Mehmet Coşkundeniz İnsan iki kişiyi aynı anda nasıl sever?
HABERİ PAYLAŞ

İnsan iki kişiyi aynı anda nasıl sever?

Kanal D’deki ‘Sadakatsiz’ dizisi, eşi tarafından aldatılan bir kadının hikayesini anlatıyor biliyorsunuz. 3. bölümündeki bir sahnede, aldatan adam Volkan, hem eşi Asya’yı hem de diğer kadın Derin’i sevdiğini, ikisinden de vazgeçmeyeceğini söylüyordu. Peki bu mümkün mü? İnsan aynı anda iki kişiyi sevebilir mi?

İnsan iki kişiyi aynı anda nasıl sever

BÖYLE BİR ŞEY MÜMKÜN MÜ?

İnsan iki kişiye birden aşık olamaz çünkü aşk, kimyası bakımından ancak bir kişiye yönelen ve aşık olunan kişiden başkasına karşı körlük yaratan bir duygu biçimidir. Zaten aşk ile sevgi arasındaki en büyük fark da budur. Ama insan iki kişiyi birden aynı anda sevebilir.

Haberin Devamı

Psikoterapist Dr. Cem Keçe bu durumu şöyle açıklıyor: “İnsan aynı anda birden fazla kişiyi sevebilir ama tek bir kişiye aşık olur. Birçok kişiye duyduğumuz sevginin hiçbiri diğerini geçersiz kılmaz. Örneğin, annemize olan sevgimiz, babamızı daha az sevmemiz ya da hiç sevmememiz anlamına gelmez.

Buna karşılık, bir partnere karşı duyulan aşırı sevgi ve bağlılık duygusu olarak bilinen aşk, iki kişi arasında yalıtılmış bir duygudur, ikinin birleşerek tek olma durumudur, üçüncü kişinin varlığı diğer ikisi arasındaki aşkı yok eder, geçersiz kılar. İnsan birçok kez âşık olabilir ama bu aynı anda olmaz. Yani aynı anda iki kişiye aşık olmak aşk duygusunun doğası gereği olası değildir, aynı anda birden çok kişiye duyulan şey sevgidir.”

SÜRDÜRÜLEBİLİR Mİ?

Aynı anda birden fazla kişiyi sevmek mümkün olsa da bunun sürdürülebilir olması mümkün değil. Çünkü burada bahsedilen sevgi, aynı zamanda duygusal ve seksüel ilişkiyi de içeriyor. Doğal olarak bu tür bir yaşamın içindeki insan, bir sevdiğini, diğer sevdiğiyle aldatıyor.

Yani aslında her iki sevgi de yalan üzerine kurulmuş sakat bir sevgi. Evlilikte ya da ilişkide, sadakat eksikliği beraberliğin sürdürülmesini olanaksız kılar. Üstelik her ne kadar saklanmaya çalışılırsa çalışılsın bu durum tıpkı dizide olduğu gibi bir gün mutlaka ortaya çıkacaktır. Bu durum, özellikle aldatılan kişide büyük bir yıkım yaratacak, hayatının sonraki dönemlerinde güvensizlik, şüphe gibi duygular sevgiden, aşktan daha ön plana geçecektir.

Haberin Devamı

SEÇİM ŞART

Yukarıda yazdıklarımın hepsi durum tespitidir. “İnsan iki kişiyi birden sevebilir” deyip Volkan’ı haklı çıkartmıyorum çünkü insanda irade denen bir olgu da var. İşte o iradeyi göstermek gerekiyor. Birini romantik anlamda sevmek demek, diğer herkesten vazgeçmek anlamına geliyor.

Bu kişi, beğendiğiniz, arzuladığınız, size enerji veren, heyecanlar yaşatan biri olsa bile... Üstelik hiç kimse sadakatsizliğini “İnsanın kalbi sadece bir kişi için atmıyormuş. Evli olmak aşık olmaya engel değilmiş” gibi bir bahaneyle haklı çıkartamaz. Vazgeçebilmek, “Hayır” diyebilmek bir erdemdir. Diğer tüm seçenekler ise erdemsizliğin bahanesidir.

NEDEN TERCİH EDİLİR?

İki kişiden, bir kişi yaratma arzusu var. Volkan, uzun süredir evli. Belli ki aşık olarak da evlenmiş. Asya ile şu anda hayat arkadaşlığı yapıyorlar. Yani birbirlerini tamamlıyorlar. Zaten Volkan bu birlikteliği “Asya’sız bir hayatı hayal bile edemiyorum” diye açıklıyor. Derin’de ise yine kendi deyimiyle ‘canlılığı’ buluyor. Yani heyecan, tutkulu seks, gençliğinin getirdiği enerji...

Haberin Devamı

SONUÇTA NE OLUR?

Böyle bir durumu yaşayan kişi eninde sonunda rezil olur. Eşine de, birlikte olduğu diğer kadına da, ailesine de arkadaşlarına da... Genellikle de ortaya çıktığında “Çok seviyorum, aşığım” dediği kişiyi bir kalemde silip, eşinden özür dileyerek var olan düzenini devam ettirmeyi seçer. Tabii bu her zaman mümkün değildir. Çünkü kalbi kırılmış, onuru zedelenmiş eş, bu özrü kabul etse bile bir daha asla eskisi gibi olamayacaktır. Aklının bir köşesine yazılan bu ihanet asla silinmeyecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder