Mehmet Coşkundeniz Fırsatçılık, terbiyesizlik ve kötülük
HABERİ PAYLAŞ

Fırsatçılık, terbiyesizlik ve kötülük

3 yaşındaki Elif Perinçek, depremden 65 saat sonra enkazdan sağ çıkarılınca Türkiye’nin umudu oldu. Hele hele arkasından 91 saat sonra 4 yaşındaki Ayda’nın kurtarılması bu umudu perçinledi. Bu iki çocuk kurtarıldıktan sonra akılda iki görüntü kaldı. Biri, Elif’in enkazdan çıkarılırken mavi eldivenli kurtarma görevlisinin parmağını tutması, diğeri Ayda’nın enkaz altındayken çekilmiş görüntüsü. Bu deprem bize iyiliğin, yardımseverliğin ve birlik olmanın önemini gösterdi ama ne acı ki kötülüğün derecesinin olmadığını da ortaya çıkardı.

Haberin Devamı

Fırsatçılık, terbiyesizlik ve kötülük

Bu gördüğünüz fotoğraftaki nesneleri ‘Hediyehanem’ adlı bir firma yapmış. Elif’in o mavi eldivenli parmağı tuttuğu anın görüntüsünü çizgi haline getirmiş, kahve kupalarına, kalemliklere, anahtarlıklara işleyip online olarak satışa sunmuş. Sanki uzun süredir satıştaymış gibi bir de indirime girilmiş gibi göstermiş. Size ne desem az... Fırsatçısınız, terbiyesizsiniz, her şeyden öte kötüsünüz.

Elif daha hastaneden taburcu bile olmadı, bu ne telaş ya? Siz ticari ahlak denen şeyi hiç mi bilmiyorsunuz? Elif ve ailesi ile onlarla aynı durumda olan yüzlerce depremzede, kaybettikleri yakınlarının yasını tutarken, başlarını sokacak bir evleri olmadığı için çadırda, parkta, bahçede sabahlarken, siz bu acıdan rant devşiriyorsunuz öyle mi?

Fırsatçılık, terbiyesizlik ve kötülük

Sizin, deprem erzağını çalıp dükkanında satmaya kalkan büfeciden, yardım olarak gönderilen battaniyeleri ihtiyaçları olmadığı halde alıp evine götürenlerden hiçbir farkınız yok. Siz de duygu hırsızısınız. Neyse ki bu ahlaksızlara en büyük cevabı halk verdi. Sosyal medyada tepki büyüyünce site ürünleri gece satıştan kaldırdı. Elif’in o küçücük yaşta çektiği acıyı paraya çeviremediler.

Depremin iyileri

  • AFAD koordinasyonunda çalışan başta JAK (Jandarma Arama Kurtarma Timi), AKUT, sivil toplum kuruluşlarının kurtarma ekipleri, neredeyse bütün illerden gelen itfaiye ekipleri, Türk Kızılayı ve diğer hayır kurumları... Kurtarma ekipleri canla başla çalışıp bir hayat daha kurtamak için uğraştılar. Depremden saatler sonra kurtardıkları canlarla tüm Türkiye’ye umut oldular. Artık biliyoruz ki, başımıza bir şey geldiğinde bu ekipler son ana kadar bizi bırakmayacak. Kurtarmak için uğraşacak. Hayır kurumları, yardıma ihtiyacı olanları bir an olsun yalnız bırakmadı. Tüm ihtiyaçları tespit edip devreye girdi. Hepsine minnettarız.
  • İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri... Depremin hemen ardından öyle bir koordine oldular ki, takdir etmemek mümkün değil. Kısa sürede çadırları kurdular, yemek dağıttılar, hasarlı binaları tespit ettiler. Bizizmir.com uygulaması üzerinden uyku tulumu ve erzak kolisi yardımı topladılar. Büyükşehir Belediyesi şimdi de birkirabiryuva.org uygulaması üzerinden evsiz kalan ailelerin kiralarını karşılamak için yardım topluyor. İlk etapta 200 aileyi çadırdan kurtardılar. Alkışlar İzmir belediyelerine.
  • İzmir halkı... Sadece depremzedelere değil, deprem için gelen tüm yardım ekiplerine de kucaklarını açtılar. Evini verenler, hatta kurdukları 40 dairelik siteyi depremzedelere açanlar, yemek yapıp kurtarma ekiplerine ikram edenler... Bu dayanışma hepimizin gözlerini yaşarttı.
Sıradaki haber yükleniyor...
holder