Mehmet Coşkundeniz Dijital çağın aşk yalanları
HABERİ PAYLAŞ

Dijital çağın aşk yalanları

Çağ değişiyor, yalanlar da değişiyor. Yalanın amacı aynı, gizlice yapılan bazı şeyleri saklamak. Sadece şekli farklı artık. Dijital çağ, modası geçmiş yalanları şıp diye ortaya çıkarıyor. İnsansa bu yeni duruma göre yeni yalanlar geliştiriyor. İşte o yalanlar...

Teknolojinin bu kadar gelişmiş olmadığı, internetin bu kadar yaygınlaşmadığı, sosyal medyanın hayatımızı bu kadar etkilemediği dönemlerde sevgiliye daha kolay yalan söylenebiliyordu. Ama devir değişti, artık her şey internet üzerinden kolaylıkla takip edilebiliyor.

Haberin Devamı

Örneğin sen “Trafik yoğun, biraz gecikiyorum sevgilim” diyorsun, sevgilin elindeki akıllı telefondan şehirdeki trafik durumunu gösteren uygulamaya bakıp yalan söylediğini şıp diye anlıyor. Ya da sen iş çıkışı bir kaçamak yapıp arkadaşlarınla birkaç kadeh atmaya giderken sevgiline

“Patron bu saate toplantı koydu aşkım” diyorsun, sevgilin hani bulunduğun yeri tam olarak gösteren uygulamalar var ya, onlarla nerede olduğunu göstermeni istiyor, apışıp kalıyorsun. Tabii insan da yalan konusunda kendini geliştiriyor, teknolojiyi alt etmeye çalışıyor. Bunda ne kadar başarılı olduğu meçhul ama en azından deniyor. Bakalım dijital çağın aşk yalanları neymiş...

Twitter ve Facebook hesabım yok

Yıl olmuş 2013. Sosyal medyada hesabı olmayana iş bile vermiyorlar. Çünkü hesabı olmayanların bir şeyler sakladığı düşünülüyor. Bu yalan ilk tanışma döneminde söyleniyor. Elbette hesabı var ama kendi adıyla değil bir rumuzla açmış durumda. Senin bilmeni istemiyor çünkü sanal kırıştırma potansiyeli yüksek. Bunun bozulmasını istemiyor. Hatta sana “Birlikte bir hesap 6 EKİM 2013 6 oluşturalım” diyecek kadar rahat. Çünkü takma isimle açtığı hesabın ortaya çıkmayacağından emin.

Hepsi okuldan ve işyerinden arkadaşlarım

Sosyal medya hesaplarında çok sayıda arkadaşı var ve bunların çoğu karşı cins. Üstelik eklemeye de devam ediyor. Sevgilin bir ünlü değilse bu kadar takipçiyle ne işi olabilir? Hatta şöyle sorayım, bir insanın okuldan ve işyerinden kaç tane arkadaşı olabilir? Potansiyel olarak bir kenarda dursun diye eklenmiş kişilerdir bunlar. Silmeni talep ettiğinde büyük olasılıkla “Abartıyorsun” diyecek, hatta “Peki öyleyse askıya alıyorum hesabımı” deyip, dediğini de yapacaktır. Ama dikkat et hesap askıda. Yani dilediği zaman tekrar açabilir.

Haberin Devamı

Aceleyle çıktım, telefonumu evde unutmuşum

Akıllı cep telefonu yanındayken herkes kabak gibi ortadadır. GSM operatörleri şöyle bir hizmet sağlıyor: Telefonunuz açık ama kapalı görünüyor. Size gelen aramaları şirket SMS ile bildiriyor. Siz de dilediğinizi geri arayabiliyorsunuz. Bir anlamda faydalı olan bu hizmet yalana da çanak tutuyor. Bütün gün arayıp ulaşamadığınız sevgiliniz “Aceleyle çıkarken telefonu unutmuşum sevgilim” diyebilir. Ama aslında telefonu yanında ve GSM operatörü sayesinde kapalı olarak görünebilir. Maalesef bu yalanı ortaya çıkarmak mümkün değil. Tabii kafaya takarsanız mutlaka yakalarsınız da inanın bana değmez.

Senden başka kimseyle yazışmıyorum

Akıllı telefonlar için sayısız mesajlaşma uygulaması var. Bunların kimisi o uygulamaya en son saat kaçta girdiğinizi dahi gösteriyor. Yani sevgilinize “İyi geceler aşkım, ben uyuyorum” dedikten sonra o mesajlaşma uygulamasına girerseniz saniyesine kadar gösteriyor. Ertesi gün sevgili “Gece o uygulamaya girmişsin” dediğinde, “Uykum kaçtı, şöyle bir baktım. Ben senden başka kimse ile yazışmıyorum” cevabı gelebiliyor. Aslında öyle değil tabii... Yakalanmamak için uygulamanın son giriş saatini gösteren ayarını kapatmak gerek. Bu durumda kapatan kişi de başkalarının son giriş saatini göremez hale geliyor.

Haberin Devamı

Daha önce internetten kimse ile çıkmadım

İnternet Türkiye’de yaygın olarak 1997’den beri kullanılıyor. Yani 16 yıl olmuş. Demezler mi insana “Sen 16 yıldır mağarada mı yaşıyordun?” diye. Bu yalanın söylenme nedeni aslında internette çapkın oluşunu gizlemektir. Yoksa internetten birileriyle tanışıp çıkmayı artık kimse yadırgamıyor, ayıplamıyor. Bu yalan dijital çağ öncesi söylenen “Beni bugüne kadar hiç kimse senin gibi etkilemedi” yalanıyla aynıdır. Ona ne kadar inanıyorsanız, buna da o kadar inanın. Hiç kimse Facebook’ta ilkokul arkadaşını aramıyor.

Denemek için indirdim

Facebook’ta, Twitter’da, Instagram’da hesabı olan, sizin bildiğiniz birkaç mesajlaşma uygulamasını telefonunda bulunduran biri neden yeni çıkan her mesaj ya da sosyal medya programını da indirir ki? Siz sorduğunuzda büyük olasılıkla “Denemek için indirdim” diyecektir. Oysa amaç başkadır. Sizin haberinizin olmadığı, üyeliğinizin bulunmadığı bu yeni uygulamada rahatça at koşturacaktır. Ha, böyle bir uygulamayı indirip ilk olarak size haber veriyor ve “Hadi sen de indir de oradan konuşalım” diyorsa alın o sevgiliyi bağrınıza basın.

(06.10.2013 tarihli Posta Karnaval'dan alınmıştır.)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder