Mehmet Coşkundeniz Duygusal zorbalıktan kurtulmak istiyorum
HABERİ PAYLAŞ

Duygusal zorbalıktan kurtulmak istiyorum

Cumartesi günü yazdığınız ‘Duygusal zorbalığın işaretleri’ başlıklı yazınızı okudum. Yazdığınız her şeyin benim ilişkimde de var olduğunu düşünüyorum. Sevgilim asla kabalık yapmaz, sesini bile yükseltmez. Ama her olayda haklı çıkar, her zaman mağdurmuş gibi davranır. Hatta ona göre ilişkide verici taraf o, ben hep sömürücüyüm. Bu durumdan kurtulmak istiyorum. ● SELEN

Öncelikle durumu kabullenme. Karşı çıktığında o insanı şaşırtacaksın. Onu güçsüz kılacak şeyleri bul ve yüzüne vur. Bugüne kadar söylediği her şeyi kabul ettiğini biliyor. Farklı tepkiler vererek onun kafasını karıştır. Hiçbir şey için ona ihtiyacın olmadığını, aşkı bile gerekirse tek başına yaşayabileceğini göster. Bunun için özgüvenini artırman gerekiyor. Unutma ki o hayatına girmeden önce de senin bir yaşamın vardı. Duygusal zorbalar sevgilerini bile verirken karşılığında bir şey almak ister. Ona istediğini verme. Bir başka deyişle sorumluluk al ve gerekirse bu ilişkiyi bitir. Bu şekilde davrandığı tadirde istenmediğini bilsin.

Haberin Devamı

Hata yapmaktan çok korkuyorum

Henüz 1 aylık bir ilişkim var. Çok seviyorum ama hata yapmaktan korkuyorum. Çünkü daha önceki birkaç ilişkim benim hatalarım yüzünden bitti. Ya çok sıktım ya da aceleye getirdim. İnanın onun yanındayken nasıl davranacağım konusunda elim ayağıma dolaşıyor. Söyleyeceğim bir şeyi yanlış anlamasından ve bu yüzden beni terk edeceğinden korkuyorum. Ne yapabilirim? ● İSMET

Yeni ilişkiler her zaman heyecan vericidir. Ama bu heyecan hatalar da yaptırabilir. Her şeyden önce acele etme, flörtün tadını çıkar. Çiçeği burnunda sevgili olmayı uzatabildiğin kadar uzat. Hehangi bir sorunda hemen mücadeleden vazgeçme. Aranızda yaşananları başkasına anlatma ve mahremiyeti koru. Aşırı fedakarlık zararlıdır, fazla özveride bulunma. Kişiliğinden vazgeçme. Ne her an birlikte ol ne de fazla uzak kal. Bir denge oluştur. Eski ilişkilerinden söz etme. Sorsa bile anlatma. Sevglinle inanç ve politika konularında tartışma. Ve hiçbir zaman haklı çıkmaya çalışma. Empati yeteneğini geliştir ve onun açısından da düşün.

Haberin Devamı

Bir sevgili istiyorum hazır mıyım bilmiyorum

Sorunlu bir ilişkiden çıkalı 6 ay oldu. Bu süreci zor atlatsam da artık eskisiyle ilgili kırıntıların kalmadığını düşünüyorum. Yeniden aşık olmak, biriyle sevinci, hüznü, hayatı paylaşmak istiyorum. Ancak aklımda soru işaretleri var. Ya böyle bir ilişki için hazır değilsem? Ya hayatıma yeni alacağım insanı üzersem? Hazır olup olmadığımı nasıl anlarım? ● F.K.

Kendini iyi ve mutlu hissetmek için ille birinin olması gerekmiyor hayatında. Bu bilinçle hareket etmelisin. Böylece küçük flört denemelerine başladığında cazip bulmadığın insanlara ‘Hayır’ diyebilirsin. Neyi istediğini tespit ettiysen, eskiye yönelik suçlamalardan vazgeçtiysen yüzde 50 hazırsın demektir. Düşünce olarak da yeniliklere açıksan, yeni insanlar tanımaya istekliysen yine hazırsın demektir. Her şeyden önemlisi kendini bir zaman kısıtlamasına sokmamalısın. Akışa bırakmalısın ve istediğin kişinin senin için en uygun zamanda karşına çıkacağını düşünmelisin. Daha da önemlisi bir kez daha ayrılmayı göze almalısın.

Hayallerim vardı paramparça oldu

Bir yıllık ilişkimde geldiğim nokta kocaman bir hayal kırıklığı... Birlikte çok eğleneceğimizi, romantik anlar yaşayacağımızı, iyi arkadaş olacağımızı, hiç kavga etmeden yaşayacağımızı hayal etmiştim. Birbirimize yalan söylememeye de söz vermiştik ama o da gerçekleşmedi. Bir ilişkiyi mutlu olarak yaşamak çok mu zor? Herkesten farklı olacağız demiştik, şimdi biz de herkes gibiyiz. ● Y.T.

Haberin Devamı

Hayaller güzeldir ama hayat denen de bir gerçek vardır. Mesala çok iyi arkadaş olmayın, siz sevgili olun yeter. Herkesten farklı olmayacaktınız elbette, çünkü sizin de sorunlarınız olacaktı. Kavga etmemek de mümkün değil. Yalan konusu iki ucu keskin bıçak ama her insanın yalan söyleyebileceğini unutmamak gerekir. İlişkiler durağan değildir, dinamiktir. Bazen eğleneceksiniz, bazen sıkılacaksınız. Bazen mutlu olacaksınız, bazen mutsuz. Sen beklentilerini öyle yükseltmişsin ki gerçeklerden uzaklaşmışsın. Gerçeklerle yüzleşince de hayal kırıklığı yaşamışsın. Bu gerçeklerle başa çıkmalısın. Yoksa hep hayal kırıklığı yaşarsın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder