Mehmet Coşkundeniz Bağımlılıktan kurtulma yolları
HABERİ PAYLAŞ

Bağımlılıktan kurtulma yolları

Bağımlı bir ilişki yaşayıp yaşamadığınızı anlamanın yollarını dünkü Cumartesi Postası’nda yazmıştım (yazıyı posta.com.tr’de bulabilirsiniz.) Bugün de eğer böyle bir ilişkideyseniz bundan nasıl kurtulmanız gerektiğini anlatmaya çalışacağım. Unutmayın, bağımlı ilişki hem sizin için hem sevgiliniz için son derece sağlıksız bir ilişki türüdür ve bundan mutlaka kurtulmak gerekir.

1. Farkına varın

Sevgilinizle konuşmalısınız. O, karşılıklı bağımlılığın farkında bile olmayabilir. Önce bağımlı olma hakkında konuşun, sonra bunun ilişkiniz için neden kötü olduğunu anlatın. Çok acık sözlerle ve onu üzmekten korkmadan duyduğunuz mutsuzluğu aktarmalısınız.

Haberin Devamı

2. İnkar etmesini engelleyin

Birçok kişi bağımlılık ile aşırı sevgiyi birbirine karıştırır. Sizin durumu anlatmanıza rağmen “Ben seni çok seviyorum, sensiz mutsuzum” gibi sözlerle bunun bağımlılık olmadığını inkar edecektir. Bu noktada sabırlı olmalısınız. Ona mutlu çiftlerin asla sizin gibi davranmadığını anlatmalısınız.

3. Birlikte çalışın

Karşılıklı bağımlı ilişkiden kurtulmanın tek yolu, birlikte çalışmaktır. Birlikte çalışmaya başlamadan önce de anlaşmazlık yaşadığınız konuları mutlaka gidermelisiniz. Aksi takdirde ilişkiniz çok daha kötü noktalara gidecektir.

4.Yeniden sosyal hayat

Bağımlı bir ilişkideyseniz büyük olasılıkla eski arkadaşlarınızla ve belki de ailenizle bağlantıyı koparmışsınızdır. Şimdi onlara ulaşıp, arkadaşlık ve aile ilişkilerini yeniden kurmalısınız. Evet,belki size başta kızacaklardır ama durumunuzu anlatırsanız affedeceklerdir.

5. Ayrı ayrı plan yapın

Bağımlılığı engellemenin en önemli yolu, ilişkinize iki ayrı kişiliğin bir araya gelmesi olarak bakmaktır. Şimdi bu iki ayrı kişi, kendi hayatlarına dönmeli. Birbiriniz olmadan plan yapmaya başlayın. Bu size ayrı ayrı da hayattan keyif alabileceğinizi gösterecektir.

6. Hobiler edinin

Birbirine bağımlı çiftlerin çoğu aynı hobilere sahiptir ama artık sadece size ait olan yeni hobiler denemelisiniz. Sevgilinizin katılmadığı benzersiz, ilginç bir hobiye sahip olmak size kendinizi çok iyi hissettirecektir.

7. Daha az buluşun

Her günü, her saati, her dakikayı birlikte geçiriyordunuz, artık olay değişti. Gününüzü sevgilinizden ayrı olarak geçirdiğinizde başlarda yoksunluk hissetseniz de bir süre sonra müthiş bir ruhsal tatmin elde edeceksiniz. Düşünsenize, bu hayat sizin ve kontrolü de sizde!

Haberin Devamı

8. Kaliteli zaman

Bağımlı bir ilişkinin içinde yapmak istediklerinizi yapamazsınız. Oysa şimdi elinize kahvenizi alıp saatlerce kitap okuyabilir, sevgilinizin pek hoşlanmadığı türde filmleri izleyebilir ya da size keyif verecek herhangi bir şeyi yapabilirsiniz.

9. Yeni arkadaşlar

Bu süreçte yeni bir çevre edinmek, yeni insanlar tanımak, onların hayatlarına tanık olmak size çok iyi gelecektir. Böylece dünyanın sizin ve sevgilinizin etrafında dönmediğini anlayacaksınız.

10. Yardım alın

Sağlıklı bir ilişkiyi neyin oluşturduğunu bilip bunu elde etmek için çalışmalısınız ama bazen bu bağımlılıktan kendi başınıza kurtulamazsınız. Danışmanlık şeklinde profesyonel yardıma ihtiyacınız olabilir. İlişkinizin zarar görmesine izin vermektense, gerçekten ihtiyacınız olan yardımı almak daha iyidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder