Mehmet Coşkundeniz İlişkide psikolojik şiddetin türleri
HABERİ PAYLAŞ

İlişkide psikolojik şiddetin türleri

Sevgiliniz tarafından çok sevildiğinizi düşünüyorsunuz. Ya da tam tersi biri var ama öyle hemen gaza gelmiyor, küçük küçük hoşluklar yapıyor. Hoşlandığınız ama henüz ilişkiye başlamadığınız kişi kaçak oynuyor, siz de onun strateji yaptığını düşünüyorsunuz. Sosyal medyadan tanıştınız, birbirinizden hoşlandınız ama bir türlü buluşmaya yanaşmıyor. Ve daha birçok şey... Sizin ilişki içinde “Olabilir” dediğiniz bu davranışlar aslında psikolojik şiddet türleri. Bu yazı, bir ilişkide yaşayabileceğiniz psikolojik şiddet türlerini anlatıyor. Yazıyı okuduktan sonra eminim “Normal” olarak kabul ettiğiniz o şeyler artık hiç de “Normal” olmayacak...

Haberin Devamı

1- GHOSTING (HAYALET DAVRANIŞI)

Hoşlandığını her haliyle belli eden kişinin birden ortadan kaybolması durumu. Ortada bir ayrılık konuşması yoktur. Ama birden iletişimi keser, telefonlarınıza, mesajlarınıza cevap vermez. Böylece ayrılık konuşması yükünü size bırakırlar.

2- ZOMBIEING (HORTLAMA)

Bir üst maddede olduğu gibi bir anda ortadan kaybolan sevgilinin bir anda ortaya çıkıp sizinle iletişim kurması. Kafanız karışır, hayatınız allak bullak olur. Tam düzeldim derken yeniden o sıkıntıları yaşamaya başlarsınız.

3- STASHING (SAKLAMA)

Sevgiliniz sizi gizliyor. Sizinle genellikle evde ya da ücra köşelerde buluşuyor. Bu, sakladığı bir şeyler olduğunu gösterir. Ya hayatında başka biri vardır ya da size bugüne kadar söylediği her şey yalandır.

4- BENCHING (KENARDA TUTMA)

Sosyal medyadan mesajlaştığınız kişinin bir türlü görüşmeye yanaşmaması. Çünkü aslında o başkalarıyla görüşüyordur ama sizin de ilginizi diri tutarak kenarda bekletiyordur. Diğer görüşmeleri bittiğinde sizi oyuna sokacaktır.

5- BREADCRUMBING (YEMLEME)

Sizinle flört edip hoş jestler yapan ancak buluştuktan sonra bir hafta aramayan, mesajlarına cevap vermeyen ama birkaç gün sonra yine ortaya çıkıp aynı jestleri yapan kişinin davranışı. Yani sizin duygularınızla oynuyor ama kendisi gününü gün ediyor.

6- CUSHIONING (TAMPONLAMA)

İlişkisi olan ya da evli kişilerin bunu açık açık söyleyerek başkalarıyla ilişki yaşama durumu. Bunu çoğunlukla egolarını tatmin için yaparlar. İlişkileri biterse sizi de bir seçenek olarak düşünürler ama çoğunlukla o ilişkileri bitmeden sizden ayrılırlar.

Haberin Devamı

7- LOVE BOMBING (AŞK BOMBARDIMANI)

Daha ikinci buluşmada size ne kadar aşık olduğunu söyleyen, aşırı ilgi gösteren ama bir süre sonra bu ilgiyi kaybeden kişinin davranışı. Siz onun aşkı altında ezilirsiniz hatta aynı şekilde karşılık veremediğiniz için kendinizi kötü hissedersiniz.

8- HAUNTING (MUSALLAT OLMA)

Eski sevgilinizin ya da siz ilişki yaşadığınızı düşünürken birden ortadan kaybolan o sinsi kişinin sizi stalk’a alması. Sosyal medyadaki fotoğraflarınızı beğenip, story’lerinizi izlemesi. Ve bunu sıklıkla yapıp size rahatsızlık vermesi.

9- MANSPLAINING (ERKEK SÖYLEMİ)

Erkek söylemi adını taşısa da kadınlar tarafından da uygulanan bir şiddet türü. Karşısındaki kişiyi küçük gören, yeteneklerini küçümseyen, sürekli kendisini öven, böbürlenen kişinin davranışı.

10- GASLIGHTING (AKIL KARIŞTIRMA)

Bireyin kendi akıl sağlığını sorgulayıp irdelemeye iten bir şiddet türü. En basiti sevgilinizin sizi aldattığından şüpheleniyorsunuz ama o size sürekli “Paranoyaksın” diyor. Yani suçlu kendileriyken size suçlu hissettirip bir de özür diletebilirler.

Haberin Devamı

11- JEALOUSING (KISKANÇLIK)

Aşırı kıskançlık gösterip sonra da bunu “Seni çok seviyorum o yüzden kıskancım” cümlesiyle aklamaya çalışma davranışı. Oysa o sizi değil kendini çok sevdiğinden bu kadar kıskanç.

12- LYING (YALANCILIK)

Başta sizi elde etmek için söylediği yalanlar bir süre sonra sizi elde tutmak için de devam edecektir. Yalanlarına kendileri de inanmaktadır ve yalan söylerken sizin yaşayacağınız psikolojik durumu asla önemsemezler.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder