Mehmet CoşkundenizDuygusal şantajın işaretleri

HABERİ PAYLAŞ

Duygusal şantajın işaretleri

İlişkinizi yürütmekte zorlandığınızı, baskı altında olduğunuzu düşünüyorsanız ve yapmak istemediğiniz bazı şeyleri sırf sevgiliniz istiyor diye yapıyorsanız ‘duygusal şantaj’ altında olabilirsiniz. Duygusal şantaj genellikle korku aşılamak, yükümlülük duygusu yaratmak ve suçluluk duygusundan yararlanmak olarak karşımıza çıkar. İşiniz olduğu için buluşamadığınız sevgiliniz size “Demek işin benden daha önemli” diyorsa, işte bu duygusal şantajdır. İşte duygusal şantajın işaretleri...

1-TEHDİTLER

Duygusal şantajcılar korku aşılamak ve istediklerini yapmanız için sizi manipüle etmek amacıyla tehditler kullanırlar. Bu tehditler ilişkiyi bitirmekten itibarınıza zarar vermeye kadar uzanabilir.

Haberin Devamı

2-SUÇLU PSİKOLOJİSİ

“Beni sevseydin bunu yapardın” gibi ifadeler, kendinizi suçlu hissetmenize neden olur. Amaç, kendi duygusal bütünlüğünüzü sorgulayarak onların isteklerine boyun eğmenizi sağlamaktır.

3-DARGINLIK

Size karşı soğuk davranmak veya sessiz kalmak da duygusal şantajın bir başka biçimidir. Şantajcı duygusal olarak geri çekilir ve siz onun isteklerine boyun eğene kadar size soğuk davranır.

4-TUTARSIZLIK

Duygusal şantajcılar size yakınken birden uzaklaşır ya da uzakken yakınlaşır. Tutarsız davranarak sizi diken üstünde tutar, onlara olan duygusal bağımlılığınızı artırır.

5-KURBAN ROLÜ

Şantajcı kurbanı oynar ve taleplerini kabul etmezseniz sizi olayın suçlusu fail haline getirir. Aslında bir süre sonra gerçek kurban siz olursunuz ve boyun eğmekten başka seçeneğiniz kalmaz.

6-KOŞULLU SEVGİ

Şantajcı, sevgisinin veya saygısının, istediklerini yapmanız koşuluna bağlı olduğunu açıkça belirtir. Bu, özgüveninizi sarsar ve sevgilerini kazanmak zorundaymışsınız gibi hissetmenize neden olur.

7-GASLIGHTING

Duygusal şantaj genellikle gaslighting ile kendini gösterir. Bu durum kendi gerçekliğinizi veya yargılarınızı sorgulamanıza neden olur. Kontrol edilmeniz kolaylaşır, sürekli kendinizden şüphe edersiniz.

8-MADDİ DURUM

Şantajcı, bir kontrol biçimi olarak sizin için harcadığı parayı sürekli başınıza kakabilir. Siz böylece kendinizi yükümlü hissedersiniz. Ayrıca paranın kaynağının kesileceğinden endişe edersiniz.

Haberin Devamı

9-DUYGUSAL SÖMÜRÜ

Bir şantajcı, sizin ona ne kadar bağlı olduğunuz, ne kadar sevdiğinizi ve ilişkiyi ne kadar önemsediğinizi bilir. Bunlar sizin duygusal yatırımınızdır. Şantajcı her zaman bunu size karşı kullanır.

10-HEDEF ŞAŞIRTMAK

Tam taleplerini karşıladığınızı düşündüğünüz anda, kriterleri değiştirirler. Asla yeterince şey yapamadığınızı hissetmeye başlarsınız ve bu dengesizlik onun sizin üzerinizdeki kontrolünü artırır.

11-DUYGU PATLAMASI

Şantajcılar gözyaşı, öfke veya gerginlik gibi durumları gözdağı verme veya suçluluk duygusu yaratma biçimi olarak kullanır. Amaç, taleplerine boyun eğeceğiniz noktaya kadar sizi bunaltmaktır.

12-ÖNEMSİZ HİSSETTİRMEK

Size aşırı hassas diyerek veya aşırı tepki verdiğinizi söyleyerek duygularınızı veya endişelerinizi geçersiz kılarlar. Bu taktik özgüveninizi aşındırır ve yargılarınızdan şüphe etmenize neden olur.

13-ACİL DURUM

“Şimdi karar vermezsen çok geç olacak” gibi ifadeler etraflıca düşünmenizi veya başkalarına danışmanızı engellemek için kullanılır. Böylece itaat etme olasılığınızı artırmak isterler.

Haberin Devamı

14-İZOLE ETMEK

Sizi arkadaşlarınızdan veya ailenizden izole etmeye çalışarak “Senin sadece bana ihtiyacın var” fikrini aşılamaya çalışırlar. Böylece siz onun taktiklerine karşı savunmasız kalırsınız.

15-SÜRELİ SUÇLAMA

Duygusal şantajcıya göre ilişkideki sorunlarda hatalı hep sizsinizdir. Bu, sizi sürekli günah keçisi yapmak için tasarlanmış tek taraflı bir suçlamadır ve özsaygınızı azaltır.

16-YALANCI ŞAHİTLER

İddialarını desteklemek için manipülasyonlarına ortak arkadaşlarını dahil edebilirler. “Bilmem kim de benimle aynı fikirde” diyerek sizin düşüncenizi önemsiz kılmaya çalışırlar.

17-BAŞA KAKMAK

Size iyi davrandıkları durumları hatırlatarak onlara borçlu olduğunuzu hissetmenize neden olurlar. Bu his, şimdi talep ettikleri şeye ‘Hayır’ demenizi zorlaştırır.

18-TUTULMAYAN SÖZLER

Boş vaatler, sizi ilişkiye bağlı tutmak için kullandığı yöntemdir. Değişmeyeceklerini bildikleri halde değişeceklerine söz verirler. Ama bu sizi umut etmeye ve itaat etmeye devam ettirir.

19-SADAKAT

Söylediği bir şeye karşı çıktığınızda ilişkiye olan bağlılığınızı sorgulamaya başlarlar. “Sen değiştin, başka biri mi var?” gibi sorular, sizi suçluluk duygusuna sürükleyerek itaat etmenizi sağlamaya yöneliktir.

20-TEK TARAFLI ÖZÜR

Her zaman özür dileyen taraf sizseniz duygusal şantaj altındasınız demektir. Sürekli özür dileme ihtiyacı şantajcıya kontrol sağlarken sizin de eylemlerinizi ve duygularınızı sorgulamanıza neden olur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder