Mehmet Coşkundeniz Aşk bombasından nasıl kurtulunur?
HABERİ PAYLAŞ

Aşk bombasından nasıl kurtulunur?

Haberin Devamı

Cumartesi Postası’nda dün yayınlanan yazımda ‘love bombing’i yani ‘aşk bombardımanı’nı anlatmıştım. İlişkinin başında sizi aşk bombardımanına tutan ama sonra tıpkı aniden girdiği gibi aniden hayatınızdan çıkan sevgiliyi nasıl tanıyabileceğinizi yazmıştım. Bugün de, hayatınızda böyle bir aşk varsa bundan nasıl kurtulabileceğinizi anlatmaya çalışacağım.

NEDEN ZARARLI?

Bilmelisiniz ki, ‘aşk bombardımanı’ aslında gerçek değildir. Yani bu kişinin davranışları içten değil, tamamen sizi etkilemeye yöneliktir. Sizi kendisine yönlendirmeye ve borçlu hissettirmeye çalışır. Ama karşınızdaki insanın bir‘bombacı’ mı yoksa gerçek aşık mı olduğunu anlamanız da kolay değildir. Beyniniz, onun davranışlarını olumlu olarak kabul eder. Olumsuz işaret görseniz bile, daha önce yaptığı jestler aklınıza gelince bunları affetmeye meyilli olursunuz. Karşınızdaki insan bir duygu vampiri gibi, içinizdeki tüm duyguları emer. Onun yaptığı bir tür istismar ve psikolojik şiddettir. İstismara ve psikolojik şiddete uğrayan herkes de mutlaka travma yaşar. Üstelik sonraki ilişkilerinizde güvensiz biri olmanıza neden olur.

KİMLER RİSK ALTINDA?

Herkes bir ilişkide kendini iyi ve mutlu hissetmek ister. Hele hele daha öncekiilişkilerinizde yanmış ve yıkılmış iseniz, aşk bombardımanına kanma olasılığınız daha da yüksek. Çünkü aşk bombacısı size bugüne kadar görmediğiniz ilgiyi gösterecektir. Sonunda da tam tersini yaparak sizi bir kenara atacaktır.

BOMBARDIMANIN 3 AŞAMASI

1. MÜKEMMELLEŞTİRME:
Abartılı sevgi gösterileriyle önce kendini mükemmelleştirir. Ardından kendinizi dünyadaki en mükemmel ve tüm sevgileri hak etmiş biri gibi hissetmenizi sağlar. Ama burada önemli bir ayrım vardır. Bir süre sonra “İstediklerimi yaparsan, benim istediğim gibi davranırsan seni sevgiye boğarım” şeklinde şartlarla ortaya çıkar.

2. DEĞER DÜŞÜRME: Aşk bombacısı mutlaka bir değişim geçirecektir. Sizi mucizelere boğan kahramanınız bir anda başka bir kişi olacaktır. Ama bu durumda bile siz kendinizi suçlar hale gelirsiniz. Arkadaşlarınızla vakit geçirdiğinizde bile kendisinin yerine başkalarını tercih ettiğinizi öne sürecek ve bunu bir baskı unsuru olarak kullanacaktır.

3. TERK ETME: Ya bir anda ortadan kaybolur ya da şiddetli bir kavganın sonrasında çekip gider. Ama aslında bu da bir taktiktir. Bir süre sonra yeniden ortaya çıkacak ve sizin ona bağlılığınızı sınayacaktır. Narsisistik kişilik olduğu için sizin zayıf yanlarınızı yine kullanmaya çalışacak ve size “Benden başkasıyla yapamazsın” demeye geçirtecektir.

KURTULMANIN YOLLARI

1. DURDURUN:
İlişkiniz tahmininizden daha hızlı yürüyorsa ona şunu söyleyin: “Evet, ben de seni seviyorum. Ama çok hızlı gidiyoruz ve ben duvara toslamaktan korkuyorum yavaşlayalım.”

2. EYLEMLERİNE BAKIN: Aşk bombacılarının eylemleri, sözlerinden daha büyüktür. Size kamyonla çiçek gönderen kişi, ertesi gün bir mesaj bile atmıyorsa, bombardımana maruz kalıyorsunuzdur.

3. İTİRAZ EDİN: Daha ilişkinizin ilk haftasında “Sensiz yaşayamam” demeye başlamışsa, “Söylediğin şey mümkün değil, elbette yaşarsın. Evet iyi gidiyoruz ama bu kadar büyük cümleler kurmana gerek yok” deyin.

4. ENGELLEYİN: Diyelim ki bombardımanı geç fark ettiniz. Bu durumda hemen irtibatı kesmelisiniz. Her yerden engelleyin. Sizinle iletişim kurmaya çalışırsa bunu taciz olarak kabul edip şikayetçi olun. Gerekirse mahkemeden uzaklaştırma kararı aldırın.

5. ARKADAŞ KALMAYIN: Bu tür bir istismarcı ile arkadaş kalamazsınız. Arkadaş olarak iletişimde olduğunuz sürece tehlikeye de açıksınızdır.

6. AİLENİZLE VE ARKADAŞLARINIZLA OLUN: Sizin göremediğinizi arkadaşlarınız ve aileniz görür. Zamanı onlarla birlikte geçirin. Onların bombacı partnerinizle ilgili söylediği şeyleri iyi değerlendirin.

7. GERÇEĞİ GÖRÜN: Yaptıkları hiçbir zaman gerçek aşkın gerekleri değildi. O sizi istismar ediyordu. Bunu bir başkası yapsa hayatınızdan uzaklaştırırdınız değil mi? İşte bu gerçeği hiçbir zaman unutmayın.

NOT: Bu yazıda Klinik Psikiyatr Dr. Dale Archer’ın makalesinden faydalanılmıştır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder