Mehmet Coşkundeniz Aşkın manifestosu
HABERİ PAYLAŞ

Aşkın manifestosu

AŞK DOKTORU MEHMET COŞKUNDENİZ YAZDI...

https://twitter.com/Askdoktoru

Bugüne kadar aşkla ilgili bildiğin her şeyi unut. Şimdi aşağıdaki maddeleri oku. Aşka bakış açının değiştiğini göreceksin. Belki de bunca zaman kendi kendine sorduğun “Ben neden düzgün bir aşk yaşayamıyorum?” sorusunun cevabını bulacaksın.

1 Herkesin aşık olma hakkı vardır ancak hiç kimse aşık olmaya zorlanamaz.

2 Aşk tek taraflı bir iradedir. Bir kişinin aşık olması için karşılık görmesi şart değildir. Buna ‘karşılıksız aşk’ denir.

Haberin Devamı

3 Aşkın karşılıklı olduğu durumlara ‘ilişki’ adı verilir.

4 İmkansız aşk yoktur. Kendisine ‘aşık’ süsü vermiş sahtekarlar vardır.

5 Aşkın sürebilmesi için iki tarafın da aynı oranda çaba göstermesi şarttır.

6 Taraflardan sadece biri çaba gösterip diğeri göstermiyorsa o aşkın ömrü uzun değildir.

7 Bir kişinin aşık olduğunu anlayabilmesi için fiziksel ve ruhsal değişimleri gözlemlemesi yeterlidir.

8 Aşık olan kişi ‘maşuk’unu gördüğünde dizleri titrer, elleri terler, kalp atışı hızlanır, heyecan duyar, çok enerjiktir. Görmediğinde sürekli özler, birlikte olmayı hayal eder, onun için endişe duyar, iştahtan kesilir, gereksiz şekilde ağlar ya da güler.

9 İnsan ancak tanımadığı kişiye aşık olur. Tanıdıkça sever ya da sevmez. Birbirlerinin her şeyini bilen dostlar arasında çok iyi ilişki olur ama tutkulu aşk yaşanmaz.

10 Aşkın ‘hormon’ dönemi mutlaka biter. Bu dönemin süresi kişiden kişiye değişir.

11 Hormonlar aynı oranda salgılanmasa da aşkı canlı tutmak mümkündür. Bunun için 5’inci maddenin uygulanması gerekir.

12 Aşk, yazılı ya da sözlü olarak bir kez beyan edildikten sonra taraflardan birinin ‘Bitti’ dediği güne kadar geçerliliğini korur.

13 Taraflardan birinin ‘Bitti’ demesi onu bağlar. Diğerinin aşkı devam ediyorsa 2’nci madde devreye girer.

14 Taraflar birbirlerine sadık olmak ve aşkın sorumluluğunu taşımak zorundadır. Sadakatsizlik ya da sorumsuzluk diğer tarafa aşkı sona erdirme hakkı verir.

15 Affetmek aşkta tamamen kişisel tercihtir. Kimin neyi affedeceği kendi iradesine bağlıdır. Ne affeden kişi kınanabilir ne de affetmeyen.

Haberin Devamı

16 Aynı anda iki kişiye aşık olunamaz. Aynı anda iki kişiyle ilgileniliyorsa bu, ikisine de aşık olunmadığını gösterir.

17 Sekssiz aşk olmaz, aşksız seks olur.

18 Seksin devreye girmediği, en azından sevgilinin arzulanmadığı durumlara ‘platonik aşk’ denir.

19 İnternette aşık olunmaz, sadece tanışılır. Aşk internette tanışan kişiler yüz yüze geldiğinde başlar ya da başlamaz.

20 Evlilik ve aşk farklı kavramlardır. Her aşık olunanla evlenilmez. Her evlilikte de aşk yoktur.

21 İdeal evlilik; önce aşık olunan, sonra tanıdıkça sevilen ve olduğu gibi kabul edilen kişiyle yapılandır.

22 Mantık evliliği tehlikelidir. Eşine aşık olmadan evlenen ya da aşkı en az bir kez tatmamış kişilerin evliliğinde aşk potansiyel tehlikedir.

23 Aşk hep zamansız gelir ve reddedilemez.

24 Aşk üst seviyede mutluluk verdiği gibi acı da verir. Aşkın acısı yaşanmadan bitmez.

25 Aşkta ‘unutmak’ diye bir şey sözkonusu değildir. Kişi sadece ‘onsuzluğa’ alışır.

26 Sevdiğini mutlaka söyle. “Sen biliyorsun ya sevdiğimi” deme. Aşık insan sevildiğini duymak ister. Bunu binlerce kez söylesen de bıkmaz. Öyleyse sen de bıkma.

Haberin Devamı

27 Söylemek yetmez, sevdiğini göster. Bunun en iyi yolu, sevdiğin kişiyi hayatının en öncelikli kişisi haline getirmendir. Bir başka deyişle ondan daha önemli kişi ya da şey olmamalı hayatında.

28 Onu görmek için fırsatlar yarat. İşe, güce, okula mazeret bulma. Her atlatman, her “Görüşelim” dediğinde reddetmen aranızdaki aşkı törpüleyecektir, azaltacaktır.

29 Sürprizler yap, yaratıcılığını kullan. Klişe şeylere gerek yok. Kimse sana sürekli elinde bir buket çiçekle kapısına git demiyor. Ama “Çiçek almak da ne, bizim bunlara ihtiyacımız yok” deme. Ayda yılda bir de olsa o çiçeği al. Sürprizi çiçeğe de indirgeme. Yapacak çok şeyin olmalı.

30 Onunla konuşurken yumuşak ol. En kavgalı anınızda bile sesini yükseltme. Haklı da olsan, haksız da olsan onu mutlaka dinle, söylediklerine kulak ver. Ondan sonra kendi söyleyeceklerini söyle. Tartışma bitince barış, asla küs kalma.

31 Dokunmak aşkın en güzel aktarımıdır. Her fırsatta dokun ona, elini tut, saçını okşa, beline sarıl, omuzuna yaslan. Ama mutlaka dokun. Dokunmaktan kaçarsan karşındaki insan kendisini ‘istenmeyen’ olarak görür.

32 Mutlak dürüstlük yoktur biliyorum ama elinden geldiğince dürüst ol. Onun yüzünü güldürecek, hoşça vakit geçirtecek beyaz yalanların zararı yok. Hayatını etkileyecek yalanlar söyleme. Kendini olduğundan farklı tanıtma, bir gün bunun ortaya çıkacağını unutma.

33 Onun kişiliğine, yaşam biçimine, senden önceki hayatına saygı duy. O da seninkine duyacaktır böylece. Siz birlikte olmaya başladığınız andan itibaren birbirinize karşı sorumlusunuz. Kimseye geçmişinin hesabını sorma, çünkü seni ilgilendirmez.

34 Birlikte kaliteli zaman geçirin. Sürekli evin içinde oturarak ya da hep aynı yerlere giderek kendinizi sıkıntıya boğmayın. Yeni yerler keşfedin, birbirinize kitap okuyun, bir filmi izledikten sonra üzerinde konuşun.

35 Geleceğe dönük planlar yapın. Ama asla birbirinizden yapamayacağınız şeyler istemeyin. Tutamayacağınız sözleri vermekten kaçının. İlişkiye ad koymak iyidir ama bunu yapamıyorsanız akışına bırakın.

36 Başkalarının önünde asla kavga etmeyin, birbirinizi eleştirmeyin. Sevgililer birbirinin rakibi değil, tarafıdır. Birbirinizi koşulsuz desteklemelisiniz. Ancak kendi kendinize kaldığınızda sevgilinizin yanlışlarını ona söylemelisiniz ve düzeltmesini istemelisiniz.

37 Aşk ‘katlanmak’ değildir. Sevgilinizin yapmayı istemediğiniz şeyleri yaptırmasına belki bir süre katlanabilirsiniz. Ancak daha sonra mutlaka bundan sıkılacak ve yapmaktan vazgeçeceksinizdir. Bu yüzden ‘katlanmayın’, sevgilinize “Ben bunu yapmak istemiyorum” deyin.

38 Birbirinize olduğu kadar, birbirinizin ailelerine ve arkadaşlarına da saygı duyun.

39 Bir derdiniz olduğunda bunu başkalarıyla değil, önce sevgilinizle paylaşın.

40 Önemli bir konuda (iş, okul, aile) mutlaka sevgilinizin görüşünü alın. Onun söylediklerini önemseyin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder