kısa ayrılıkların da fayda getirdiği görülmektedir. Çiftler bu süreçte ayrı ayrı zaman geçirmelidir. Mümkünse birkaç günlük kısa tatillere çıkılmalıdır. Tabii bu süre içinde ilgi eksik edilmemelidir. Ayrı kalınsa bile telefonla arama ya da mesaj yollama sıklığı önemlidir. Bu, çiftlerin birbirlerini özlemesini, değerini bilmesini sağlar.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder