Mehmet Coşkundeniz Duygusal zorbalığın işaretleri
HABERİ PAYLAŞ

Duygusal zorbalığın işaretleri

Zorbalık sadece kaba davranmak, fiziksel müdahalede bulunmak, aşağılamak değildir. Sevgilinizin ilişki boyunca sizi manipüle etmesi de bir çeşit zorbalıktır. Üstelik manipülasyonu anlamak da çok zordur. Çünkü duygusal zorbanın yaptığı manipülasyon sizi “Beni sevdiği için yapıyor” diye düşündürtebilir. Ama bu tür insanlar sadece kendisini sever ve hayatındaki herkesi kontrol etmek ister. İşte manipülasyonla ortaya çıkan duygusal zorbalığın işaretleri...

1- KÜÇÜK ŞEYLER İÇİN KAVGA ÇIKARIR

Hemen her konuda kavga çıkaran sevgilinizin amacı aslında sizi bıktırarak pes etmenizi sağlamaktır. Hele hele gerginliği sevmeyen bir insansanız bunu size karşı koz olarak kullanır.

Haberin Devamı

2- HER KONUDA SİZİ SUÇLAR

Başınıza tatsız bir olay geldiğinde, olayın failini değil sizi suçlar. Giyim şekliniz, arkadaşlarınıza davranışınız, yabancılarla iletişiminiz hep suçlama konusudur.

3- KENDİ HATALARINDAN SİZİ SORUMLU TUTAR

Yanlış bir şey yaptığında “Sen böyle davranmasaydın ben de bunu yapmazdım”, “Beni üzmeseydin, bunlar olmazdı” diyebilir. Oysa onun hatasıyla sizin davranışınızın arasında en ufak bağ bile yoktur. Bu suçlamayla kendisini affettirmek için bir koz elde etmeye çalışır.

4- SÜREKLİ YANILDIĞINIZI İDDİA EDER

Bir fikri paylaştığınızda, bir görüş ileri sürdüğünüzde bunun yanlış olduğunu kanıtlayana kadar pes etmez. Abartılı anlatış şekliyle, yetkin olmadığınız konuda kulaktan dolma bilgilerle sizi alt etmeye çalışır.

5- SİZİ ÇEVRENİZDEN YALITIR

Arkadaşlarınızı veya ailenizi görmenizi engeller. Çünkü kontrolcü insanlar, günlük hayatınızda başkaları olduğunda güç kaybeder. Bunun nedeni, arkadaşlarınız ve ailenizle onun davranışları hakkında konuştuğunuzda onların foyasını ortaya çıkaracağı korkusudur.

6- KİŞİSEL ALANINIZA SAYGI DUYMAZ

Telefonunuzu, sosyal medya hesaplarınızı kontrol eder. Bir yere gittiğinizde görüntülü arayıp söylediğiniz yerde olup olmadığınızı görmek ister. Bu durum kıskançlıktan değil, yine kontrolü kaybetme korkusundan ortaya çıkar.

7- HAYATLARINA MÜDAHALE İSTEMEZ

Sizin kişisel alanınıza saygı duymaz ama kendisi sır dolu bir hayatın içinde yaşar. “Sen benden bir şey saklıyorsun” dediğinizde de “Hayatıma çok müdahale ediyorsun” diyerek yine sizi suçlar.

Haberin Devamı

8- DUYGUSAL İSTİSMARA BAŞVURUR

Ayrılmaya kalktığınızda “Benden daha iyi birini bulacağını mı sanıyorsun?” diyerek üste çıkmaya çalışır. Sizi de kötü bir eş ya da sevgili olduğunuza inandırır. Buna duygusal istismar denir ve psikolojik zorbalığın zirvesidir.

9- ELLERİNDE HEP BİR KOZ VARDIR

Kimi zaman sizin yaptığınız hatalar hakkında konuşmayıp “Olur böyle şeyler, geçti bitti” der. Ama bunun asıl sebebi bu hatanızı cebine atıp, ileride bir koz olarak kullanmaktır.

10- MADDİYATLA BASKI KURAR

Maddi konularda sıkıntıdayken yardımda bulunur ama bunu yine sizi kontrol etmek amacıyla yapar. Hatta maddi açıdan kendisine bağlı olmanız üzerinizdeki kontrolü artıracağı için ona mutluluk verir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder