Mehmet Coşkundeniz Kontrolcüler büyük tehlike
HABERİ PAYLAŞ

Kontrolcüler büyük tehlike

Haberin Devamı

İlişkinizde sevgiliniz sizi sürekli kontrol altında tutuyor, yaptığınız her şeyi ona danışmanızı istiyorsa başınız dertte demektir. Bu başlarda sizin hoşunuza gitse de bir süre sonra neyle karşı karşıya olduğunuzu anlayacak ve tabii ki uzaklaşmak isteyeceksiniz. Kontrolcüler genellikle ilişki içinde kendilerini güvende hissetmeyen taraftır. Bu güvensizlik duygularıyla başedebilmek için gücü elinde bulundurmaya çabalar. Böylece ilişkide sevgilinin kaybedilmesini, kendisini terk etmesini engelleyecek, korkuları azalacaktır. Peki ne yapar bu kontrolcüler?

[[HAFTAYA]]

-İyi bir imaj çizebilmek, karşısındakine mükemmel olduğunu gösterebilmek için epey uğraş içine girer. Bu yalan, aldatma ve derinlemesine yakınlığa izin vermeyen yüzeyselliği de beraberinde getirir ve diğerlerinin dış görünüşünün arkasındaki gerçek kişiyi görmelerini engeller.
-Çevresindekilerden beklenti ve talepleri çoktur. Sevgilisine yıpratıcı öğütler ve tavsiyeler verir. Sürekli eleştirilerde bulunur. Buradaki amaç karşıdakinin bunlara direnemeyip yetersizliğini kabul etmesini sağlamaktır.
-Kontrolcü, sevgilisinin kendine güvenini azaltır. Kendine güveni azalan kişi tek başına etkinliklerini sürdürmede zorlanmaya başlar ve sorun çözme yeteneği azalır. Böylece hem kontrol eden hem de kontrol edilen bu müdahaleleri haklı nedenlere bağlama noktasına gelir.
-Kontrolcü, sevgilisinin sosyal ortamlara girmesinden rahatsız olur ve onu sosyallikten koparmaya çalışır.
-Sevgilisini özgür bırakmaktan kaçınır. Sevgilisinin kendisiyle ilişkide kalmasını sağlamak için genellikle onun kendini suçlu hissetmesini sağlamaya çalışır.
-Sevgilisini yargılar, lakaplar takar, suçlar, onu değersizleştirir, tehdit eder ve emreder.
-Serttir, esirgeyicidir ve haklı olduğundan emindir. Bu haklılık duygusu ile sürekli karşısındakini sözle veya hareketle taciz eder.
-Kontrolcü bütün bu davranışlarını savunur ve değişmek istemez.

* * *

Kontrolcüler güçsüz olmaktan korkarlar ve kendilerini güçlü hissedebilmek için birilerini kontrol altında bulundururlar. Aslında burada kişisel güç bir başkasının eline verilmiştir. Ve ancak o kişiyi kontrolü altında bulundurduğu sürece gücünü ve güvenliğini sağlamış olur. Kontrolü kaybetmesi kendini kaybetmesi demektir. Kendisini kaybetmemek için de bu güçten vazgeçmek istemez. Bu davranışlar hatalı inanışlardan kaynaklanmaktadır ve kontrolcüler bunu göremezler ya da görmek istemezler. Bunu görmemek için de dikkatleri sürekli olarak başkalarının üzerine odaklanmıştır. Böylece hem yanlış inançlarını test etmek zorunda kalmazlar hem de kendi korkuları, güvensizlikleri ve şüpheleriyle uğraşmaktan kaçınmış olurlar. Kontrolcüler nadiren bu davranış kalıplarından kurtulmak için yardım isterler. Genellikle yardımı eşleri ayrılmakla tehdit ettiğinde kabul ederler. İlişkide güç oyularında bazen sınır aşılabilir ve sevgililer için tehlikeli duruma gelebilir. Fiziksel ve ruhsal şiddete kadar uzanabilir. Bu nedenle ilişkinizde güç oyunlarının oynandığını düşünüyorsanız sizi yeniden düşünmeye davet ediyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder