İlk buluşma... Bir yabancının hayatımıza “Acaba?” diye girdiği o kısa ama yoğun zaman dilimi. Kimya var mı, sohbet akıyor mu, değerler uyuşuyor mu? Bunları anlamaya çalışırken bir de ‘kırmızı bayraklar’ın kontrolü var tabii. Bir ilişkide kırmızı bayrak, asla kabul edemeyeceğimiz davranış şeklini simgeler. Mesela yemekte buluştunuz, karşınızdaki kişi ağzını şapırdatıyor, bu sizin için ‘kırmızı bayrak’ olabilir. Şimdi size ilk buluşmada sık karşılaşılan ve ‘kırmızı bayrak’ potansiyeli olan davranışları hem kadın hem de erkek için ayrı ayrı aktarmaya çalışacağım. Elbette herkes aynı değildir ama tekrar eden kalıplar bize fikir verir.
ERKEKLER İÇİN KIRMIZI BAYRAKLAR
1.SÜREKLİ TELEFONLA İLGİLENMEK
Masada otururken kadının mesajlaşması ya da sosyal medyada gezinmesi, “Burada olmak istemiyorum” mesajı verir.
2. ESKİ İLİŞKİLERİ UZUN UZUN ANLATMAK
Bir kadının daha ilk buluşmada ‘ex sevgili’ dosyasını açması, henüz kapanmamış defterlere işaret eder.
3. AŞIRI SORGULAYICI TAVIR
Maaş, ev, araba, gelecek planı gibi sorular daha ilk buluşmada geliyorsa erkeğin aklına “Sevgili mi arıyor sponsor mu?” sorusunu getirir.
4. SÜREKLİ ŞİKAYET ETMEK
Hayattan, işten, arkadaşlardan yakınmak negatif bir enerji yayar. İlk buluşmada hayatın olumlu yönlerinden söz etmek gerekir.
5.KENDIİNİ FARKLI GÖSTERMEK
Yapmacık aksan, abartılı yaşam hikâyeleri ya da sosyal medyadaki gibi davranış şekli güven zedeler.
6. ‘ŞIMARIK’ GİBİ DAVRANMAK
Kadının daha önce arkadaşlarının kaldırabildiği şımarıklıklarını sanki bir yaşam biçimi gibi anlatması soru işaretleri yaratır.
7. AŞIRI KIYAS YAPMAK
Herhangi bir yerden konuşurken “Eski sevgilim beni şuraya götürmüştü” gibi cümleler, erkeğe ‘yetersiz’ olduğunu hissettirir.
8.TEST EDER GİBİ DAVRANMAK
Bilerek geç kalmak, bilinçli olarak zorlayıcı sorular sormak erkeği bir sınava girmiş gibi hissettirir.
9. BEKLENTİ İNSANI OLMAK
Daha ilk buluşmada “Ben evlilik insanıyım, zaman kaybetmem” gibi beklenti içeren cümleleri baskı unsuru olarak kullanmak karşı tarafı kaçırabilir.
10. TUTARSIZ BEDEN DİLİ
Sözleriyle ilgili görünürken göz temasından kaçınmak ya da sürekli etrafa bakmak güvensizlik hissi yaratır
KADINLAR İÇİN KIRMIZI BAYRAKLAR
1.AŞIRI ÖZGÜVEN GÖSTERİSİ
Sürekli başarılarını anlatmak, her şeyin en iyisini yaptığını söylemek, ‘ben’ merkezli konuşmak itici olabilir.
2. HIZLI FİZİKSEL TEMAS ARAYIŞI
Sınırları zorlayan el temasları ya da yakınlaşma girişimleri alarm çaldırır. İlk buluşma için çok net bir kırmızı bayraktır.
3 .ESKİ SEVGİLİERİ KÖTÜLEMEK
Bir erkek, geçmişteki sevgilileri hakkında “Hepsi sorunluydu” diyorsa, genelde sorun kendisindedir. Kadın bilir ki, bir gün o da ayrıldığında kendisi için de aynı gerekçe kullanılacaktır.
4. HESAP ÖDEME KONUSU
İlk buluşmada (eğer daha önce bu konu konuşulmamışsa) hesabı erkek öder. Ödemiyorsa ya da “Ben ödedim, sen de şunu yaparsın artık” diyorsa çok itici hale gelir.
5. KADIN-ERKEK ROLLERİ
“Kadın dediğin” diye başlayan genellemeler, “Erkek şöyle olmalı” gibi kendisini merkeze alan örnekler ciddi bir kırmızı bayraktır.
6. TELEFONU SESSİZE ALMAK
Bir erkek masaya oturduğunda telefonunu sessize alıyorsa ya da ekranı ters çevirip koyuyorsa kesinlikle kuşku yaratır.
7. AŞIRI KISKANÇLIK SİNYALLERİ
Daha ilk buluşmada kadının yaşam biçimine sınırlar koymayı içeren sözler kesin olarak kırmızı bayraktır.
8.PLANSIZLIK VE ÖZENSİZLİK
Buluşma yerine geç kalmak, rezervasyon yapmamak ya da dağınık bir görünüm, ilgisizlik göstergesi olabilir.
9.CİNSELLİK ODAKLI SOHBET
Tanışma aşamasında konuyu sürekli fiziksel boyuta çekmek niyet hakkında soru işareti yaratır.
10. EMPATİ EKSİKLİĞİ
Anlatılan bir deneyimi küçümsemek ya da dalga ; geçmek duygusal olgunluk eksikliğine işaret eder.
ORTAK NOKTALAR
Aslında cinsiyet fark etmeksizin bazı davranışlar her iki taraf için de rahatsız edicidir.
Sürekli kendinden bahsetmek.
Dinlememek.
Yalan olduğu hissedilen abartılar.
Sınır ihlali.
Saygısız mizah.
İlk buluşma bir performans değil, bir keşif alanıdır. İnsanlar en iyi hallerini göstermeye çalışır; bu doğal. Ama aşırı kurgu, eninde sonunda sızar. Kırmızı bayrak dediğimiz şey çoğu zaman küçük bir detaydır. Bir cümledeki ton, bir bakış, bir davranış...
İlk buluşmada aradığımız şey mükemmellik değil, samimiyet ve potansiyeldir. Kimse kusursuz değildir. Birinin heyecandan saçmalaması kırmızı bayrak değildir, ama sistematik saygısızlık ya da sınır ihlali öyledir. k Önemli olan, karşımızdakini anlamaya çalışırken kendi iç sesimizi de susturmamaktır. İçimiz “Bu insan bir tuhaf” diyorsa, genelde haklıdır. İlk buluşma bir eleme sınavı değil ama bir ön okuma gibidir. Unutmayalım ki, gerçek bağ, iki taraf da rol yapmayı bıraktığında başlar.
